Aktuális

Profi ECDL vizsgázóink

Számos 7. és 8. osztályos tanulónk tett sikeres ECDL – vizsgát, veheti át örömmel bizonyítványát. Szabó Alíz és Burai Ádám 8. osztályos diákjainkra különösen büszkék vagyunk, mert ők az összes ECDL modulból levizsgáztak. Szívből gratulálunk Hajós András informatikatanárunknak is, aki a diákokat nagyon jól felkészítette.
 

 


„Ich war einfach zu faul zum Rechnen.“

Az idézet Konrad Zuse feltalálótól származik és egyben a Budapesti Goethe Intézet egyik érdekes vándorkiállításának címadója is. A 7.c osztályunk (mint ahogy a 8.a is) látogatást tett a kiállításon, melyen híres emberektől származó idézetek, képek, filmek, hanganyagok és interaktív állomások vezették őket végig hét témakörön, mint az informatika, az energia, a mobilitás, a kommunikáció, az orvostudomány, az optika és a különböző anyagok. Ahogy a fotók is mutatják, a közös, interaktív feladatmegoldás német nyelven nagyon élvezetes volt az osztályok számára.

Fotos


Minden évben visszatérő alkalom november hónapban, hogy az iskola misére hívja a családokat. Ez lehetőség arra, hogy a zaklatott és rohanó hétköznap estéjén megálljunk és teret engedjünk Istennek. Az idei év témája: Otthonra lelni. Ehhez a gyerekek által írt szavakból készült szófelhőben a hittanárok (Dokáné Róth Márta, Szűcs Ottó, Vaskó Mária) összefoglalták, mit is jelent az otthon. A legtöbben a családot, biztonságot, a nyugalmat, a szerető közeget nevezték otthonnak. A misét Harai Levente atya celebrálta, és a Hajós András által vezetett gospelkórus jelentette a zenei keretét. Igen sok tanuló és szülő vett részt rajta, akik az istentisztelet végén mind kaptak ajándékba emlékeztetőül egy ilyen témájú kulcstartót.
 

Fotos


 

Minden évben visszatérő alkalom november hónapban, hogy az iskola misére hívja a családokat. Ez lehetőség arra, hogy a zaklatott és rohanó hétköznap estéjén megálljunk és teret engedjünk Istennek. Az idei év témája: Otthonra lelni. Ehhez a gyerekek által írt szavakból készült szófelhőben a hittanárok (Dokáné Róth Márta, Szűcs Ottó, Vaskó Mária) összefoglalták, mit is jelent az otthon. A legtöbben a családot, biztonságot, a nyugalmat, a szerető közeget nevezték otthonnak. A misét Harai Levente atya celebrálta, és a Hajós András által vezetett gospelkórus jelentette a zenei keretét. Igen sok tanuló és szülő vett részt rajta, akik az istentisztelet végén mind kaptak ajándékba emlékeztetőül egy ilyen témájú kulcstartót.
 

Fotos


Varázslat és fantázia

A 3a osztály tanulói három héten keresztül lelkesen dolgoztak egy igazán fantasztikus projekten. Minden tantárgy hirtelen varázslatossá vált: mágikus feladatok matematika órán, fantáziadús történetek és irodalmi olvasmányok németórán, boszorkánytánc és varázsitalok, egy olvasósarok tele rejtélyes könyvekkel, mágikus trükkök és sok-sok varázslat. A harmadik hét végén már csak a szülőket kellett elvarázsolni. És ez egy csodálatos előadás során sikerült is a gyerekeknek: boszorkányok táncoltak és énekeltek, varázslók mutatták meg a trükkjeiket és cipősdobozokból fantasztikus díszletek lettek, amelyekben izgalmas történetek zajlottak.
 

Fotos


Sikeres együttműködés!

Közvetlenül az őszi szünet után a 8b osztály tanulói meglátogatták az 1a osztály gyerekeit, hogy közösen Márton-napi lámpásokat készítsenek. A szünetben együtt játszottak és ettek az iskola udvarán. A „Nagyok“ energikus támogatásának köszönhetően a délelőtt végére az első osztály gyermekei nem csak egy lámpással, hanem egy új baráttal/barátnővel is gazdagabbak lettek.
 

Fotos


Német-magyar szójegyzék-gyűjtemény matematikához és biológiához

Az iskola korábbi diákjai Badhofer tanárnővel közösen létrehoztak egy nagyon hasznos szójegyzék-gyűjteményt matematikához és biológiához. Természetesen nem teljes, minden bizonnyal még ki lehet egészíteni, de mindenképpen hasznos!
A matematikát itt lehet letölteni (link)
 
A biológiát itt lehet letölteni (link)

Itt van az OME magazin 14. száma!

 

 

 

 

 


A Titanic utasainak nyomában

A 6b osztály megnézte a TATANIC kiállítást. Nagyon érdekes volt ennyi mindent megtudni ennek a híres hajónak az elsüllyedésével kapcsolatos eseményekről. Mivel minden tanuló felvette egy Titanic utas személyazonosságát, így különösen megható volt a végén annak megállapítása, hogy az adott személy túlélte-e a katasztrófát vagy sem.

Fotos


World Press Photo kiállítás

A 8b osztály megnézte a World Press Photo kiállítást a Néprajzi Múzeumban. Hanna Lena Tikk az eseménnyel kapcsolatban a következőkről számol be: Az osztályunkban mindenki azt gondolta, hogy ez egy „normális” kiállítás lesz, mint amilyen a múzeumokban szokásos. De hamar rájöttünk, hogy itt valami komolyabbról van szó. A fotók nagyon különösek, természetesen szépek is, kegyetlenek, véresek, jelentőségteljesek és néha még viccesek is voltak. Az osztályunkat csoportokra bontottuk. Minden csoport egy kis füzetet kapott, amiben a kiállított fotókhoz kapcsolódó feladatok voltak. Néhányat ezek közül most leírok:
 
1. Menekültek kelnek át egy folyón; Vadim Ghirda, The Associated Press Mindent átvisznek a folyón, még egy pár csizmát is. Az emberek menekülnek, mielőtt a város határát lezárják. Egy nőnek segítenek, a férfiak a folyón gázolnak át.
 
2. Egy gyilkosság Törökországban; Burha Ozbilici, AP Egy férfi van a kép középpontjában. A kinyújtott kezében egy fegyvert tart. Mögötte egy férfi fekszik a földön.
 

3. Caretta Caretta (álcserepesteknős) a háló fogságában; Francis Pérez Ez a fotó nem annyira kegyetlen, mint a többi. De egy nagyon fontos témáról, a környezetszennyezésről szól. Sokkal több figyelmet kell fordítanunk a tengereinkre, mondja nekünk a tehetetlenül a háló fogságában rekedt teknősbékáról készült fotó. Ez a néhány példa csak a töredéke annak a sok fotónak, mint amit láttunk, de ugyanúgy megmutatják, hogy mi történik a világban körülöttünk, mint a többi fotó a World Press Photo kiállításon.

Hanna Lena Tikk, 8b osztály

Fotos


Márton-napi ünnepség

Gratulálunk az 1a és 1b osztály, valamint az óvoda gyerekeinek iskolai közösségünk keretein belül az első „hivatalos“ fellépésükhöz. Mint minden évben, idén novemberben is megünnepeltük a Márton-napot egy lámpás felvonulással. A gyerekek, a szülők és a tanárok egy tábortűz körül gyűltek össze az iskola udvarán. A gyerekek a saját készítésű lámpásaikkal és az énekükkel hoztak fényt a komor novemberi délutánba. Szent Márton tiszteletére a gyerekek a verseket és a dalokat német nyelven adták elő. Bravó!

Fotos


Sportverseny németnyelv-gyakorlással

Székely Gerda és Konrád triatlonversenyen vettek részt Burgenland-ban, ahol nagyon sikeresen szerepeltek és még a német nyelvet is gyakorolhatták. Szívből gratulálunk Nekik!

Fotos


Sikeres nyomkeresés

Tizennégy történelem iránt érdeklődő, 6-8. osztályos diákunk alkotta meg az Osztrák Kulturális Fórumban az „Österreichtag” („Ausztrianap”) tradicionális nyitódarabját. „Österreich-Spuren in Ungarn“ („Magyarországi osztrák vonatkozások”) – így hangzott az idei mottó. Fiatal történészeink Riesz Ábel történelemtanár koordinálásával kerestek nyomokat – és természetesen találtak is. Színes eredményeiket rövidfilm, power point – prezentáció, egy bűnügyi történet, szerepjátékok és párbeszédek segítségével tették közkincsé. Hogy a közönség mennyire figyelt oda, egy kérdőívvel ellenőrizték. Ehhez egy teljesen új módszert alkalmaztak: QR kód volt a kiosztott papírlapon lapon és 4 válaszlehetőség. Aki többet szeretne megtudni, keresse fel a www.plickers.cominternetes oldalt.

Látogatás a Magyar Televízióban

3. a osztályunk bekukkanthatott egy televízióadó kulisszái mögé. Sokat nyújtott az osztálynak az MTVA modern épületébe tett tanulmányi látogatás. Kezdetnek a tévéadó saját mozitermében megnéztek egy kiválóan összeállított dokumentációt, melyben megismerhették a magyar televíziózás történetét. Ezt követte egy sportműsor studiójának megtekintése. Itt az MTVA egyik kedves munkatársa ismertette velük az összes részletet, amely egy ilyen prodkuciónál fontos. Természetesen különösen érdekesnek bizonyult a tévéadó kelléktára is. Jó tudni, hogy innen mindenféle alkalomra bérbe lehet venni a legkülönbözőbb féle kosztümöket. Rövid vezetés után a gyerekek saját híradót szerkeszthettek. A studió kameráitól a hangtechnikáig mindent ki lehetett próbálni. Emlékbe elhozhattak egy 3.a osztályos produkciós DVD-t az iskolába. A gyerekek nagyon hálásak voltak Tóthné Béres Valéria napközis nevelőjüknek azért, hogy ezt az érdekes tanulmányi kirándulást megszervezte. Az osztályfőnök Stefan Jug-Ulbing és Bencsik Kata, magyar tanító is nagyon lelkesítőnek találták a programot.
 
    
 

Óriási dicséret: példamutató részvétel a közúti közlekedésben

Kis ajándékcsomagot és dicséretet kapott a gratuláció mellé a minap iskolarendőrünktől, Nagy Jánostól diákunk Knézy Kincső példamutató magatartásáért a közúti közlekedésben. Nagy János elmondta, hogy rendőrkollégáival a tanév elején négy hétig figyelték, hogyan viselkedtek a gyerekek a közúti forgalomban, mennyire voltak óvatosak, körültekintőek és figyelmesek. Stanzer igazgatóasszony köszönetet mondott iskolarendőrünknek ezért a fontos támogatásért, Kincsőnek pedig gratulált a kitüntetéshez.
 

 

A 3.a osztály galérialátogatása

A 3.a osztályosainknak különleges művészeti élményben volt része a Deák Erika Galériában. A diákok nem csak élvezhették a galéria nyújtotta magyar kortárs művészetet, hanem ők maguk is alkothattak. Öt csoportban művész vezetésével csodálatos képeket hozhattak létre. Természetesen amikor a művek elkészültek német és magyar nyelven bemutatták azokat. A gyerekek és a tanárok nagyon élvezték ezt az alkotódélelőttöt és sok ötletet hozhattak haza belőle.

Ünnepélyes ÖSD - bizonyítványátadás

A nehéz nyelvvizsgán 43 nyolcadik osztályos tanulónk ment át bravúrosan: 32 diák B2-es szintet és 11 diáknak sikerült még a C1-es is. Külön köszönet illeti a két némettanárt, Johannes Neuschmid és Christoph Zehetner tanárurakat a tökéletes vizsgaelőkészítésért. Az ÖSD német nyelvvizsga-bizonyítványokat kis ünnepség keretében nyújtotta át az Osztrák Köztársaság Nagykövete Mag. Elisabeth Ellison-Kramer és a Osztrák Intézet Budapest vezetője, Mag. Lehoczkyné Gál Erika.

„Szemrevaló“ című filmfesztivál

Idén szeptemberben hatodik alkalommal került megrendezésre a Művész moziban a „Sehenswert” (Szemrevaló) németnyelvű filmfesztivál a Budapesti Osztrák Kulturális Fórum, a Goethe Intézet és a Svájci Nagykövetség szervezésében. A Goethe Intézet nagy segítségének köszönhetően idén is lehetett iskolai előadás. A diákok megnézhették az „Auf Augenhöhe“ című filmpremiert (2017-ben Legjobb Gyerekfilm díjas film). Minden résztvevő felső tagozatosunknak tettszett és már most várják a következő tanévi „szemrevaló” filmet.

ECDL – bizonyíványok átadása

Büszkén vehette át az Osztrák-Magyar Európaiskola sok tanulója az ECDL bizonyítványt. (The European Computer Driving Licence). Hajós András számítástechnikatanár és Stanzer igazgatóasszony szívből gratulál minden résztvevő diáknak.

 

Osztálykirándulás 4 a és 4b
 
A két negyedik osztályunk 2017. szeptember 18-21. között csodálatos osztálykiránduláson vett részt a felsőausztriai Hinterstoder-ban. Az esős időjárás ellenére a gyerekek és a tanárok nagyon élvezték a változatos és érdekes programot. Álljon itt csak néhány példa a számos különös pillanatból: kirándulás a szép természetben vízeséssel és szalamandrával, kincskeresés és a színes, vidám esti program.

Fotos


Mozgásban lévő iskola

Már június 23-án a "Spielefest"-en megnyílt a szép új játszótér, aminek a mottója a "20 év budapesti Európaiskola" volt. De úgy igazán szeptembertől vették birtokba a gyerekek. Mindegyik évfolyam tanulója nagyon örül a minőségi játékszereknek és élvezik a változatos mozgást!

FotosNagy siker az osztrák retorikaversenyen

Iskolánk győztese Ilka Verbay "Idegen nyelvek" című beszédével St. Pölten zsűrijét is elvarászolta. Az alsó-ausztriai regionális fellépése április 13-án mindenki tetszését elnyerte, így Ilka Verbay május végén a megyei döntőben képviseli majd iskolánkat Graz-ban. Nagyon büszkék vagyunk a tehetséges szónokunkra és drukkolunk neki!
 

 

 Izgalmas könyvajándékok

Hálásan köszönjük a budapesti Osztrák Kulturális Fórum könyvajándékait, melyeket iskolánk könyvtárának ajánlott fel. Leginkább a legfiatalabb diákjaink örülnek a gyönyörű képeskönyveknek. A fotókért köszönet a könyvtárosunknak, Frau Mag. Sieglinde Jug-nak.

FotosSzámítógépzsenik

Büszkén mutatják a 8. osztályok tanulói az ECDL (European Computer Driving Licence) diplomájukat. Szívből gratulálunk nekik és felkészítő informatikatanáruknak, Hajós Andrásnak.

FotosEgy napig lovagként élni!

A 6A osztály Ábel Riesz történelemtanár és Mag. Edith Reichl osztályfőnök segítségével megszervezett egy projektnapot a lovagi rend témája köré. A diákok sokat tanultak a lovagok életéről és feladatairól és tudásukat online-feladatok által tesztelhették. Emellett a középkori lovagi dalokkal is foglalkoztak, csoportokba szerzveződve szerelmes költeményeket írtak. A címerek története sem hiányozhatott, minden tanuló elkészítette saját címerét. Végezetül egy lovagi lakomán vettek részt változatos ételekkel, amit mindannyian nagyon élveztek. A fotókat Mar. Edith Reichl-nek köszönjük.

FotosMegfogható fizikaóra!

A cselekvésközpontú tanulás élvezetes és életközeli! Így a fizika izgalmassá válik, a megtanultak nem elméleti síkon, hanem megértés és átélés által hosszútávon élnek tovább. Az ÖMV Magyarország nagyvonalú adománya által az iskola 22 kísérleti dobozt tudott venni a különböző tematikájú tanórákhoz (mechanika, mágnesség, hőtan, akusztika, elektromosság). A diákok csapatokban sajátítják el az alapvetéseket azáltal, hogy maguk kísérleteznek, megfigyelnek és dokumentálnak. Ezen új taneszközöknek Frau Petra Mayr tanárnő is nagyon örül. A kísérleti dobozok átadására ellátogatott hozzánk Mag. Wilfried Gepp, az ÖMV Magyarország vezetője, aminek a diákok is nagyon örültek, hiszen így személyesen köszönhették meg a támogatást. Az átadáson részt vett Herr Mag. Jürgen Schreder, az új magyarországi osztrák üzleti biztos is.

Egy ilyen fizikaóra még a lányokat is érdekli, ahogy a fotókon is látszik.

(Fotók by Bernhard Mayr).Szédületes magasságban

A gondnokaink Zbarcea György és Kacsirek Ottó által készített fotókból Kopek Donát vágott össze egy rövidfilmet, mely betekintést enged a padlástér és az új sportpálya nyári munkálataiba.OME Magazine 9 online

Az "iskolai és a városi élet" témájától kezdve utazási leírásokon és vicceken keresztül egészen a sportig terjed az új Ome magazin tartalma. Külön öröm, hogy ez alkalommal a lichtensteini osztrák iskola is hozzájárult a kiadványhoz egy írással. Gratulálunk a Bernhard Mayr által vezetett szerkesztőcsapatnak ehhez a nagyszerű kiadáshoz.Ifjúsági Retorikai Verseny Ausztriában

Diákjaink,  Iványi Dorottya és Gruber Lilien (mindketten 8.C osztályosok) az iskolai fordulón 14 versenyző közül - akik szintén nagyon jók voltak -  jutottak át a válogatáson. Ők képviselték a Tartományi Ifjúsági Retorikai Versenyen 2015. április 13-án az Osztrák-Magyar Európaiskolát St. Pöltenben, Alsó ausztriában. Mindkét versenyző kitűnően szerepelt és nagy elismerést aratott. Mag. Jug, némettanárnő kísérte a diákokat a nagy fellépésükre az alsó ausztriai Landhaus- ba. A fénykép a két lányt ábrázolja az Alsó ausztriai Tartományi referenssel.Részvételünk a 2015-ös osztrák Ifjúsági Retorikai Versenyen


Március 20-án került megrendezésre a 2015-ös Ifjúsági Retorikai Verseny elődöntője. 16 nyolcadik osztályos diákunk állt a zsűri elé, melynek tagjai voltak többek között Dr. Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója és Alfred Brychta igazgató úr is.

A szónokok kimagaslóan teljesítettek, pedig 6-8 percig kellett szabadon, csak egy vázlat segítségével a témáról beszélniük és végül a zsűri kérdéseire válaszolniuk. A résztvevők listáját itt tekinthetik meg.

Különösen örömteli, hogy két nyertest választottak: a 8. C osztályos Lilien Grubert és Iványi Dorottyát. Mindketten képviselhetik Iskolánkat 2015. április 13-án a St. Pölteni Landhaus-ban egy nagy rendezvényen és megtarthatják beszédüket nagy nézőközönség előtt. Külön köszönet illeti a nyolcadikos némettanár-team-et a 16 résztvevő támogatásáért.Kórusunk szenzációs fellépése

Az alábbi 2015 júniusi felvételen, mely most vált elérhetővé számunkra, kórusunk jótékonysági fellépését tekinthetik meg a Magyarok Házában, Hajós András vezényel. Engedjék, hogy a jókedv és a ritmus Önöket is megfertőzze.Gospelkórusunk nyitotta meg a 2015-ös Burns Vacsorát a Corinthia Hotelben

A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány egy jótékonysági szervezet, amely nagyvonalú szponzorok segítségével elsősorban bajban lévő gyermekekkel foglalkozik. Az alapítvány névadója Robert Burns Skócia számára hasonlóan fontos nemzeti költő, mint Petőfi Magyarország számára. 2014-ben a budapesti Tűzoltó utcai klinika támogatása kiemelt projekt volt (a 8.-os osztályok sikeres gyűjtési akciót szerveztek iskolánkban Karácsony előtt, amikor közösségünk nagyvonalúsága ismét megmutatkozott). Az összegyűjtütt plüssállatokat és játékokat diákjaink egy csoportja adta át súlyosan beteg gyermekeknek a Tüzoltó utcai klinikán.

A költőre emlékezve minden évben a budapesti Corinthia Hotelben rendezik meg a hagyományos Burns Vacsorát. Ezen a jótékonysági rendezvényen találkoznak a legjelentősebb szponzorok, gazdasági és közéleti szereplők. Gospelkórusunkat érte a megtiszteltetés, hogy az idei vacsorát megnyissa. A mobiltelefonos felvételt Frau Királynak köszönjük.Látogatás Skóciából

Az 5.-8. évfolyam diákjai csodálkozva hallgatták, amikor igazi, hagyományörző skót dudások játszottak nekik. A budapesti Robert Burns Alapítvány ebben a formában köszönte meg iskolánk támogatását, mellyel egy budapesti gyermekkórház számára szervezett gyűjtésben segédkezett. Az összefogás keretében a nyolcadik osztályosok Karácsony előtt az iskola közösségében játékokat, plüssállatokat, könyveket és társasjátékokat gyűjtöttek a súlyos betegségben szenvedő gyermekeknek.Tanuljunk demokráciát – dolgozzunk, formáljuk együtt!

Az osztrák Bildungsministerium  nagylelkű támogatásának köszönhetően osztálytitkáraink érdekes napokat tölthettek Bécsben.
A szép Palais Eppstein megtekintése mellett egy demokrácia-workshop volt programon ugyanott Franz Ertl és Christian Zaic kísérőtanárokkal.

A demokrácia-workshop eredményeként szerkesztett újságot itt megtekinthetik.Megjelent az új OME MAGAZINE!

A vadonatúj "őszi kiadás" csak arra vár, hogy elolvassák!

Itt lehet a 8. OME MAGAZINE-t lapozgatni.Jutta TREIBER író vendégségben az Európaiskolában

Köszönet illeti az Osztrák Kulturális Fórumot, mivel lehetővé tette, hogy egy délelőttöt eltölthessünk az ismert írónővel, Jutta TREIBERREl.

Jutta Treiber először is felolvasott a negyedikeseknek a „Fridolin wird unsichtbar“, „Der König tanzt“ című könyveiből és a „Die Wörter fliegen davon“ című képeskönyvéből, amely csak 2015 januárjában jelenik meg.

A diákok elvarázsolva hallgatták és rengeteg kérdés tettek fel a szerzőnek,  aki mindegyikre válaszolt is. Különösen meghatotta Jutta Treibert, hogy a gyerekeknek a „Die Wörter fliegen davon“ című könyv nagyon tetszett.  Ez a mű egy unokáról és egy nagymamáról szól, aki demenciával küzd. Itt találhatóak további fotók.Elsőseink látogatóban Dr. Wolfgang Waldner nagykövet úrnál

Gesztenyeéréskor immáron hagyománnyá vált, hogy az első osztályainkat az Osztrák Nagykövet Úr meghívja a követségi rezidenciára gesztenyét szedni. Dr. Wolfgang Waldner úr szívélyesen üdvözölte a gyerekeket és a tanítókat. A gyerekeket megvendégelték különböző finomságokkal, sőt még a vendégkönyvbe is beleírhatták magukat. Amint azt a fényképeken (Violetta Györi) is láthatjuk, a gyerekek szorgalmasan gyüjtöttek és vitték a "termést" az iskolába. A csillogó barna termésekkel számolni, barkácsolni és tanulni fognak. További fotókért kérjük, klikkeljen ide!Filmérett osztálykirándulás

Kísérjék el az 5B osztályt (most már 6B!) az osztálykirándulásukon Ausztriában. A filmet az osztályfőnök Bernhard Mayr forgatta és a diákok kommentálják.Különleges reggeli

A 7.A osztály és az Gabriele Enzinger tanárnő meghívta az 1.b osztályt reggelire az iskolakertben. Az elsősök és a „nagyok” egy csapásra megértették egymást és a finom ételek, melyekről a 7.A osztályos szülők gondoskodtak, természetesen mindenkinek ízlettek. Az 1.b-s osztályfőnök, Violetta Györi képeinek köszönhetően a sikeres akcióra még sokáig emlékezhetünk. További fotók nézhetők meg itt.Profi könyvszakértők

Tanulóink Király Csenge, Miklós Hajni és Miklós Lili cikket írtak a „Százhold“ irodalmi újságban.

A könyvkritikákat megtekintheti itt. Egészségeset gyermeknapra!

Gyermeknap alkalmából a P. Dussmann szolgáltató cég meghívta napköziseinket egy egészséges étel kostolóra. Voltak különböző pástétomok, teljeskiőrlésű gabonából készült kekszek, különböző gyümölcssaláták és frissen facsart gyümölcslevek. Különösen tetszettek mindenkinek a művészeti alkotások, melyeket a konyafőnök készített különböző gyümölcs- és zöldségfélékből. További képeket találhat  itt."Az akart Duna"

A dunamenti emberek együvétartozását bemutatandó indították el az ulmi "Danube-Networkers" 2013  novemberében az ulmi térségben a "Az akart Duna" elnevezésű projektet. Ez a projekt a Duna mentén elterülő országok polgárait köti össze. Minket a németországi Johannes-von-La Salle-Realschule in Illertissen hívott meg, hogy vegyünk részt benne. Napköziseink teljes mellbedobással vettek részt a kezdeményezésen. Céljuk, hogy július 13-án a nemzetközi Duna-ünnep zárásakor az ulmi Münsterplatz-on  egy fonállal átszőtt "Duna - folyó-szőnyeget" terítsenek ki (a különböző országok alakjával), melyen a Duna formája lesz látható. Itt  olvashat a projektről többet és láthat további képeket.1.b - 6.B - találkozó

Az 1.b és a 6. B tanulói jobban megismerhették egymást. A nagyoknak tetszettek az elsősök és nagyon komolyan vették a feladatukat. Minden gyereknek tetszett ez a program! Még több fényképet nézegethet itt."Outdoor"- hét

Szabadban alvás, önellátás, üldögélés a tábortűznél, sziklamászás és kirándulás - ilyen különleges kalandokat élt át a 7.B osztály Steiermarkban. A fényképeket Ertl osztályfőnök úr készítette, aki az osztálykirándulást kísérte testnevelés tanárnőnkkel, Sapszonné Borbás Edinával. Itt tekinthet meg további képeket.Elkészült az új OME MAGAZINE!

Egy szuper "tavaszi kiadás" vár az olvasókra.  A németnyelvű mellékletben ezúttal egy izgalmas fotó-regény található.

Itt tekintheti meg az új OME MAGAZINE -t.Kreációk à la Hundertwasser

2013 novembere óta foglalkozott a 6.B osztály Friedensreich Hundertwasserrel, az osztrák művésszel (Maria Neuschmid vezetésével). Az Osztrák Oktatási Minisztérium jóvoltából Bécsbe utazhatott az osztály, és megtekinthette Hundertwasser és Klimt műveit a Schloss Belvedere-ben. A diákok első önálló műveit - főként a divat terén, melyeket Hundertwasser ihletett, a lelkes közönség is megtekinthette egy prezentáció keretében. Neuschmid tanárúr fényképeit megtekinthetik itt.A hetedikesek nagyszerű Kafka-projektje

Az Osztrák Kulturális Fórum Budapest támogatásával vágtak bele hetedik osztályos tanulóink egy projektbe, melynek témája Franz Kafka író volt.  "Metamorphosen -  Kafka für junge Leser " munkacímmel több projektnapot szenteltek arra, hogy közelebbről megismerjék a szerzőt és életművét. Mag. Sieglinde Jug koordinálásával lehetőségük volt írói műhelybe, színi előadásra, u.n.  "Jeux Dramatiques" -ra Helga Rauter karintiai drámapedagógussal, festő- vagy fényképész csoportba jelentkezni. Az egyes csoportokat Mag. Edith Reichl, Kakuk Tímea, Katona Eszter és Christoph Zehetner kísérték. Az intenzív munka után megkapó szövegek, jelenetek, képek és fotók születtek, melyeket egy szép számban megjelent közönségnek, köztük az Osztrák Kulturális Fórum igazgatójának Dr. Susanne Bachfischer asszonynak mutattak be.Neuschmid tanárúr fényképeit megtekinthetik itt.Történelmi idők tanúja, Karl E. Pfeifer meglátogatja a nyolcadikosokat

A „Holocaust-Projekt“ előkészítéseként nyolcadikosainknak sikerült meghívni az iskolába az osztrák Karl E. Pfeifert (85 éves), történelmi idők tanújaként, az ausztriai Oktatási Minisztérium "Történelmi idők tanúi - program" keretében. Pfeifer úr mesélt érdekes élettörténetéből és szívesen válaszolt a diákok kérdéseire. Tízévesen 1938-ban családjával Ausztriából először Magyarországra menekül. Négy évvel később eléri Palesztinát az egyik utolsó gyermekszállítmánnyal. Kibucban él, később részt vesz az izraeli függetlenségi háborúban és az 50es évek elején visszatér ausztriába. Az érdeklődő fiatalokra nagy hatással volt Pfeifer úr sorsa és újfent beigazolódott, milyen fontos, hogy a tanórára meghívjunk történelmi idők tanúit. Pfeifer úr megdícsérte a tanulókat és szemmel láthatóan jól érezte magát - ahogy ezt a képek is bizonyítják.Föld Napja 2014

Április 22-ét világszerte a Föld Napjaként ünneplik. A budapesti Európaiskolában a napközis diákokra április 28-án egy érdekes és tanulságos program várt. A szép időben különböző csapatok igyekeztek állomásról állomásra. Mindenki lelkesen vett részt a programon, mint az a fotókból is kiderül.Az Európaiskola irodalmi termése 2014

Immáron tradícióvá vált az "Európaiskola irodalmi termése" - rendezvényünk, amelyet most 8. alkalommal rendeztünk meg. A 4. - 8.  osztályos diákjaink bemutatták a legjobb, saját maguk által szerzett szövegeiket magyar, német vagy angol nyelven. A népes és érdeklődő közönség nagyon lelkes volt! Dr. Barbara Pfeifer asszony a Budapesti Osztrák Kultúrális Fórum képviseletében elmondta, hogy az évente megjelenő brossúrát ismét támogatni fogják, amit szívből köszönünk. Köszönet illeti Neuschmid tanárurat is a fényképekért.A 7. A osztály látogatása a Bajor Gizi Színészmúzeumban

7. A osztályosaink kulisszák mögé tekinthettek abból az alkalomból, hogy látogatást tettek a Bajor Gizi Színészmúzeumba. Magukra ölthettek különböző kosztűmöket és kipróbálhatták színészi tehetségüket. Kakuk Tímea magyartanárnő és Mag. Sieglinde Jug osztályfőnök kísérte el őket, akinek a képeket is köszönhetjük. További képeket találhat itt.Farsang a jégen
      
A 6.A osztály vidám húshagyókeddi korcsolyázáson vett részt. Sapszonné-Borbás Edina és Gabi Enzinger osztályfőnök kísérte őket. Ezen a napon mindent rózsaszínben láttak. Itt lehet megtekinteni a többi képet!
A 3.a és 4.b olvasóműhelyei

A 3.a és 4.b osztályok vegyes csoportokban látogathattak meg érdekes témájú olvasóműhelyeket. Az osztályfőnökök Stefan Jug-Ulbing (3.a) és Violetta Györi (4.b) sokat dolgoztak a jólsikerült délutánok előkészítésén. A műhelyeket szinekkel jelölték meg és mindegyikhez tartozott egy színben passzoló minibüfé.

A piros műhelyben a „Boszorkányok és varázslók“ témában lehetett olvasni, közben eperlevet és piros paprikát fogyasztani. A narancssárga műhelyben mindenfajta „Mesefiguráról“ lehetett olvasni hozzá sütőtök és baracklé járt. A sárga műhelyben megtudhattunk mindent az  „Állatok - kicsik és nagyok“ témában. Itt sárgarépa és ananászlé volt a büfében.  A fehér műhely kínálata a „Kalandok és minden a világról" téma volt és a legnagyobb kulináris kihívás: tejberízs és karalábé.

A műhelyeket csak belépőjeggyel lehetet látogatni. Mintegy két órán keresztül élvezhette a vendég az olvasás örömét.

Az olvasó műhelyek napja egy vidám együttléttel zárult a 3. a osztályban. Mindenkinek tetszett ez a délelőtt! Violetta Györi szép fényképeket készített. Megtekintheti idekattintva!Korizás a Városligetben

Ez is az iskolai mindennapok része: együtt kirándulunk! A 7.A osztály szemmel láthatóan élvezte a városligeti korcsolyázást. A fényképek Mag. Sieglinde Jug osztáylfőnöktől származnak. Itt találja a fotókat!
Sikeres sakkcsapat

Linkowski Júlia (2.a), Gabora Alexandra (3.c), Balásy Borbála (4.a) és Szirtes Ráhel (4.a) megnyerték a kerületi bajnokságot és 8. helyezettek lettek a Budapesti Bajnokásgon. Szívből gratulálunk! Az oklevelet itt tekintheti meg.
 A 6. osztályosaink sítanfolyamon Kitzbühelben

2014. január 12-17-ig hatodikosaink a tiroli Kitzbühel körüli hegyekben voltak. Ahogyan a fotókon is látszik, időjárás, hóhelyzet, ellátás és a hangulat is kiváló volt.

Johannes Neuschmid (a sítanfolyam vezetője), Frau Maria Neuschmid, Frau Edina Sapszonné, Frau Anke Wolf, Herrn Stefan Ulbing kísérték a gyerekeket. Szívből köszönjük a tanároknak a tökéletes szervezést és kivitelezést!

További képekért kattintcson ide!Ők a 2013-2014-es tanév iskolatitkárai!

Rózsahegyi Regina (8.A), iskolatitkár-helyettes (baloldalon) és Rácz Karina (7.B), iskolatitkár kijelentették, mindent megtesznek azért, hogy az Európaiskola diákjai szeressenek iskolába járni. Segítségükre vannak az 5-8. osztályok osztálytitkárai és Franz Ertl tanár úr, aki az osztálytitkárok konferenciáját kíséri.

 A 8.a osztály adománygyűjtése egy hűvösvölgyi gyermekotthon javára

A 8.a osztály adománygyűjtést szervezett a 2013-as Ádventi Ünnepség keretében egy hűvösvölgyi gyermekotthon lakói javára. Az ötlet Sophia Hansontól, az egyik 8.a osztályos diákunktól származott. Az összegyűlt pénzösszegből ajándékokat vásároltunk a gyermekotthon fiataljai és gyermekei részére. Az iskolavezetés is támogatta ezt a kezdeményezést és tárgyi adományokat gyűjtött ezeknek a gyermekeknek és fiataloknak. Olyan sok adomány érkezett, hogy több autót is igénybe kellett vennünk a szállításhoz. Hogy a diákok mit szóltak ehhez az akcióhoz, elolvashatja itt!

Az ajándékokat 2013. december 19-én a 8.a osztályosok és osztályfőnökük Mag. Edith Reichl adták át a gyermekotthon vezetőjének.           
A gyermekotthonban óriási volt az öröm. A 8.a osztály hálásan köszöni mindenkinek a támogatást! A képeket az akcióról megtekintheti itt!Mártonnapi lámpásfelvonulás 2013

2013. november 12-én  elsőseink és az óvodások közösen tartották Szent Márton ünnepét. A gyerekek csodaszép lámásokat készítettek és dalokat tanultak meg. Sok szülő kísérte a lámpásfelvonulást az iskolakerten keresztül és összegyűltek a gyerekekkel a tűz körül. Szűcs Ottó hittantanár újra felöltötte magára Szent Márton ruháját és elmesélte a szent élettörténetét. Köszönet illeti Nagy Petra Helgát a szép fotókért.Egy egész hét csak angolul a hetedikeseknél

Itt olvashatja a diákok beszámolóit az angolprojekt-hétről. Minden tanuló motiváltan és örömmel tanult angolul. Köszönetet nyilvánítottak tanáruknak, Franz Ertlnek, aki szervezte a Projekthetet. További fotókat láthat itt!Nyílt Nap 2013

Múlt szombaton, 2013.11.16-án a Nyílt Napon annyi érdeklődő látogatót tudtunk üdvözölni iskolánkban, mint még soha! Néhány pillanatfelvételt láthat (Siegfried Deschka fotói) itt.Az osztálytitkárok demokrácia-műhelye

A BMUKK (Bundesministerium für Unterricht, Kunst und Kultur) nagylelkű támogatása révén lehetővé vált osztálytitkáraink számára, hogy 2 napot Bécsben tölthessenek. Ott résztvehettek egy demokrácia-műhelyben és meglátogathatták az osztrák Parlamentet. A 8. B osztály két képviselőjének beszámolója itt olvasható. Fotók pedig itt!Megjelent az OME Magazine 6!

Sok örömet kíván az olvasáshoz a Herrn Mayr und Frau Reichl köré rendeződő kiadó-team.Gesztenyeszedés 2013

Az első osztályok idén is meghívást kaptak gesztenyeszedésre az Osztrák Köztársaság Nagyköveti Rezidenciájába. Érdekes újságcikket itt talál róla! Itt található még több fotó!Hoffmann Rózsaállamtitkár asszony látogatása

2013. április 24-én Hoffmann Rózsa államtitkár asszony látogatást tett a Budapesti Osztrák Képzési Központban.das Österreichische Bildungszentrum. Dr. Michael Zimmermann, az Osztrák Köztársaság magyarországi Nagykövete hívta meg őt a két oktatási intézménybe. Hoffmann Rózsa a látogatást az Európaiskolával kezdte, ahol a Gospelkórus énekkel köszöntötte. Ezt követően nagy érdeklődéssel tekintette meg az osztályok munkáját.

Vendégkönyvünkbe ezeket a szavakat írta:

Szeretettel köszöntöm az iskolakomplexum minden növendékét és barátságos, mosolygós tanárait. Szívből gratulálok az elért szép eredményekhez, különösen a gyerekek fegyelmezettségéhez, kedvességéhez, tudásához! További sikereket, sok örömöt kívánok!
Hoffmann Rózsa, 2013.04.24."

További fotókért klikkeljen ide!Fantázia-állatok a 3.b-ben

Karton, csiriz, festék és sok képzelőerő segítségével fantázia-állatokat alkottak a 3.b osztályosok. Az érdeklődőknek, akik a kiállítást megnézték, az osztály tökéletes, német nyelvű tárlatvezetést tartott. A videofilmet Violetta Győri, osztályfőnök készítette.Álvaro Rodríguez Echeverría generális iskolánkba látogatott

2013. április 9-én magas rangú látogatónk volt. Johann Gassner provinciálissal együtt érkeztek Bécsből Álvaro Rodríguez Echeverría római generális és Jacques d`Huiteau rendi tanácsos.

Keresztény Iskolatestvérek rendjének (a világ 80 országában több mint 1000 képzési intézményük van) legfőbb képviselője először járt Budapesten. Nagyon örült, hogy megismerhette az iskolát. A vendégeket az "Európaiskola Gospelkórusa" köszöntötte Hajós András vezetésével. Álvaró testvér dicsérő szavak kíséretében köszönetet mondott (sajnos a köszöntő hangminősége nem lett a legjobb). Az osztályokban tett látogatás után a Generális találkozott a tanári karral. Mély benyomást tett rá diákjaink soknyelvűsége, iskolánk magas színvonala és csodálatos atmoszférája. Összefoglalóját értékelhetjük  pedagógiai munkánk különleges kitüntetéseként:  "Igazi de la Salle Iskola vagytok, mégpedig úgy lettetek azzá, hogy a Keresztény Iskolatestvérek nincsenek nap mint nap jelen nálatok."
 OME Magazine 5

Megjelent az OME Magazine 5!Első ECDL - bizonyítványaink

Szemmel láthatóan nagy volt az öröm, amikor az Osztrák-Magyar Európaiskola négy diákja elsőként vehette kezébe az ECDL - vizsgabizonyítványát (The European Computer Driving Licence). Hajós András számítástechnika-tanár őszintén gratulált Molnár Dánielnek, Csernitzky Szabolcsnak (mindketten a 8.B-ből), Borbély Bencének und Mező Dorottyának (8.A osztályosok).


 

Az Osztrák-Magyar Európaiskola a  „Bilder am Eis 2013“-ben

Határtalan művészet, jéghidegen tálalva
 
A karintiai „Medienzentrum für Bildung und Unterricht” 2002 óta rendezi meg az Európában egyedülálló szabadtéri galériáját a karintiai Weißensee-ben, melynek címe „Bilder am Eis.
 
Ami évekkel ezelőtt kicsiben kezdődött, időközben már rég európai dimenziókat öltött. Minden nemzet elmeséli a saját történetét – Dél-Európától Kelet-Európáig mindenhonnan láthatóak művek a kreatív kiállításon. Köszönet illeti Mag. Sieglinde Jug-ot, aki a kezdeményezéssel a kapcsolatot kialakította.
 

Az Európaiskola tábláján a „Stop Motion filmek”-et prezentáltuk (8.B osztály, Bernhard Mayr, osztályfőnök vezetésével), amelyek a Nestroy – Dickens – Vörösmarty irodalomprojekt keretében (l. projektek) készültek."Már németül álmodunk!"

Ez a címe annak az újságcikknek, amely a Nők Lapja című folyóiratban jelent meg az év elején a Budapesti Osztrák Képzési Központról.


 

A 2012-es Nestroy-év lezárása a Budapesti Osztrák Kulturális Fórum szalonjában

A  6. – 8. osztályos diákjaink röviddel karácsony előtt bemutattak még két említésre méltó projekteredményt:

1. Egy folytatásos (fejlődés)regény, melyet 20 diák közösen írt „Freundschaft mit Umwegen“ címmel. Ez a mű a német projektóra keretében az ismert osztrák/orosz szerző, Julia Rabinowich segítségével született. Ide kattintva tekinthető meg.

2. valamint a "Johann Nepomuk Eduard Ambrosius Nestroy" című, szintén tanórán létrejött film, melyet az 5. és 8. osztályosok készítettek el. Szakértőként segített az alsó-ausztriai zeneszerző, író és színész Christoph Rabl. Ide kattintva tekinthető meg.Sikeres projektprezentációnk pillanatképei

"Nestroy-Dickens-Vörösmarty" c. projektprezentációt 2012. november 6-án  rendeztük meg (fotók: J. Neuschmied). A "Projektek" menüpont alatt látható az előadások nagy része. Megéri megnézni!

A fotókat itt lehet megtekinteni.A 2.c saját könyvtárt kapott

Ahogyan a fotók is mutatják, a 2.c saját könyvtárának megnyitója nagy lelkesedést váltott ki az osztályban. Olvasás ugyanis egy olyan kaland, mely a  fejünkben játszódik! A többi kép itt található!Steiermarki osztálykirándulás

Élménydús napokat töltött az 5. B osztály (most már 6. B) Steiermarkban. Az osztályfőnök, Franz Ertl változatos programot szervezett, melynek erdőpedagógia, a csapatszellem erősítését szolgáló játékok is részét képezték (további fotók itt láthatók).A tavalyi 6. B osztálykirándulása (további fotók itt!)Sikeres magyar nyelvvizsga

Sok szeretettel gratulálunk volt tanulónknak, Anna Zimmermann-nak sikeres magyar nyelvvizsgájához (B2-es szint)!

Hogy hogyan tette le Anna a nyelvvizsgát magyarból, itt elárulja egy interjúban a Budapester Zeitung-ban.2012. júniusi Spielefest

Tanárainknak idén is sok jó ötlet jutott az eszébe a "Spielefest"-re. A gyerekek pedig  nagyon lelkesen vettek részt rajta.  További vicces fotókat itt találhat!Az 1a osztály nagysikerű fellépése Bécsben az Oktatási Minisztériumban

2012. június 6-án, egy konferencia keretein belül , melyen a Külföldön működő Osztrák Oktatási Intézményeket (ÖAS) mutatták be, az 1a osztály tanulói előadtak két dalt Stefan Ulbing osztályfőnök vezetésével. A közönség, élén Dr. Claudia Schmied Miniszterasszonnyal nagyon lelkes volt!

A dalokat az Aktuális menüpont alatt lehet meghallgatni.

A fellépés után finom ebéd várta a fellépőket. Ellátogattak a bécsi Magyar Nagykövetségre és a Belvedere Kastélyba. Erősítésként velük utazott Győri Violetta tanárnő, Kárainé Márton Andrea napközis tanító és Patkósné Müller Margit titkárnő. Evelin Stanzer igazgatónő is természetesen ott volt Bécsben, és nagyon büszke volt a gyerekek kiemelkedő teljesítményére. Személyesen jelen lehettek még Mag. Edith Reichl és Dipl. Päd. Bernhard Mayr, aki a fényképeket készítette (ideklikkelve még több fotót találhat).A nagy "Tojásdobás" - az 5.C projektjeHatodikosaink Egerbe látogattakJutta Treiber osztrák írónő felolvasott az ötödik és hatodik osztályainknak Irodalmi délelőtt az Európaiskolában

Még több kép itt.Vera Rathenböck iskolánba látogatott (még több kép itt!)A 7. B osztály "Csendes éj, szentséges éj" - interpretáció