Aktuális

 

A 3. a osztály projekthete

Május 6-a és 9-e között Burgenlandba utaztunk. Elsőként Sopronban és Fertőrákoson álltunk meg, ahol megnéztünk egy kőfejtőt. Ezt követően Rustba utaztunk, ahol elfoglaltuk a szállásunkat.

Másnap reggel elmentünk a Fertő tóhoz, megismerkedtünk Andival és Igorral, majd velük együtt térképeztük fel a nemzeti parkot. A következő napon Eisenstadtba utaztunk, ahol először megnéztük az Esterházy kastélyt, azután pedig piknikeztünk, majd megtekintettük a Haydn-házat. Ezt követően Kornéllal és Dáviddal a tartományi galériába mentünk. A harmadik napot safety-tourral töltöttük.

Ugyan nem nyertünk, de ez nem volt baj, hiszen mindenki nagyon jól szórakozott. Később a lockenhausi várba mentünk, ahol lovagi vacsora várt minket. A végén még egy rémisztő kísértet is érkezett. Mindenki nagyon félt, és megkönnyebbülve szálltunk be a buszba, ami ez után a szép, de kimerítő hét után visszavitt bennünket Budapestre.

Manuel Schade, 3a készítette

Fotos


Az összes érzékünkkel

A 2. a osztály tanulói gyakorlati órán megismerkedtek az öt érzékszervvel.

A hetedik és nyolcadik osztályos Bogi, Lili és Alexa segítségével öt állomáson ismerhették meg, hogyan érzékeli a testünk a különféle ingereket. A látás esetében minden az optikai csalódásokról szólt, a hallást a hallás utáni emlékezet próbájával tanultuk meg. Annál az állomásnál, ahol a tapintással ismerkedhettek meg a gyerekek, a kezük segítségével ismerhették fel a tárgyakat, míg a szaglás érzékelést kávé, rozmaring, fahéj, szegfűszeg és kardamon felismerésével tettük próbára. A nap fő attrakciója azonban kétségtelenül az volt, amikor csukott szemmel kóstolhattak meg különféle ételeket, melyeket aztán a négy fő íz, az édes, a savanyú, a sós és a keserű kategóriáiba soroltak be.

Micsoda élvezet!

Fotos


1,2 oder 3! Te döntesz!

A 4. osztály három tanulója számára május közepén végre eljött a nagy nap! Daniel, Julia, Lara a tanárnőjükkel Evával együtt indultak útnak a Budapestről, a Liszt Ferenc repülőtérről, hogy részt vegyenek a népszerű kvízműsor, az 1, 2 oder 3 felvételén Münchenben.

Már maga a repülőút is óriási élmény volt a hófödte Alpok fölött a tiszta időben. A repülőtérről transzfer vitte a csapatot a szállodához, ahol Lara, Julia és Daniel megismerkedhettek a grúz és német gyerekekkel. Mindenki magától értetődő természetességgel németül kommunikált egymással. Másnap reggel a német televízió Bavaria Filmstúdiójába vitte a csapatot a transzfer. Az előkészületek nagyon izgalmasak voltak: a smink (legyen hajzselé…? vagy inkább mégsem…?), új pólók és rengeteg szórakozás, miközben beavattak bennünket a show készítésébe…

Persze nagyon érdekes volt bepillantani a stúdió „kulisszái mögé”. A témánkat, amiről a gyerekek csak közvetlenül a forgatás előtt értesültek, a felnőtt nézők is érdeklődéssel fogadták. Utazás, illetve vándorlás. Mintegy fél órányi fejtörés és tippelés után három ezüstéremmel és némi osztálypénzzel gazdagodtunk.

A gyerekek utólagos reakciója: „Nagyon szuper volt!” A felvételt követően VIP vendégekként részt vehettünk egy vezetésen a teljes stúdióvároson át, és egy 4D filmet is megnéztünk. Akinek mindez felkeltette az érdeklődését, mindenképp nézze meg az 1, 2 oder 3 szeptember 7-i adását a ZDF-en és a KIKA-n.

Fotos


Céglátogatás az ALDI-nál

A fenntarthatósági projekt keretében az osztályunk, a 8. c ellátogatott az ALDI biatorbágyi logisztikai központjába. Amikor megérkeztünk, Tóth Gergely barátságosan üdvözölt bennünket, majd mesélt nekünk a cég történetéről. A bevezetőt követően tartottunk egy rövid szünetet, közben pedig megvendégeltek bennünket egy finom reggelivel.

Miután jóllaktunk, körbevezettek bennünket a logisztikai raktáron. Megnézhettük a hűtött részleget is, sőt vethettünk egy pillantást a mélyfagyasztott áruk részlegére is. Kevek Barbara és Johannes Ulmann bemutatott egy magyar, illetve egy német nyelvű prezentációt a fenntarthatóságról, majd ezt követően kérdéseket tehettünk fel az izgalmas témák kapcsán, így pl. megbeszélhettük a csomagolás, a hulladékcsökkentés kérdését is.

Rengeteg információval gazdagodtunk a nap során, és mindeközben igazán jól szórakoztunk.

Kiss András, osztályszóvivő 8. c

Fotos


"Friday for Future" az Európaiskolában

A tavaszi szünetet megelőző utolsó pénteken az iskolánk diákjai igazán hatásosan adtak hangot véleményüknek arról, hogy mit is gondolnak a klímaváltozásról. Tanáraikkal együtt vonultak körbe az iskola épületét övező utcákban. Akciójukkal, valamint az alkalomra készített, igényes transzparensekkel sikerült is felkelteniük az autósok és a járókelők figyelmét. Egyik-másik gyalogosnak személyesen is elmondták, mit tartanak különösen ártalmasnak.

Gratulálunk a diákjainknak a lelkesedésükért, illetve az elhivatottságukért, és reménykedünk egy zöldebb jövőben.

Fotos


 

2019 évi Osztrák ifjúsági szónoki verseny

Még soha nem vett részt annyi nyolcadik osztályos diákunk az Osztrák ifjúsági versenyen a klasszikus beszéd kategóriában, mint ebben az évben. A témaválasztás igen sokrétű volt, a futballőrülettől a környezetvédelmen és a méhek pusztulásán keresztül egészen az olyan filozófiai kérdésekig, mint hogy mit is jelent a bátorság, de szó volt az au-pairkedésről, illetve a kulturális sokk leküzdéséről is.

Egy klasszikus beszédnek 6-8 perc hosszúságúnak kell lennie, és szabadon kell előadni. Ez meglehetősen komoly kihívást jelent, különösen, ha belegondolunk, hogy a diákjaink többsége ezt idegen nyelven teszi. Az Európaiskolát iskolánk győztese, Rác Levente a 8. c-ből, képviselte a St. Pöltenben megrendezett országos versenyen.

Olyan eredményesen szerepelt, hogy a Bécsben megrendezésre kerülő országos döntőre is meghívást kapott, ahol igen nagy számú hallgatóság előtt fog előadni. Előadásának témája: A környezetvédelem: A 21. század kihívása!.

Iskolánk hat döntőse (Kutos Alexa, Li Fei, Anna Grassl, Csúcs-Kovács Dorka, Ritter Gergely, Boyd-Gibbins Soma és Rác Levente) a Budapesti Osztrák Kulturális Fórum meghívására május 21-én 18:00 órakor ismét előadja beszédét. 

A fényképen a versenyen részt vevő diákok láthatók az oklevelek átadásakor felkészítő tanáraikkal (Sieglinde Jug, Johannes Neuschmid, Maria Neuschmid), akik odaadóan támogatták a fiatal tehetségeket beszédük megírásában és begyakorlásában.


 


 

A 8. osztályosok fenntarthatóság projektje

A 8. osztályos diákok több tantárgy keretében egész évben készítettek különféle munkákat a fenntarthatóság témakörében. A projekt kiindulópontja az ALEV, egy török magániskola meghívása volt.

Ez késztetett bennünket arra, hogy alaposabban foglalkozzunk ezzel a témával, a tanév végén pedig tartsunk egy közös prezentációt.

A diákok elsősorban a következő témákkal foglalkoztak: Az ENSZ 17 fenntarthatósági célkitűzésének megalkotása, fenntartható energiaforrások, innovatív csomagolások, élelmiszerpazarlás, a turizmus káros hatásai kiválasztott városok példáján, tisztességtelen textilipari cégek kizsákmányoló gyakorlata a szegényebb országokban. Hasonlóan hetekig meghatározó témája volt a földrajzóráknak a klímaváltozás és a klímavédelem. Néhány tanuló, főként németórákon, tudományos szövegeket írt a fenntarthatóságról, és készítettek egy igazán jól sikerült kabarét is.

Arra, hogy a fenntarthatóság nem csak egy iskolai téma, de a gazdasági szereplőket is erőteljesen foglalkoztatja, remek példaként szolgáltak az olyan vállalatoknál tett látogatásaink, mint a Porsche Hungária, a Szamos vagy az Aldi.

A diákok végül igényesen előkészített Power Point prezentációk, prezik, filmek és szövegek formájában mutatták be frissen megszerzett ismereteiket szüleiknek, tanáraiknak és a török ALEV iskola egy diákcsoportjának, akik kifejezetten erre az alkalomra utaztak hozzánk Isztambulból. 

Budapester Zeitung újságcikkek


Harry Potter Projekt

Mivel a 3.b-ben nagyon sokan óriási Harry Potter rajongók, és magam is úgy gondolom, hogy a regények, illetve a filmek nagyszerűek, közösen úgy határoztunk, hogy egy egész hónapot szentelünk a témának. Mivel a projektet szerettük volna március elején a farsanggal lezárni, a februárt jelöltük ki Harry Potter hónapnak. Annak érdekében, hogy a gyerekek nap mint nap beléphessenek a varázsvilágba, az osztályunk ajtaját 9 és ¾-ik vágánnyá változtattuk.

Az első februári iskolai napon kisorsoltuk, hogy ki melyik házba kerüljön. Természetesen óriási izgalommal várták, hogy kinek melyik is lesz a csapata. Bár a legjobb barátokat nem mindig ugyanabba a házba sorsoltuk, a gyerekek mégis jól dolgoztak együtt, és rengeteg pontot gyűjtöttek. Magától értetődően itt is járt ugyanis a hónap végén a győztesnek a ház serlege (nálunk a Harry Potter demó), akárcsak a könyvben. Az osztályközösséget tekintve a projekt teljes siker volt, mivel olyan gyerekek is együtt dolgoztak, akik amúgy talán nem tették volna. Nem utolsó sorban a tantárgyakat is remekül át lehetett itatni a Harry Potter történettel. Ennek megfelelően matematikából Harry Potter és barátai körül forogtak a példáink, a technika órán varázspálcát készítettünk, rajz órán pedig megismerkedtek az anyagnyomás technikájával.

Ezzel a technikával készítettek aztán sárkányt a gyerekek a Harry Potter és a tűz serlege kötetre támaszkodva. A gyerekek reakcióján pontosan lemérhető volt, hogy, akárcsak nekem, nekik is remek szórakozás volt, hogy egy hosszabb időszakon keresztül a különböző tárgyak egyazon téma köré épültek fel.

Stephanie Löckher

Fotos


Kvíz show 1,2 vagy 3

2019 februárjának közepén, egy hétfői napon repültünk Münchenbe Stefannal az 1,2 vagy 3 című kvíz show-ba. Egy nagyon szép ifjúsági szállóban laktunk. Este a másik három csapattal – Görögország, Belgium, Németország – együtt vacsorázni mentünk az Alter Wirt nevű vendéglőbe. Már ott kaptunk néhány jó tippet a belga kvíz csapattól, amik másnap a show-ban hasznunkra lehetnek.

Kedden délelőtt egy kedves sofőrlány elvitt bennünket az 1,2,3 stúdiójába, ahol a nemzetközi csapatszobában megkaptuk a pólóinkat. Ezt követően egy asszisztensnő elkísért bennünket a sminkszobába. Hamarosan elkezdődött a játék. A téma a kőkorszak volt. Minden kérdésre tudtuk a választ, csak a villámkérdéseknél voltak egy kicsit gyorsabbak az osztrákok. A mindent eldöntő fő kérdésnél azonban sikerült megelőznünk az addig vezető csapatot, és ezzel mi lettünk a nap győztesei. Az adás május 11-én látható a ZDF-en, május 12-én pedig a KIKA-n.

És akkor most egy kis számtanfeladat mindenkinek: 16 pontot sikerült szereznünk, és minden egyes pontért 20 € járt. Hány €-val tudtuk gyarapítani az osztály pénztárát? Jó szórakozást a számoláshoz!

Üdvözlettel a győztes csapatotok

Zita, Sámuel és Christian

Fotos


Felolvasás Carolina Schutti írónővel

A félévi szünet előtt meglátogatott bennünket Carolina Schutti írónő Innsbruckból, és felolvasott új, Einmal muss ich über weiches Gras gelaufen sein című könyvéből.

A könyvben elbeszélt történet saját gyerekkori élményeit idézi fel. A történet főhőse, Maja külföldi gyökerekkel rendelkezik, a fehérorosz származású kislány Ausztriában nő fel a nagynénjénél, miután elveszíti édesanyját. Kénytelen megtanulni németül és megtagadni saját anyanyelvét. Ugyanezt élte át az írónő is, akinek a lengyel származású szülei Innsbruckban járta egyetemre. Ötévesen megtiltották neki, hogy a jövőben anyanyelvét, a lengyelt használja. Maja rengeteg időt tölt ábrándozással, és a könyve második fejezetében Schutti leírja gyermekkori álmait.

Igazán jól sikerült órát tölthettünk az írónővel, aki civilben németet tanít. Köszönjük az Osztrák Kulturális Fórumnak, hogy lehetővé tette számunkra ezt az író-olvasó találkozót.

Anna Grassl, Vica Mádi-Szabó (8A)

Fotos


A Nagy Ho-ho-ho-horgász télen-nyáron

Az első félév kemény munkáját megkoronázva, iskolánk kisdiákjai egy februári szerda délelőtt megtöltötték az Újszínház nézőterét. Egy vidám színdarabot tekinthettünk meg együtt. Csukás István Nagy Ho-ho-horgászának kedves, jóindulatú figurája, a Főkukaccal való barátsága, valamint a zenés, tréfás, jelenetek önfeledt mosolyt csalogattak gyermekek és felnőttek arcára egyaránt.

A közös kulturális élménnyel feltöltődve tértünk vissza iskolánkba! Reméljük több hasonló rendezvényen is részt vehetünk még!

Fotos


Reggeli az 5A osztályban

Pár nappal a félévi szünidő előtt igazán különleges angolórán vettek részt az 5A tanulói, ami remélhetőleg nem feküdte meg a gyomrukat: egy angol reggelin.

Az osztály tagjai különböző élelmiszereket hoztak magukkal, hogy azokból aztán egy hagyományos angol reggelit készítsenek. Az 5. osztályosoknak a 8A-s Anna Grassl , Szirtes Flóra, Mádi-Szabó Vica és Kelemen Zsófi is sokat segítettek, ők mutatták meg, hogyan is készül a tökéletes „Scrambled Eggs“, „Fried Bacon“ és „Baked Beans“.

A reggeli csúcspontja minden bizonnyal az az 50 darab tejszínes, nutellás palacsinta volt, amit Borzók Andrisnak köszönhetünk, és ami pillanatok alatt elfogyott. A diákok nagyon élvezték a programot, különösen, mivel így minden érzékszervükkel megtapasztalhatták az angolórát, és már alig várják a következő reggelit. Bon appétit!

Fotos


Diákképviselő 2018/19

Gratulálunk Kiss Andrisnak (8c) és Székely Kristófnak (8a) a diákképviselő választáson aratott győzelmükhöz!

Külön köszönet illeti Natasha Skinnert, aki rendszeres találkozókat szervez az 5-8. osztályok képviselőinek, hogy közösen megbeszélhessék a különböző felmerülő témákat. Mindez nagyban hozzájárul a diákok jó közérzetéhez, javítja a közösségi életet, és segíti a demokratikus gondolkodást az Európaiskolában.

 


A 7A a jégen

A 7A tanulói egy kis kirándulást szerveztek a Városligeti Műjégpályára. A gyerekek ragyogó napsütésben siklottak a jégen, sőt néhányan a jégtánccal is megpróbálkoztak. Mindannyian élvezték a friss levegőn eltöltött kellemes időt, és alig várják, hogy hamarosan újra kirándulni mehessenek.

Fotos


Sí élmények Stájerországban

 

A 6A és a 6B osztályok egy csodálatos hetet töltöttek síeléssel a Schladming mellett fekvő Rohrmoosban. Mivel a kirándulást megelőző napokban erőteljesen havazott, a diákokat tökéletes körülmények fogadták: remekül előkészített sípályák, méter magas frissen hullott hó és kék ég napsütéssel.

Véletlenül úgy alakult, hogy ezen a héten rendezték meg Schladmingban a híres „Nightrace”-nek nevezett versenyt, ahol a világ legjobb műlesiklói versenyeznek elképesztően lenyűgöző díszletek közt. Nem mulasztottuk el a lehetőséget, elvegyültünk a 45.000 néző között, hogy mi is közvetlen közelből élhessük át ennek a különleges sporteseménynek a szenzációs hangulatát.

A diákokat leginkább az alacsony- és magas-tauerni táj természeti szépsége nyűgözte le, amely most valóban varázslatos arcát mutatta, így amikor péntek reggel hazaindultunk, mindannyian egyetértettek abban, hogy: „Legszívesebben maradnánk még egy hétig.” 

Fotos


Jó szórakozást az OME Magazin 15. számának olvasásához!

 

 

 

 

 

 


Tom Turbo a 4c-ben

Az osztrák Thomas Brezina, számos gyerek- és ifjúsági könyv szerzője Tom Turboval együtt ünnepli annak 25. születésnapját. Ehhez kapcsolódóan az osztály a tanórákon elolvasta és megoldotta a nekik küldött bűnügyi történetet. Az eset megoldását, illetve a fényképeket a rajzokkal együtt e-mailben küldtük be. November 14-én végre eljött a nagy nap. A 4c osztály a nagyszünetben az osztályban maradt, mivel pontosan 10 órakor kezdődött az élő internetes közvetítés Thomas Brezinával.
 
Természetesen óriási volt az ujjongás, amikor megpillantottuk a képet, amit készítettünk. Óriási izgalommal néztük az „adást”. És mivel nem ausztriai iskola vagyunk, kaptunk is egy különdíjat, amit most minden gyerek izgatottan vár.

 

Fotos

Online újságcikkek

A nagy Tom Turbo detektívjáték a YouTube-on

 


Lámpások, lámpások…

Csodálatosan enyhe időjárás kísérte az óvodások és az első osztályosok Márton-napi ünnepségét, amit az Osztrák-Magyar Óvoda és az Európaiskola szervezett. A hittant oktató Szűcs Ottó öltötte magára Szent Márton szerepét, és történeteket mesélt a szombathelyi születésű szent életéből. A gyerekek dalokat énekeltek, és örültek a gyönyörű lámpásaiknak 

 


Egy hét az iskolai zaklatás ellen

A nyolcadik osztályos tanulók angolóráikon az elmúlt hetekben nagyon sokat foglalkoztak az iskolai illetve az internetes zaklatás témájával. A legfontosabb célkitűzés az volt, hogy a diákok figyelmét felhívjuk erre a problémára, és egyúttal hasznos tippekkel lássuk el őket arra az esetre, ha ők kerülnének ilyen helyzetbe.

Hamarosan megszületett az ötlet, hogy erről a fontos témáról minden felső tagozatos diák értesüljön, és meghívjuk őket a nemzetközi zaklatás elleni hét – az idén november 12-16 között rendezték meg – különböző programjaira. 

Sok angolszász iskolához hasonlóan nálunk is számos gyerek és tanár vett részt az Odd-Sock-Day elnevezésű rendezvényen, amikor mindenki színes és feltűnő zoknit húz, hogy ezzel is közösen tiltakozzanak a zaklatás és a kirekesztés ellen.

Az iskola harmadik emeletén kiállítást rendeztünk a zaklatás ellenes plakátokból, amiket a tanórákon csoportmunka keretében készítettek a diákok, így most bárki megtekintheti őket.

Az esemény csúcspontja azonban minden bizonnyal az a „post-it-akció” volt, amiben minden alsós és felsős tanuló részt vehetett: a diákok kedves üzeneteket írtak egymásnak egy post-it lapra. A kis papírlapokat összegyűjtöttük, majd a falon óriási békejelet formáztunk belőlük.

„We did all this to make our school a happier place to study and learn.”              (Miklós Vera és Mihalics Lili, 8B)

Fotos

 

Fellépés a Budapesti Osztrák Nagykövetségen

Az osztrák nagykövet asszonynak, Mag. Elisabeth Ellison-Kramernek az a nagyszerű ötlete támat, hogy meghívja az iskolánk tanulóit, hogy idén ők énekeljék el a nemzeti ünnepnap alkalmából rendezett fogadáson az osztrák és a magyar himnuszt.

Zenetanárunk, Hajós András vezényletével harminchárom 1-8. osztályos diákunk tanulta meg a két himnuszt. A sok próba eredményesnek bizonyult, a fellépés nagyon jól sikerült, és a sok vendég nagy tapssal és dicsérettel jutalmazta az ifjú énekeseinket.

Fotos

 


Fantasztikus napok az iskolában

Ilyen is lehet a tanulás! A két De La Salle napon a diákoknak lehetőségük nyílt, hogy maguk válasszák ki az állomásokat, ami nagyban motiválta őket. 

Mind az alsós, mind a felsős diákok élvezték a De La Salle napot. Jean Baptiste De La Salle az alapítója annak a rendnek, amelyhez iskolánk is tartozik. A világ 80 országában több mint egymillió iskolás és egyetemista tanul lasalliánus oktatási intézményekben. 2019-ben világszerte ünneplik De La Salle 300. évfordulóját. Jean Baptiste De La Salle mottója az volt, hogy a tanárnak a gyerekek szívéhez kell eljutnia. Ez – ahogy az a videóból is egyértelműen kitűnik – ezen a két napon kiválóan sikerült.

Ezt a 4a diákjainak kijelentései is alátámasztják, miszerint:

Nagyon tetszett nekem a De La Salle nap, mert sok állomás volt.

Az egész nap nagyon tetszett, mert szórakoztatóak voltak az állomások.

Tetszett a nap, mert jó állomásokat választottam.

A De La Salle nap szuper volt. Bejárhattam az iskolát. Nagyon menő volt az egész.

Borzasztóan tetszett a nap, mert jó állomásokat választottam, és együtt voltam a barátnőmmel.

Nekem nagyon tetszett a nap. A legjobb a kókuszgolyó készítés volt.

Nagyon tetszett a nap, mert mi magunk választhattuk ki az állomásokat.

 

 


„Reggeli nagyoknak és kicsiknek“

Már szinte hagyomány az Európaiskolában, hogy a felsőbb osztályok meghívják az iskola új tanulóit egy közös reggelire.  

9.27-én a 7B látta vendégül az 1B-t.A diákok közös reggeli mellett beszélgettek egymással, sok kérdést tettek fel, az 1B tanulói pedig nagyon büszkék voltak, amiért ők álltak az érdeklődés középpontjában. Az ez évi reggeli vegán volt, lencséből és sárgarépából készült szendvicskrémek, saját készítésű müzliszeletek és egyéb egészséges finomságok.

A reggelihez használt papírtányérok és papírpoharak kukoricakeményítőből készültek, ezzel is törekedtek a tanárok a fenntarthatóságra. A közös reggelit mindenki élvezte!

Fotos


„A helyes tanulás megtanulása“

09. 21-én, illetve 09. 26-án a két ötödikes osztály diákjai számára az oktatás jobbára a tanulás tanulásajegyében telt. A tanulók hat különböző állomáson különféle módszerekkel és technikákkal ismerkedhettek meg, amik motiválhatják őket a tanulásban, és megkönnyíthetik számukra az új ismeretek elsajátítását.

Többek közt tesztet töltöttek ki, amelyből kiderül, hogy milyen tanulási típusba tartoznak, elsajátították a kooperatív tanulás technikáit, megvitatták, milyen is az ideális környezet a tanuláshoz, valamint olyan módszereket ismerhettek meg, amik segítik őket az ismeretek helyes memorizálásában. Az iskola köszöni a résztvevő tanárok munkáját és az 5A és az 5B diákjainak aktív részvételét. 

Fotos


Erwin Wurm: Egyperces munkák. A szobrászat mint program.

A kortárs osztrák művész, Erwin Wurm óriási nemzetközi sikert aratott Egyperces munkák című alkotásaival. A budapesti Ludwig Múzeum most először mutatott be átfogó válogatást a világhírű művész alkotásaiból.

Ezt a kivételes lehetőséget az Európaiskola sem akarta elszalasztani, így több osztály is megtekintette a kiállítást. Wurm alkotásaiban az a különleges, hogy a néző, miközben követi a rajzok és feliratok utasításait, maga is a mű részévé válik.

A diákokat két lelkes és tehetséges múzeumpedagógus kalauzolta végig a kiállításon, akik nemcsak a szobrászat történeti fejlődésével ismertették meg a gyerekeket, de Wurm munkáinak mélyebb értelmezési lehetőségei is megnyitották előttük. A tanulók játékos keretek között próbálhatták ki az Egyperces munkákat, végül pedig azt a feladatot kapták, hogy maguk is készítsenek szobrokat. 

A 8B és a 7A néhány diákja azzal az ötlettel állt elő, hogy a saját alkotásaikat az Európaiskolában állítják ki. Már izgatottan várjuk, hogy testközelből is megismerhessük a nézőt az alkotás folyamatába bevonó műveket.

Fotos


„A nyelvi diplomák ünnepélyes átadása“

A hivatalos ballagás előtt egy nappal 52 nyolcadik osztályos tanuló vehette át ünnepélyes keretek között ÖSD diplomáját.

 

A nyelvvizsga bizonyítványokat az Osztrák Köztársaság nagykövete, Mag. Ellison-Kramer asszony, az Osztrák Intézet igazgatója, Mag. Lehoczky Erika és az iskola igazgatója, Evelin Stanzer nyújtotta át. Az elhangzott beszédek kiemelték a diákok és az őket felkészítő némettanárok komoly teljesítményét. Szívből gratulálunk mindannyiuknak!

Fotos


Magas szintű látogatás Rómából

Májusban fogadtuk a Lasalliánus Társaság legmagasabb szintű képviselőit. A rendfőnök, Robert Schieler testvér az új tartományfőnök, Vicentiu testvér, valamint a rend más magas rangú képviselőinek kíséretében érkezett. Schieler testvér az iskola épületében tett körsétája közben elbeszélgetett a diákokkal, dicsérte a remek angoltudásukat és modern De La Salle portrékat, amiket a De La Salle projektnap keretében készítettek a tanulók. A vendégek különösen örültek a harmadik osztályosok zenés üdvözlő előadásának. A delegáció délután a tanárokkal találkozott. A rendfőnök mindenkit elbűvölt jó humorával. Elköszönő beszédében komoly dicsérettel illette az iskolát kiemelve a kellemes légkört, a képzett és okos diákokat, illetve a csodaszép iskolai környezetet.

Fotos


Profi ECDL vizsgázóink

Számos 7. és 8. osztályos tanulónk tett sikeres ECDL – vizsgát, veheti át örömmel bizonyítványát. Szabó Alíz és Burai Ádám 8. osztályos diákjainkra különösen büszkék vagyunk, mert ők az összes ECDL modulból levizsgáztak. Szívből gratulálunk Hajós András informatikatanárunknak is, aki a diákokat nagyon jól felkészítette.
 

 


„Egyszerűen túl fáradt voltam, hogy számoljak"

Az idézet Konrad Zuse feltalálótól származik és egyben a Budapesti Goethe Intézet egyik érdekes vándorkiállításának címadója is. A 7.c osztályunk (mint ahogy a 8.a is) látogatást tett a kiállításon, melyen híres emberektől származó idézetek, képek, filmek, hanganyagok és interaktív állomások vezették őket végig hét témakörön, mint az informatika, az energia, a mobilitás, a kommunikáció, az orvostudomány, az optika és a különböző anyagok. Ahogy a fotók is mutatják, a közös, interaktív feladatmegoldás német nyelven nagyon élvezetes volt az osztályok számára.

Fotos

 


Családi istentisztelet

Minden évben visszatérő alkalom november hónapban, hogy az iskola misére hívja a családokat. Ez lehetőség arra, hogy a zaklatott és rohanó hétköznap estéjén megálljunk és teret engedjünk Istennek. Az idei év témája: Otthonra lelni. Ehhez a gyerekek által írt szavakból készült szófelhőben a hittanárok (Dokáné Róth Márta, Szűcs Ottó, Vaskó Mária) összefoglalták, mit is jelent az otthon. A legtöbben a családot, biztonságot, a nyugalmat, a szerető közeget nevezték otthonnak. A misét Harai Levente atya celebrálta, és a Hajós András által vezetett gospelkórus jelentette a zenei keretét. Igen sok tanuló és szülő vett részt rajta, akik az istentisztelet végén mind kaptak ajándékba emlékeztetőül egy ilyen témájú kulcstartót.
 

Fotos


Varázslat és fantázia

A 3a osztály tanulói három héten keresztül lelkesen dolgoztak egy igazán fantasztikus projekten. Minden tantárgy hirtelen varázslatossá vált: mágikus feladatok matematika órán, fantáziadús történetek és irodalmi olvasmányok németórán, boszorkánytánc és varázsitalok, egy olvasósarok tele rejtélyes könyvekkel, mágikus trükkök és sok-sok varázslat. A harmadik hét végén már csak a szülőket kellett elvarázsolni. És ez egy csodálatos előadás során sikerült is a gyerekeknek: boszorkányok táncoltak és énekeltek, varázslók mutatták meg a trükkjeiket és cipősdobozokból fantasztikus díszletek lettek, amelyekben izgalmas történetek zajlottak.
 

Fotos


Sikeres együttműködés!

Közvetlenül az őszi szünet után a 8b osztály tanulói meglátogatták az 1a osztály gyerekeit, hogy közösen Márton-napi lámpásokat készítsenek. A szünetben együtt játszottak és ettek az iskola udvarán. A „Nagyok“ energikus támogatásának köszönhetően a délelőtt végére az első osztály gyermekei nem csak egy lámpással, hanem egy új baráttal/barátnővel is gazdagabbak lettek.
 

Fotos


Német-magyar szójegyzék-gyűjtemény matematikához és biológiához

Az iskola korábbi diákjai Badhofer tanárnővel közösen létrehoztak egy nagyon hasznos szójegyzék-gyűjteményt matematikához és biológiához. Természetesen nem teljes, minden bizonnyal még ki lehet egészíteni, de mindenképpen hasznos!
 

Itt van az OME magazin 14. száma!

 

 

 

 

 


A Titanic utasainak nyomában

A 6b osztály megnézte a TATANIC kiállítást. Nagyon érdekes volt ennyi mindent megtudni ennek a híres hajónak az elsüllyedésével kapcsolatos eseményekről. Mivel minden tanuló felvette egy Titanic utas személyazonosságát, így különösen megható volt a végén annak megállapítása, hogy az adott személy túlélte-e a katasztrófát vagy sem.

Fotos


World Press Photo kiállítás

A 8b osztály megnézte a World Press Photo kiállítást a Néprajzi Múzeumban. Hanna Lena Tikk az eseménnyel kapcsolatban a következőkről számol be: Az osztályunkban mindenki azt gondolta, hogy ez egy „normális” kiállítás lesz, mint amilyen a múzeumokban szokásos. De hamar rájöttünk, hogy itt valami komolyabbról van szó. A fotók nagyon különösek, természetesen szépek is, kegyetlenek, véresek, jelentőségteljesek és néha még viccesek is voltak. Az osztályunkat csoportokra bontottuk. Minden csoport egy kis füzetet kapott, amiben a kiállított fotókhoz kapcsolódó feladatok voltak. Néhányat ezek közül most leírok:
 
1. Menekültek kelnek át egy folyón; Vadim Ghirda, The Associated Press Mindent átvisznek a folyón, még egy pár csizmát is. Az emberek menekülnek, mielőtt a város határát lezárják. Egy nőnek segítenek, a férfiak a folyón gázolnak át.
 
2. Egy gyilkosság Törökországban; Burha Ozbilici, AP Egy férfi van a kép középpontjában. A kinyújtott kezében egy fegyvert tart. Mögötte egy férfi fekszik a földön.
 

3. Caretta Caretta (álcserepesteknős) a háló fogságában; Francis Pérez Ez a fotó nem annyira kegyetlen, mint a többi. De egy nagyon fontos témáról, a környezetszennyezésről szól. Sokkal több figyelmet kell fordítanunk a tengereinkre, mondja nekünk a tehetetlenül a háló fogságában rekedt teknősbékáról készült fotó. Ez a néhány példa csak a töredéke annak a sok fotónak, mint amit láttunk, de ugyanúgy megmutatják, hogy mi történik a világban körülöttünk, mint a többi fotó a World Press Photo kiállításon.

Hanna Lena Tikk, 8b osztály

Fotos


Márton-napi ünnepség

Gratulálunk az 1a és 1b osztály, valamint az óvoda gyerekeinek iskolai közösségünk keretein belül az első „hivatalos“ fellépésükhöz. Mint minden évben, idén novemberben is megünnepeltük a Márton-napot egy lámpás felvonulással. A gyerekek, a szülők és a tanárok egy tábortűz körül gyűltek össze az iskola udvarán. A gyerekek a saját készítésű lámpásaikkal és az énekükkel hoztak fényt a komor novemberi délutánba. Szent Márton tiszteletére a gyerekek a verseket és a dalokat német nyelven adták elő. Bravó!

 

Fotos


Sportverseny németnyelv-gyakorlással

Székely Gerda és Konrád triatlonversenyen vettek részt Burgenland-ban, ahol nagyon sikeresen szerepeltek és még a német nyelvet is gyakorolhatták. Szívből gratulálunk Nekik!

 

Fotos


Sikeres nyomkeresés

Tizennégy történelem iránt érdeklődő, 6-8. osztályos diákunk alkotta meg az Osztrák Kulturális Fórumban az „Österreichtag” („Ausztrianap”) tradicionális nyitódarabját. „Österreich-Spuren in Ungarn“ („Magyarországi osztrák vonatkozások”) – így hangzott az idei mottó. Fiatal történészeink Riesz Ábel történelemtanár koordinálásával kerestek nyomokat – és természetesen találtak is. Színes eredményeiket rövidfilm, power point – prezentáció, egy bűnügyi történet, szerepjátékok és párbeszédek segítségével tették közkincsé. Hogy a közönség mennyire figyelt oda, egy kérdőívvel ellenőrizték. Ehhez egy teljesen új módszert alkalmaztak: QR kód volt a kiosztott papírlapon lapon és 4 válaszlehetőség. Aki többet szeretne megtudni, keresse fel a www.plickers.cominternetes oldalt.

 

Fotos


Látogatás a Magyar Televízióban

3. a osztályunk bekukkanthatott egy televízióadó kulisszái mögé. Sokat nyújtott az osztálynak az MTVA modern épületébe tett tanulmányi látogatás. Kezdetnek a tévéadó saját mozitermében megnéztek egy kiválóan összeállított dokumentációt, melyben megismerhették a magyar televíziózás történetét. Ezt követte egy sportműsor studiójának megtekintése. Itt az MTVA egyik kedves munkatársa ismertette velük az összes részletet, amely egy ilyen prodkuciónál fontos. Természetesen különösen érdekesnek bizonyult a tévéadó kelléktára is. Jó tudni, hogy innen mindenféle alkalomra bérbe lehet venni a legkülönbözőbb féle kosztümöket. Rövid vezetés után a gyerekek saját híradót szerkeszthettek. A studió kameráitól a hangtechnikáig mindent ki lehetett próbálni. Emlékbe elhozhattak egy 3.a osztályos produkciós DVD-t az iskolába. A gyerekek nagyon hálásak voltak Tóthné Béres Valéria napközis nevelőjüknek azért, hogy ezt az érdekes tanulmányi kirándulást megszervezte. Az osztályfőnök Stefan Jug-Ulbing és Bencsik Kata, magyar tanító is nagyon lelkesítőnek találták a programot.
 
    
 

Óriási dicséret: példamutató részvétel a közúti közlekedésben

Kis ajándékcsomagot és dicséretet kapott a gratuláció mellé a minap iskolarendőrünktől, Nagy Jánostól diákunk Knézy Kincső példamutató magatartásáért a közúti közlekedésben. Nagy János elmondta, hogy rendőrkollégáival a tanév elején négy hétig figyelték, hogyan viselkedtek a gyerekek a közúti forgalomban, mennyire voltak óvatosak, körültekintőek és figyelmesek. Stanzer igazgatóasszony köszönetet mondott iskolarendőrünknek ezért a fontos támogatásért, Kincsőnek pedig gratulált a kitüntetéshez.
 

 

A 3.a osztály galérialátogatása

A 3.a osztályosainknak különleges művészeti élményben volt része a Deák Erika Galériában. A diákok nem csak élvezhették a galéria nyújtotta magyar kortárs művészetet, hanem ők maguk is alkothattak. Öt csoportban művész vezetésével csodálatos képeket hozhattak létre. Természetesen amikor a művek elkészültek német és magyar nyelven bemutatták azokat. A gyerekek és a tanárok nagyon élvezték ezt az alkotódélelőttöt és sok ötletet hozhattak haza belőle.

Ünnepélyes ÖSD - bizonyítványátadás

A nehéz nyelvvizsgán 43 nyolcadik osztályos tanulónk ment át bravúrosan: 32 diák B2-es szintet és 11 diáknak sikerült még a C1-es is. Külön köszönet illeti a két némettanárt, Johannes Neuschmid és Christoph Zehetner tanárurakat a tökéletes vizsgaelőkészítésért. Az ÖSD német nyelvvizsga-bizonyítványokat kis ünnepség keretében nyújtotta át az Osztrák Köztársaság Nagykövete Mag. Elisabeth Ellison-Kramer és a Osztrák Intézet Budapest vezetője, Mag. Lehoczkyné Gál Erika.

„Szemrevaló“ című filmfesztivál

Idén szeptemberben hatodik alkalommal került megrendezésre a Művész moziban a „Sehenswert” (Szemrevaló) németnyelvű filmfesztivál a Budapesti Osztrák Kulturális Fórum, a Goethe Intézet és a Svájci Nagykövetség szervezésében. A Goethe Intézet nagy segítségének köszönhetően idén is lehetett iskolai előadás. A diákok megnézhették az „Auf Augenhöhe“ című filmpremiert (2017-ben Legjobb Gyerekfilm díjas film). Minden résztvevő felső tagozatosunknak tettszett és már most várják a következő tanévi „szemrevaló” filmet.

ECDL – bizonyíványok átadása

Büszkén vehette át az Osztrák-Magyar Európaiskola sok tanulója az ECDL bizonyítványt. (The European Computer Driving Licence). Hajós András számítástechnikatanár és Stanzer igazgatóasszony szívből gratulál minden résztvevő diáknak.

 

Osztálykirándulás 4 a és 4b
 
A két negyedik osztályunk 2017. szeptember 18-21. között csodálatos osztálykiránduláson vett részt a felsőausztriai Hinterstoder-ban. Az esős időjárás ellenére a gyerekek és a tanárok nagyon élvezték a változatos és érdekes programot. Álljon itt csak néhány példa a számos különös pillanatból: kirándulás a szép természetben vízeséssel és szalamandrával, kincskeresés és a színes, vidám esti program.

Fotos


Mozgásban lévő iskola

Már június 23-án a "Spielefest"-en megnyílt a szép új játszótér, aminek a mottója a "20 év budapesti Európaiskola" volt. De úgy igazán szeptembertől vették birtokba a gyerekek. Mindegyik évfolyam tanulója nagyon örül a minőségi játékszereknek és élvezik a változatos mozgást!

FotosNagy siker az osztrák retorikaversenyen

Iskolánk győztese Ilka Verbay "Idegen nyelvek" című beszédével St. Pölten zsűrijét is elvarászolta. Az alsó-ausztriai regionális fellépése április 13-án mindenki tetszését elnyerte, így Ilka Verbay május végén a megyei döntőben képviseli majd iskolánkat Graz-ban. Nagyon büszkék vagyunk a tehetséges szónokunkra és drukkolunk neki!
 

 

 Izgalmas könyvajándékok

Hálásan köszönjük a budapesti Osztrák Kulturális Fórum könyvajándékait, melyeket iskolánk könyvtárának ajánlott fel. Leginkább a legfiatalabb diákjaink örülnek a gyönyörű képeskönyveknek. A fotókért köszönet a könyvtárosunknak, Frau Mag. Sieglinde Jug-nak.

FotosSzámítógépzsenik

Büszkén mutatják a 8. osztályok tanulói az ECDL (European Computer Driving Licence) diplomájukat. Szívből gratulálunk nekik és felkészítő informatikatanáruknak, Hajós Andrásnak.

FotosEgy napig lovagként élni!

A 6A osztály Ábel Riesz történelemtanár és Mag. Edith Reichl osztályfőnök segítségével megszervezett egy projektnapot a lovagi rend témája köré. A diákok sokat tanultak a lovagok életéről és feladatairól és tudásukat online-feladatok által tesztelhették. Emellett a középkori lovagi dalokkal is foglalkoztak, csoportokba szerzveződve szerelmes költeményeket írtak. A címerek története sem hiányozhatott, minden tanuló elkészítette saját címerét. Végezetül egy lovagi lakomán vettek részt változatos ételekkel, amit mindannyian nagyon élveztek. A fotókat Mar. Edith Reichl-nek köszönjük.

FotosMegfogható fizikaóra!

A cselekvésközpontú tanulás élvezetes és életközeli! Így a fizika izgalmassá válik, a megtanultak nem elméleti síkon, hanem megértés és átélés által hosszútávon élnek tovább. Az ÖMV Magyarország nagyvonalú adománya által az iskola 22 kísérleti dobozt tudott venni a különböző tematikájú tanórákhoz (mechanika, mágnesség, hőtan, akusztika, elektromosság). A diákok csapatokban sajátítják el az alapvetéseket azáltal, hogy maguk kísérleteznek, megfigyelnek és dokumentálnak. Ezen új taneszközöknek Frau Petra Mayr tanárnő is nagyon örül. A kísérleti dobozok átadására ellátogatott hozzánk Mag. Wilfried Gepp, az ÖMV Magyarország vezetője, aminek a diákok is nagyon örültek, hiszen így személyesen köszönhették meg a támogatást. Az átadáson részt vett Herr Mag. Jürgen Schreder, az új magyarországi osztrák üzleti biztos is.

Egy ilyen fizikaóra még a lányokat is érdekli, ahogy a fotókon is látszik.

(Fotók by Bernhard Mayr).Szédületes magasságban

A gondnokaink Zbarcea György és Kacsirek Ottó által készített fotókból Kopek Donát vágott össze egy rövidfilmet, mely betekintést enged a padlástér és az új sportpálya nyári munkálataiba.OME Magazine 9 online

Az "iskolai és a városi élet" témájától kezdve utazási leírásokon és vicceken keresztül egészen a sportig terjed az új Ome magazin tartalma. Külön öröm, hogy ez alkalommal a lichtensteini osztrák iskola is hozzájárult a kiadványhoz egy írással. Gratulálunk a Bernhard Mayr által vezetett szerkesztőcsapatnak ehhez a nagyszerű kiadáshoz.Ifjúsági Retorikai Verseny Ausztriában

Diákjaink,  Iványi Dorottya és Gruber Lilien (mindketten 8.C osztályosok) az iskolai fordulón 14 versenyző közül - akik szintén nagyon jók voltak -  jutottak át a válogatáson. Ők képviselték a Tartományi Ifjúsági Retorikai Versenyen 2015. április 13-án az Osztrák-Magyar Európaiskolát St. Pöltenben, Alsó ausztriában. Mindkét versenyző kitűnően szerepelt és nagy elismerést aratott. Mag. Jug, némettanárnő kísérte a diákokat a nagy fellépésükre az alsó ausztriai Landhaus- ba. A fénykép a két lányt ábrázolja az Alsó ausztriai Tartományi referenssel.Részvételünk a 2015-ös osztrák Ifjúsági Retorikai Versenyen


Március 20-án került megrendezésre a 2015-ös Ifjúsági Retorikai Verseny elődöntője. 16 nyolcadik osztályos diákunk állt a zsűri elé, melynek tagjai voltak többek között Dr. Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója és Alfred Brychta igazgató úr is.

A szónokok kimagaslóan teljesítettek, pedig 6-8 percig kellett szabadon, csak egy vázlat segítségével a témáról beszélniük és végül a zsűri kérdéseire válaszolniuk. A résztvevők listáját itt tekinthetik meg.

Különösen örömteli, hogy két nyertest választottak: a 8. C osztályos Lilien Grubert és Iványi Dorottyát. Mindketten képviselhetik Iskolánkat 2015. április 13-án a St. Pölteni Landhaus-ban egy nagy rendezvényen és megtarthatják beszédüket nagy nézőközönség előtt. Külön köszönet illeti a nyolcadikos némettanár-team-et a 16 résztvevő támogatásáért.Kórusunk szenzációs fellépése

Az alábbi 2015 júniusi felvételen, mely most vált elérhetővé számunkra, kórusunk jótékonysági fellépését tekinthetik meg a Magyarok Házában, Hajós András vezényel. Engedjék, hogy a jókedv és a ritmus Önöket is megfertőzze.Gospelkórusunk nyitotta meg a 2015-ös Burns Vacsorát a Corinthia Hotelben

A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány egy jótékonysági szervezet, amely nagyvonalú szponzorok segítségével elsősorban bajban lévő gyermekekkel foglalkozik. Az alapítvány névadója Robert Burns Skócia számára hasonlóan fontos nemzeti költő, mint Petőfi Magyarország számára. 2014-ben a budapesti Tűzoltó utcai klinika támogatása kiemelt projekt volt (a 8.-os osztályok sikeres gyűjtési akciót szerveztek iskolánkban Karácsony előtt, amikor közösségünk nagyvonalúsága ismét megmutatkozott). Az összegyűjtütt plüssállatokat és játékokat diákjaink egy csoportja adta át súlyosan beteg gyermekeknek a Tüzoltó utcai klinikán.

A költőre emlékezve minden évben a budapesti Corinthia Hotelben rendezik meg a hagyományos Burns Vacsorát. Ezen a jótékonysági rendezvényen találkoznak a legjelentősebb szponzorok, gazdasági és közéleti szereplők. Gospelkórusunkat érte a megtiszteltetés, hogy az idei vacsorát megnyissa. A mobiltelefonos felvételt Frau Királynak köszönjük.Látogatás Skóciából

Az 5.-8. évfolyam diákjai csodálkozva hallgatták, amikor igazi, hagyományörző skót dudások játszottak nekik. A budapesti Robert Burns Alapítvány ebben a formában köszönte meg iskolánk támogatását, mellyel egy budapesti gyermekkórház számára szervezett gyűjtésben segédkezett. Az összefogás keretében a nyolcadik osztályosok Karácsony előtt az iskola közösségében játékokat, plüssállatokat, könyveket és társasjátékokat gyűjtöttek a súlyos betegségben szenvedő gyermekeknek.Tanuljunk demokráciát – dolgozzunk, formáljuk együtt!

Az osztrák Bildungsministerium  nagylelkű támogatásának köszönhetően osztálytitkáraink érdekes napokat tölthettek Bécsben.
A szép Palais Eppstein megtekintése mellett egy demokrácia-workshop volt programon ugyanott Franz Ertl és Christian Zaic kísérőtanárokkal.

A demokrácia-workshop eredményeként szerkesztett újságot itt megtekinthetik.Megjelent az új OME MAGAZINE!

A vadonatúj "őszi kiadás" csak arra vár, hogy elolvassák!

Itt lehet a 8. OME MAGAZINE-t lapozgatni.Jutta TREIBER író vendégségben az Európaiskolában

Köszönet illeti az Osztrák Kulturális Fórumot, mivel lehetővé tette, hogy egy délelőttöt eltölthessünk az ismert írónővel, Jutta TREIBERREl.

Jutta Treiber először is felolvasott a negyedikeseknek a „Fridolin wird unsichtbar“, „Der König tanzt“ című könyveiből és a „Die Wörter fliegen davon“ című képeskönyvéből, amely csak 2015 januárjában jelenik meg.

A diákok elvarázsolva hallgatták és rengeteg kérdés tettek fel a szerzőnek,  aki mindegyikre válaszolt is. Különösen meghatotta Jutta Treibert, hogy a gyerekeknek a „Die Wörter fliegen davon“ című könyv nagyon tetszett.  Ez a mű egy unokáról és egy nagymamáról szól, aki demenciával küzd. Itt találhatóak további fotók.Elsőseink látogatóban Dr. Wolfgang Waldner nagykövet úrnál

Gesztenyeéréskor immáron hagyománnyá vált, hogy az első osztályainkat az Osztrák Nagykövet Úr meghívja a követségi rezidenciára gesztenyét szedni. Dr. Wolfgang Waldner úr szívélyesen üdvözölte a gyerekeket és a tanítókat. A gyerekeket megvendégelték különböző finomságokkal, sőt még a vendégkönyvbe is beleírhatták magukat. Amint azt a fényképeken (Violetta Györi) is láthatjuk, a gyerekek szorgalmasan gyüjtöttek és vitték a "termést" az iskolába. A csillogó barna termésekkel számolni, barkácsolni és tanulni fognak. További fotókért kérjük, klikkeljen ide!Filmérett osztálykirándulás

Kísérjék el az 5B osztályt (most már 6B!) az osztálykirándulásukon Ausztriában. A filmet az osztályfőnök Bernhard Mayr forgatta és a diákok kommentálják.Különleges reggeli

A 7.A osztály és az Gabriele Enzinger tanárnő meghívta az 1.b osztályt reggelire az iskolakertben. Az elsősök és a „nagyok” egy csapásra megértették egymást és a finom ételek, melyekről a 7.A osztályos szülők gondoskodtak, természetesen mindenkinek ízlettek. Az 1.b-s osztályfőnök, Violetta Györi képeinek köszönhetően a sikeres akcióra még sokáig emlékezhetünk. További fotók nézhetők meg itt.Profi könyvszakértők

Tanulóink Király Csenge, Miklós Hajni és Miklós Lili cikket írtak a „Százhold“ irodalmi újságban.

A könyvkritikákat megtekintheti itt. Egészségeset gyermeknapra!

Gyermeknap alkalmából a P. Dussmann szolgáltató cég meghívta napköziseinket egy egészséges étel kostolóra. Voltak különböző pástétomok, teljeskiőrlésű gabonából készült kekszek, különböző gyümölcssaláták és frissen facsart gyümölcslevek. Különösen tetszettek mindenkinek a művészeti alkotások, melyeket a konyafőnök készített különböző gyümölcs- és zöldségfélékből. További képeket találhat  itt."Az akart Duna"

A dunamenti emberek együvétartozását bemutatandó indították el az ulmi "Danube-Networkers" 2013  novemberében az ulmi térségben a "Az akart Duna" elnevezésű projektet. Ez a projekt a Duna mentén elterülő országok polgárait köti össze. Minket a németországi Johannes-von-La Salle-Realschule in Illertissen hívott meg, hogy vegyünk részt benne. Napköziseink teljes mellbedobással vettek részt a kezdeményezésen. Céljuk, hogy július 13-án a nemzetközi Duna-ünnep zárásakor az ulmi Münsterplatz-on  egy fonállal átszőtt "Duna - folyó-szőnyeget" terítsenek ki (a különböző országok alakjával), melyen a Duna formája lesz látható. Itt  olvashat a projektről többet és láthat további képeket.1.b - 6.B - találkozó

Az 1.b és a 6. B tanulói jobban megismerhették egymást. A nagyoknak tetszettek az elsősök és nagyon komolyan vették a feladatukat. Minden gyereknek tetszett ez a program! Még több fényképet nézegethet itt."Outdoor"- hét

Szabadban alvás, önellátás, üldögélés a tábortűznél, sziklamászás és kirándulás - ilyen különleges kalandokat élt át a 7.B osztály Steiermarkban. A fényképeket Ertl osztályfőnök úr készítette, aki az osztálykirándulást kísérte testnevelés tanárnőnkkel, Sapszonné Borbás Edinával. Itt tekinthet meg további képeket.Elkészült az új OME MAGAZINE!

Egy szuper "tavaszi kiadás" vár az olvasókra.  A németnyelvű mellékletben ezúttal egy izgalmas fotó-regény található.

Itt tekintheti meg az új OME MAGAZINE -t.Kreációk à la Hundertwasser

2013 novembere óta foglalkozott a 6.B osztály Friedensreich Hundertwasserrel, az osztrák művésszel (Maria Neuschmid vezetésével). Az Osztrák Oktatási Minisztérium jóvoltából Bécsbe utazhatott az osztály, és megtekinthette Hundertwasser és Klimt műveit a Schloss Belvedere-ben. A diákok első önálló műveit - főként a divat terén, melyeket Hundertwasser ihletett, a lelkes közönség is megtekinthette egy prezentáció keretében. Neuschmid tanárúr fényképeit megtekinthetik itt.A hetedikesek nagyszerű Kafka-projektje

Az Osztrák Kulturális Fórum Budapest támogatásával vágtak bele hetedik osztályos tanulóink egy projektbe, melynek témája Franz Kafka író volt.  "Metamorphosen -  Kafka für junge Leser " munkacímmel több projektnapot szenteltek arra, hogy közelebbről megismerjék a szerzőt és életművét. Mag. Sieglinde Jug koordinálásával lehetőségük volt írói műhelybe, színi előadásra, u.n.  "Jeux Dramatiques" -ra Helga Rauter karintiai drámapedagógussal, festő- vagy fényképész csoportba jelentkezni. Az egyes csoportokat Mag. Edith Reichl, Kakuk Tímea, Katona Eszter és Christoph Zehetner kísérték. Az intenzív munka után megkapó szövegek, jelenetek, képek és fotók születtek, melyeket egy szép számban megjelent közönségnek, köztük az Osztrák Kulturális Fórum igazgatójának Dr. Susanne Bachfischer asszonynak mutattak be.Neuschmid tanárúr fényképeit megtekinthetik itt.Történelmi idők tanúja, Karl E. Pfeifer meglátogatja a nyolcadikosokat

A „Holocaust-Projekt“ előkészítéseként nyolcadikosainknak sikerült meghívni az iskolába az osztrák Karl E. Pfeifert (85 éves), történelmi idők tanújaként, az ausztriai Oktatási Minisztérium "Történelmi idők tanúi - program" keretében. Pfeifer úr mesélt érdekes élettörténetéből és szívesen válaszolt a diákok kérdéseire. Tízévesen 1938-ban családjával Ausztriából először Magyarországra menekül. Négy évvel később eléri Palesztinát az egyik utolsó gyermekszállítmánnyal. Kibucban él, később részt vesz az izraeli függetlenségi háborúban és az 50es évek elején visszatér ausztriába. Az érdeklődő fiatalokra nagy hatással volt Pfeifer úr sorsa és újfent beigazolódott, milyen fontos, hogy a tanórára meghívjunk történelmi idők tanúit. Pfeifer úr megdícsérte a tanulókat és szemmel láthatóan jól érezte magát - ahogy ezt a képek is bizonyítják.Föld Napja 2014

Április 22-ét világszerte a Föld Napjaként ünneplik. A budapesti Európaiskolában a napközis diákokra április 28-án egy érdekes és tanulságos program várt. A szép időben különböző csapatok igyekeztek állomásról állomásra. Mindenki lelkesen vett részt a programon, mint az a fotókból is kiderül.Az Európaiskola irodalmi termése 2014

Immáron tradícióvá vált az "Európaiskola irodalmi termése" - rendezvényünk, amelyet most 8. alkalommal rendeztünk meg. A 4. - 8.  osztályos diákjaink bemutatták a legjobb, saját maguk által szerzett szövegeiket magyar, német vagy angol nyelven. A népes és érdeklődő közönség nagyon lelkes volt! Dr. Barbara Pfeifer asszony a Budapesti Osztrák Kultúrális Fórum képviseletében elmondta, hogy az évente megjelenő brossúrát ismét támogatni fogják, amit szívből köszönünk. Köszönet illeti Neuschmid tanárurat is a fényképekért.A 7. A osztály látogatása a Bajor Gizi Színészmúzeumban

7. A osztályosaink kulisszák mögé tekinthettek abból az alkalomból, hogy látogatást tettek a Bajor Gizi Színészmúzeumba. Magukra ölthettek különböző kosztűmöket és kipróbálhatták színészi tehetségüket. Kakuk Tímea magyartanárnő és Mag. Sieglinde Jug osztályfőnök kísérte el őket, akinek a képeket is köszönhetjük. További képeket találhat itt.Farsang a jégen
      
A 6.A osztály vidám húshagyókeddi korcsolyázáson vett részt. Sapszonné-Borbás Edina és Gabi Enzinger osztályfőnök kísérte őket. Ezen a napon mindent rózsaszínben láttak. Itt lehet megtekinteni a többi képet!
A 3.a és 4.b olvasóműhelyei

A 3.a és 4.b osztályok vegyes csoportokban látogathattak meg érdekes témájú olvasóműhelyeket. Az osztályfőnökök Stefan Jug-Ulbing (3.a) és Violetta Györi (4.b) sokat dolgoztak a jólsikerült délutánok előkészítésén. A műhelyeket szinekkel jelölték meg és mindegyikhez tartozott egy színben passzoló minibüfé.

A piros műhelyben a „Boszorkányok és varázslók“ témában lehetett olvasni, közben eperlevet és piros paprikát fogyasztani. A narancssárga műhelyben mindenfajta „Mesefiguráról“ lehetett olvasni hozzá sütőtök és baracklé járt. A sárga műhelyben megtudhattunk mindent az  „Állatok - kicsik és nagyok“ témában. Itt sárgarépa és ananászlé volt a büfében.  A fehér műhely kínálata a „Kalandok és minden a világról" téma volt és a legnagyobb kulináris kihívás: tejberízs és karalábé.

A műhelyeket csak belépőjeggyel lehetet látogatni. Mintegy két órán keresztül élvezhette a vendég az olvasás örömét.

Az olvasó műhelyek napja egy vidám együttléttel zárult a 3. a osztályban. Mindenkinek tetszett ez a délelőtt! Violetta Györi szép fényképeket készített. Megtekintheti idekattintva!Korizás a Városligetben

Ez is az iskolai mindennapok része: együtt kirándulunk! A 7.A osztály szemmel láthatóan élvezte a városligeti korcsolyázást. A fényképek Mag. Sieglinde Jug osztáylfőnöktől származnak. Itt találja a fotókat!
Sikeres sakkcsapat

Linkowski Júlia (2.a), Gabora Alexandra (3.c), Balásy Borbála (4.a) és Szirtes Ráhel (4.a) megnyerték a kerületi bajnokságot és 8. helyezettek lettek a Budapesti Bajnokásgon. Szívből gratulálunk! Az oklevelet itt tekintheti meg.
 A 6. osztályosaink sítanfolyamon Kitzbühelben

2014. január 12-17-ig hatodikosaink a tiroli Kitzbühel körüli hegyekben voltak. Ahogyan a fotókon is látszik, időjárás, hóhelyzet, ellátás és a hangulat is kiváló volt.

Johannes Neuschmid (a sítanfolyam vezetője), Frau Maria Neuschmid, Frau Edina Sapszonné, Frau Anke Wolf, Herrn Stefan Ulbing kísérték a gyerekeket. Szívből köszönjük a tanároknak a tökéletes szervezést és kivitelezést!

További képekért kattintcson ide!Ők a 2013-2014-es tanév iskolatitkárai!

Rózsahegyi Regina (8.A), iskolatitkár-helyettes (baloldalon) és Rácz Karina (7.B), iskolatitkár kijelentették, mindent megtesznek azért, hogy az Európaiskola diákjai szeressenek iskolába járni. Segítségükre vannak az 5-8. osztályok osztálytitkárai és Franz Ertl tanár úr, aki az osztálytitkárok konferenciáját kíséri.

 A 8.a osztály adománygyűjtése egy hűvösvölgyi gyermekotthon javára

A 8.a osztály adománygyűjtést szervezett a 2013-as Ádventi Ünnepség keretében egy hűvösvölgyi gyermekotthon lakói javára. Az ötlet Sophia Hansontól, az egyik 8.a osztályos diákunktól származott. Az összegyűlt pénzösszegből ajándékokat vásároltunk a gyermekotthon fiataljai és gyermekei részére. Az iskolavezetés is támogatta ezt a kezdeményezést és tárgyi adományokat gyűjtött ezeknek a gyermekeknek és fiataloknak. Olyan sok adomány érkezett, hogy több autót is igénybe kellett vennünk a szállításhoz. Hogy a diákok mit szóltak ehhez az akcióhoz, elolvashatja itt!

Az ajándékokat 2013. december 19-én a 8.a osztályosok és osztályfőnökük Mag. Edith Reichl adták át a gyermekotthon vezetőjének.           
A gyermekotthonban óriási volt az öröm. A 8.a osztály hálásan köszöni mindenkinek a támogatást! A képeket az akcióról megtekintheti itt!Mártonnapi lámpásfelvonulás 2013

2013. november 12-én  elsőseink és az óvodások közösen tartották Szent Márton ünnepét. A gyerekek csodaszép lámásokat készítettek és dalokat tanultak meg. Sok szülő kísérte a lámpásfelvonulást az iskolakerten keresztül és összegyűltek a gyerekekkel a tűz körül. Szűcs Ottó hittantanár újra felöltötte magára Szent Márton ruháját és elmesélte a szent élettörténetét. Köszönet illeti Nagy Petra Helgát a szép fotókért.Egy egész hét csak angolul a hetedikeseknél

Itt olvashatja a diákok beszámolóit az angolprojekt-hétről. Minden tanuló motiváltan és örömmel tanult angolul. Köszönetet nyilvánítottak tanáruknak, Franz Ertlnek, aki szervezte a Projekthetet. További fotókat láthat itt!Nyílt Nap 2013

Múlt szombaton, 2013.11.16-án a Nyílt Napon annyi érdeklődő látogatót tudtunk üdvözölni iskolánkban, mint még soha! Néhány pillanatfelvételt láthat (Siegfried Deschka fotói) itt.Az osztálytitkárok demokrácia-műhelye

A BMUKK (Bundesministerium für Unterricht, Kunst und Kultur) nagylelkű támogatása révén lehetővé vált osztálytitkáraink számára, hogy 2 napot Bécsben tölthessenek. Ott résztvehettek egy demokrácia-műhelyben és meglátogathatták az osztrák Parlamentet. A 8. B osztály két képviselőjének beszámolója itt olvasható. Fotók pedig itt!Megjelent az OME Magazine 6!

Sok örömet kíván az olvasáshoz a Herrn Mayr und Frau Reichl köré rendeződő kiadó-team.Gesztenyeszedés 2013

Az első osztályok idén is meghívást kaptak gesztenyeszedésre az Osztrák Köztársaság Nagyköveti Rezidenciájába. Érdekes újságcikket itt talál róla! Itt található még több fotó!Hoffmann Rózsaállamtitkár asszony látogatása

2013. április 24-én Hoffmann Rózsa államtitkár asszony látogatást tett a Budapesti Osztrák Képzési Központban.das Österreichische Bildungszentrum. Dr. Michael Zimmermann, az Osztrák Köztársaság magyarországi Nagykövete hívta meg őt a két oktatási intézménybe. Hoffmann Rózsa a látogatást az Európaiskolával kezdte, ahol a Gospelkórus énekkel köszöntötte. Ezt követően nagy érdeklődéssel tekintette meg az osztályok munkáját.

Vendégkönyvünkbe ezeket a szavakat írta:

Szeretettel köszöntöm az iskolakomplexum minden növendékét és barátságos, mosolygós tanárait. Szívből gratulálok az elért szép eredményekhez, különösen a gyerekek fegyelmezettségéhez, kedvességéhez, tudásához! További sikereket, sok örömöt kívánok!
Hoffmann Rózsa, 2013.04.24."

További fotókért klikkeljen ide!Fantázia-állatok a 3.b-ben

Karton, csiriz, festék és sok képzelőerő segítségével fantázia-állatokat alkottak a 3.b osztályosok. Az érdeklődőknek, akik a kiállítást megnézték, az osztály tökéletes, német nyelvű tárlatvezetést tartott. A videofilmet Violetta Győri, osztályfőnök készítette.Álvaro Rodríguez Echeverría generális iskolánkba látogatott

2013. április 9-én magas rangú látogatónk volt. Johann Gassner provinciálissal együtt érkeztek Bécsből Álvaro Rodríguez Echeverría római generális és Jacques d`Huiteau rendi tanácsos.

Keresztény Iskolatestvérek rendjének (a világ 80 országában több mint 1000 képzési intézményük van) legfőbb képviselője először járt Budapesten. Nagyon örült, hogy megismerhette az iskolát. A vendégeket az "Európaiskola Gospelkórusa" köszöntötte Hajós András vezetésével. Álvaró testvér dicsérő szavak kíséretében köszönetet mondott (sajnos a köszöntő hangminősége nem lett a legjobb). Az osztályokban tett látogatás után a Generális találkozott a tanári karral. Mély benyomást tett rá diákjaink soknyelvűsége, iskolánk magas színvonala és csodálatos atmoszférája. Összefoglalóját értékelhetjük  pedagógiai munkánk különleges kitüntetéseként:  "Igazi de la Salle Iskola vagytok, mégpedig úgy lettetek azzá, hogy a Keresztény Iskolatestvérek nincsenek nap mint nap jelen nálatok."
 OME Magazine 5

Megjelent az OME Magazine 5!Első ECDL - bizonyítványaink

Szemmel láthatóan nagy volt az öröm, amikor az Osztrák-Magyar Európaiskola négy diákja elsőként vehette kezébe az ECDL - vizsgabizonyítványát (The European Computer Driving Licence). Hajós András számítástechnika-tanár őszintén gratulált Molnár Dánielnek, Csernitzky Szabolcsnak (mindketten a 8.B-ből), Borbély Bencének und Mező Dorottyának (8.A osztályosok).