Aktuális

 

Részvétel az ausztriai szónokversenyen

Mint az elmúlt években is, idén is részt vettek a 8. osztályaink egyes diákjai az ausztriai szónokverseny bécsi országos döntőjén, ezúttal azonban nem a „klasszikus beszéd“ kategóriában, hanem a „szócső“ elnevezésű kreatív ágban.

Tőlünk 4 csoport írt kis sketcheket és költeményeket, valamint kitalált hozzá performance-t. Ezeket küldték be az első, digitális fordulóba. A csoportjaink egyikét különösen is kitüntették, és meghívták a fináléra a bécsi tanácsházára, ahol élőben fognak fellépni közönség előtt.

Bár az osztrák iskolák tanulói ebben csak konkurrencián kívül vehetnek részt, mégis minden résztvevőt kis díjakkal jutalmaznak. És az is biztos, hogy ez mindnyájuk számára izgalmas megtapasztalás volt.


Előadás az „Orvosok határok nélkül“ segélyszervezetről

Háború, éhínség, betegségek és természeti katasztrófák… sok van belőlük, túl sokat is lehet róluk hallani és olvasni a médiákban. Ilyen bajok esetén segít aktívan már 50 éve egy független és pártatlan szervezet, az „Orvosok határok nélkül“ nevű NGO (azaz nem kormányzati szervezet).

Egészen különleges bepillantást engedett nekünk, iskolánk nyolcadikosainak, e szervezet munkájába Herr Bernhard Meyer, aki hosszú évekig volt az „Orvosok határok nélkül“ munkatársa. 2022. április 7-én beszélt nálunk e segélyszervezet általános alapelveiről, de mesélt még a saját személyes élményeiből is, valamint válaszolt az érdeklődő gyerekek kérdéseire. Olyan élményt nyújtott ezzel, amelyre bizonyára mind sokáig emlékezni fogunk


„És akció!" Videóprojektek az Európaiskolában 2022 tavaszán

A „Wunderbar fesztivál“ keretén belül, amely március végén, április elején a német nyelvet ünnepelte és népszerűsítette Magyarországon, a mi iskolánk első hat évfolyama is részt vállalt egy rövidfilm felvételében.

„A korábbi madár fogja meg a kukacot“ címmel bepillantást nyújt a film abba, hogyan, milyen változatos módszerekkel tanulják nálunk a nyelvet a fiatal tanulók. A hetedikes és nyolcadikos tanulóink pedig kis sketch-eket fogalmaztak a „mit.sprache.teil.haben“ (=nyelvvel részt venni/részesedni)“ témában, ami az idei IDT (németnyelvtanárok nemzetközi találkozója) mottója lesz augusztusban Bécsben. Az ebből készült kis videók részt fognak venni az IDT rövidfilm-versenyén.

Hogy bekerül-e iskolánk a legjobb 10 videófilm döntőjébe, sőt akár díjat is nyer-e, azt sajnos csak a tanév végén, ill. a következő tanév elején tudhatjuk majd meg. De annyi már most is biztos: tanulóink mindenesetre nagy buzgalommal és lelkesedéssel vettek részt ebben a projektben!


Fogalmazási projekt három nyelven: „A télből a tavaszba”„Vom Winter zum Frühling"

Egy március végi, illetve április eleji tanítási napon minden felsős diákunk lehetőséget kapott arra, hogy kifejezésre juttathassa kreativitását. Az iskolánkban tanított három nyelven születtek így versek, kis párbeszédek és más szövegek, amelyeket néhány gyermek még képi ábrázolásokkal is kiegészített.

A német-, angol- és magyartanárok fogják ezek közül kiválasztani a különösen is jól sikerülteket, amelyek majd az iskolában egy plakátfalon bemutatásra is kerülnek.


Ének a békéért

2022. márc. 18-án mind a 18 osztályunk tanulói és pedagógusai összegyűltek egy megható békekinyilvánításra. A teraszunkon a békejel formájában álltak fel a gyerekek tanáraikkal együtt, hogy három nyelven is énekeljenek a béke érdekében.

Egyetlen egyszerű mondatot énekeltek egy ismert gospel refrénjére, amelyhez az alsósok még ritmikus mozdulatokat is kitaláltak. A zenei vezetés és kíséret Mag. Ulrike Gärber tanárnő kezében volt. Az osztályokban már a békeakció előtt művészi rajzok és békeüzenetek készültek. Kézzel foghatóan lehetett érezni, hogy milyen jelentősége van a békének, ill. mekkora boldogságot jelent a béke kicsinek és nagynak egyaránt.


Az iskola szóvivői 2021/22-ben

Gratulálunk Balla Rebekának (7A) és Muszka Zitának (7B) – őket választotta meg az iskola szóvivőinek a felsős osztályszóvivők közössége.

A diákoknak ez a képviselete rendszeresen találkozik, hogy közösen megbeszéljen különböző témákat. Nagyban hozzájárul ez az iskolai közösség erősítéséhez, s tartósan javítja az Európaiskolában a tanulás légkörét és a demokráciatudatot. Iskolánkban a diákok képviselőit Natasha Skinner tanárnő mentorálja.

 


A 2b osztály békegalambot készít

Az aktuális helyzetben bizonyára nincs is jobb téma környezetórára, mint a béke. A 2b osztály osztályfőnökével a békéről és a világban a béke jelentőségéről beszélgetett, s megismerkedett az ezzel kapcsolatos szimbólumokkal.

A béke egyik szimbóluma a békegalamb. Kiábrázolja az emberek közötti béke vágyát. Ez a békeszimbólum a Bibliából való: ahogy az Ószövetség arról beszámol, a galamb Nóé bárkájában utazott az özönvíz idején. Kiengedése után felmérte a környezetet, és egy ágacskával a csőrében tért vissza – így adva hírül az özönvíz végét. Továbbá olvasunk a galambról az Újszövetségben is: Jézus megkeresztelésekor a Szentlélek egy galamb formájában szállt le rá.

Fotos


Adománygyűjtési akció ukrán menekültek részére

Titkárságvezetőnk, Serlyné Zatykó Zsófia egy barátnőjén keresztül léptünk kapcsolatba 2022. március elsején, kedd délután egy budapesti menekültszállással, ahol jelenleg 1300 férőhelyen 2000 menekültet látnak el (majdnem mindenki kisgyermekes anyuka, nő, illetve beteg, idős ember), ahol sok mindenre szükségük van.

A leginkább hiányolt holmik listáját állította az ottani vezető számunkra össze. Rögtön szerdán, március 2-án írtunk Önöknek egy levelet, amelyben kértük az Önök, az iskolai közösség segítségét. A Gebrüder Weiss Magyarország szállítócég (amelynek kelet-európai részlegvezetője egy diákunk édesapja) azonnal készen állt arra, hogy a szállítást intézze.

És 2022. március 5-én, pénteken 12:00 órakor – az Önök adományainak mennyiségétől és nagyvonalúságától mérhetetlenül meghatódva - már készen is állhattunk arra, hogy a dugig megpakolt Transportertől és a spontán beugró, segítő szülő Jeepjétől búcsút véve útnak is indulhasson a segítség.

Tevékeny részt vállalt ebben a jótékonysági munkában egy tanulónk édesanyja is, aki egy 12. kerületi óvodát vezet. Az óvodai közösség adománya külön egységként került elvitelre.

HÁLÁS KÖSZÖNET AZ ÖNÖK SEGÍTŐKÉSZSÉGÉÉRT!

Fotos


MORE Writing Competiton 2021

Hihetetlen nagy mennyiségű, 3500 szövegből egy szakértői zsüri választotta ki a győztes fogalmazásokat. Mind Balla Rebeka a 7A-ból, mind Marian Autengruber a 6B-ből korosztályában az előkelő 2. helyezést érte el.

Kreativitásukkal és képzelőerejükkel mindketten meggyőzték tehetségükről a zsüri tagjait. Szívből gratulálunk nekik!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


LEGO-Projekt

Röviddel a félévi szünet előtt egy különleges projekten vett az egyik 5. osztály. Pulai Zora 5A osztályos tanuló egy összefoglalót írt az eseményről.

A félévi szünet előtt pénteken egy LEGO-projekten vettünk részt. Az elején egy hölggyel beszéltünk, aki nagyon sok információt adott nekünk. Ez a hölgy a LEGO-nál dolgozik. A kedvenc információm az volt, hogy a világon minden embernek legalább 80 LEGO kockája „van”! Más dolgokról is beszéltünk és utána kaptunk egy feladatot.

Mühlbauer tanárnő mindent elmagyarázott nekünk és utána elkezdtük kis csoportokban egy kép részleteit megépíteni. Amikor a kép összes része elkészült, már csak össze kellett illeszteni egy nagy képpé. Az egyik képen egy karácsonyi manó volt, a másikon egy vörösbegy a madárházzal. Az óra végén kis ajándékokat kaptunk. Minden gyerek kiválaszthatott egy kis LEGO játékot, aminek nagyon örültünk.

Megkérdezte valaki, hogy hova kerüljenek a képek. Mindenki gondolkodott, végül megszólalt egy gyerek: „Én tudom, én tudom, feltesszük a szekrényre! Ott maradhatnak és így majd mindenki látni fogja!” Most ott vannak és azt gondolom, hogy jó helyre kerültek!

Fotos


Safer Internet 2022

Az osztrák oktatási minisztérium nagylelkű támogatása révén ebben a tanévben is sikerült megszerveznünk egy Safer Internet Workshopot az 5., 6. és 7. évfolyamaink tanulóinak.

Míg az ötödikesek Christian Lechner-Barboric szakértő úrral arról tanultak, milyen veszélyekkel járhatnak a közösségi hálózatok vagy applikációk és hogy lehet ezektől megvédeni magunkat, addig a hatodikos és hetedikes osztályok a „Fake News / interneten terjedő hamis hírek“ témájával foglalkoztak. Mindenekelőtt azzal, hogy mik is ezek (Fake News), s hogy lehet ezeket felismerni. A műhelymunka végén a gyerekek azt a feladatot kapták, hogy egy applikáció segítségével maguk hozzanak létre ilyen hamis híreket. Bár a létrehozott „produktumok“ közül több is nagyon hihetetlen és vicces volt, a tanulók igencsak elcsodálkoztak azon, milyen egyszerű elkészíteni ilyen professzionálisnak ható hamis híreket (Fake News) – a gyerekek által létrehozott hamis hírek némelyike megtalálható a képgalériában.

A tanulók visszajelzése erről a workshopról egyöntetű volt: „érdekes volt, élveztük, és mindenképpen kérjük ennek a továbbképzésnek a folytatását a következő tanévben!“

Fotos


Írói alkotóverseny az 5-8. évfolyamokon

Az Osztrák-Magyar Európaiskola decemberben mindig teljes színházi lázban égett, és az adventi játékokra készült, amelyen mindig mindenki részt vett. Sajnos ebben a tanévben megint nem rendezhettük meg a karácsonyi műsort! Ezért azt találtuk ki, hogy alternatívaként szervezünk egy irodalmi alkotóversenyt!

A téma: Adventi időszak az Európaiskolában a pandémia előtti időkben.

Számos beküldött anyag közül ötöt választottunk ki, és jutalmaztunk: Ráner Réka (5A), Papp Olivia és Sophie (7A), Ágai Diána , Szalay Lotti, valamint Hegyi Áron és Divinyi-Tóth Benedek és Brezina Dénes (8B) alkotásait.

A hamarosan megjelenő „Irodalom az Európaiskolából“ kiadványunkban olvashatják a díjazott szövegeket!

Fotos


Lehet, hogy megint Halloween van?

Nem! De a hatodikosok mostanában biológiaórán érdekes és hasznos dolgokat tanulnak a pókokról. Ezért nem hiányozhat a szemléltetőanyagból az élő madárpók sem. Így fordult elő, hogy Quentin, a madárpók (aki egy tanulónk családtagja) két órára meglátogathatta az osztályt.

A tanulók megismerkedhettek a különböző pókfajtákkal és azok életmódjával, valamint megtudhatták azt is, hogy milyen jól hasznosítható az ember számára a pókokból kinyert méreganyag. Igen hatásos tanóra volt, némely gyermek számára érezhető borzongató hatással. De a biológiaóra végére néhány pókiszonyos gyerekből pókbarát gyermek vált. De azért mindenki hálás volt azért, hogy a terrárium “Quentinbiztos” volt

Fotos


Három tehetséges művésznő

 

A gyönyörű ezévi füzetborítóink a fotón látható három kreatív fiatal hölgytől származnak. A felső tagozat füzetborítójának Ódor Julianna rajzát választottuk, míg az alsó tagozatét Hilken Lucia és Megyeri Hanna munkája díszíti. 

Szeretettel gratulálunk, és hálásan köszönjük!


Barkácsolás egy jó cél érdekében

Tulajdonképpen iskolai hagyomány már, hogy a nyolcadikos osztályok az ádventi előadások keretében ételek és italok, valamint sorsjegyek árusítása révén kicsit „meghízlalják“ az osztálypénzüket, és ezt még önkéntes adományokkal kiegészítve segélyszervezetek támogatására tudják felhasználni. Sajnos azonban ez az esemény a világjárvány miatt ebben az évben sem kerülhetett megrendezésre.

A 8A osztály azonban nem elégedett meg azzal, hogy egyszerűen nincs mit csinálni. Azt tervezték, saját készítésű termékek árusításával fognak kis bevételre szert tenni, hogy abból olyan gyerekeket támogathassanak, akiknek kevésbé jól megy a soruk. Az első ötletbörzétől az árusításig már nem volt túl sok idő, de mindnyájan hozzájárultak ahhoz, hogy a projekt teljes siker lett.

A bevétel nagy részéből a tanulók gyümölcsöt és édességet vásároltak, amelyeket aztán személyesen vittek el a Mátyás király utcai gyermekotthonba. Az adományok átadása nem volt könnyű feladat. Tanulóinkat láthatóan nagyon megérintette a szembesülés azzal, hogyan is élik meg ezek a sérült gyerekek a mindennapjaikat, milyen kihívásokkal kell megküzdeniük. Az osztály bepillanthatott a lakóotthon életébe és meghívást kapott az ovis csoportba. Hálásan vették át tőlük a teli zsákokat. Egy kicsit lecsendesedve és elgondolkodva zárták ezt a jótékonysági akciót, de mégis azzal az érzéssel, hogy segítettek és egy kis örömöt szereztek.

Szívből köszönjük mindezt a 8A-nak, és az őket támogató pedagógusoknak: Petra Mayr tanárnőnek és Vasko Mária hittanár nővérnek.

Fotos


Ajándékátadás Ózdon

December 21-én megtörtént! Izgalommal és hálás örömmel vették át a 2. János Pál pápa Iskola tanulói az ajándékba küldött csomagokat. Minden résztvevő kívánsága, hogy ez a sikeres akció folytatódjon a következő évben is.

Fotos


Karácsonyi cipősdoboz akció 2021

A karácsony az az időszak, amikor azokra is gondolunk, akik nincsenek szerencsés helyzetben. Ezért indította újra iskolánk ebben az évben is az ózdi 2. János Pál Iskola számára a karácsonyi cipősdoboz-akciót. És az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy sikerrel zárult az adománygyűjtés! Összesen 283 csodálatosan becsomagolt ajándék került Ózdra, amelyet még karácsony előtt megkapnak a rászoruló gyermekek.

Az ózdi iskola vezetője ezúton is szeretné kifejezni háláját és köszönetét minden gyermeknek, szülőnek és nevelőnek, akik ebben az adománygyűjtésben részt vettek, és áldott ünnepeket kíván mindannyiunknak. Megígérte, hogy küld fényképeket a csomagok átadásáról, amelyeket természetesen feltöltünk majd a honlapunkra.

Az Európaiskola is szeretné megköszönni a szülők nagylelkű támogatását az adománygyűjtésnél. Külön köszönjük a munkát az akció szervezőinek, Olasz Mártának és Natasha Skinnernek, valamint szorgalmas segítőiknek, Olasz Péternek és Zaic Christiannak.

Fotos


Furcsa zokni-nap 2021

A pandémia által nehezítve az Európaiskola ebben az évben is megtalálta a módját annak, hogy a nemzetközi Furcsa zokni-napon részt vegyen. Sok tanuló és tanár vett fel ezen a napon színes és feltűnő zoknit, ami látható jele a mobbing és a kirekesztés elleni fellépésnek. Emellett az iskola épületében több helyen érdekes és értékes dekorációkat helyeztünk el, amelyeket az ezévi antimobbing hét jelszava – "Egy kedves szó" – ihletett.

 

Ez a nap nagyszerű lehetőség arra, hogy a tanulók érzékenységét a különböző aktivitásokon és projekteken keresztül ez iránt a fontos téma iránt fejleszthessük. A 8.B osztály néhány tanulója kreatív módon dolgozta fel a mobbing problémakörét. Az eredményt ebben a jól sikerült videóban láthatjuk.


Cool-műhely minden kedden a 2b osztályunkban

 

A gyerekek minden héten kooperatív tantervvel dolgoznak, így mélyítik el a már feldolgozott anyagot minden tantárgyból. Különböző szociális formában (csoportokban vagy egyénileg), különböző helyeken (osztályban vagy azon kívül) tanulhatnak ilyenkor a gyerekek (természetesen a járványügyi szabályok betartásával), és az anyagokat, könyveket és tanjátékokat egy állomásterv alapján veszik végig.

A feladatok hetente változnak, és a tanulók ráadásul még saját erősségeiket is tovább fejleszthetik, ill. tudásukat az érdeklődési körüknek megfelelően individuálisan mélyíthetik el. Ez nem csak a saját szervezettségüket segíti, hanem a motivációjukat is növeli. Ez aztán a COOL dolog!/span>

Fotos 


Szeptember 26.: A nyelvek Európanapja

Iskolánkban 3 nyelvnek van központi szerepe: német, magyar és angol, de néhány tanulónk még további nyelven is tud, mert otthon egy másik nyelven beszélnek (pl. oroszul vagy kínaiul). Vagy a fenti nyelveken kívül még egy idegen nyelvet tanul.

Ezt a nyelvi sokszínűséget ünnepeltük A NYELVEK EURÓPANAPJÁN, s ennek kapcsán rendeztünk egy kis projektet. Valamennyi osztályunk tanulói saját nyelvük kedvenc szavait ábrázolták. Ebből készült végül egy kis kiállítás, amelyből látható, milyen sokrétűek lettek a projekt eredményei is.

Fotos