Iskolai élet

Itt van az OME magazin 13. száma!

13.szám


Itt van az OME magazin 12. száma!

12. szám


Tánc és digitális színház felsőfokon

Sok szerencsés véletlennek köszönhetjük azt a tánc és digitális színházi produkciót, melynek premierjét június 20-án tartott iskolánk.

A fiatal osztrák táncos és koreográfus Evamaria Mayer felvetette, hogy összeállítana egy zenés-táncos előadást Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg címe művének különböző jeleneteiből az Európaiskola érdeklődő diákjainak közreműködésével. Az Osztrák Kulturális Fórum Budapest támogatásával megvalósulhatott az elképzelés.

Ezzel párhuzamosan az Osztrák Oktatási Minisztérium támogatott egy “digitális színház” projektet. Ennek vezetését egykori diákunkra, a fiatal filmes Kopek Donátra bíztuk. Kézenfekvőnek tűnt a két projektet összekapcsolni. Így több mint 40 diák a másodiktól a hatodik évfolyamig dolgozhatott és alkothatott együtt. A digitális színház projektet Gruber Anna és Kakuk Tímea tanáraink segítették.

Evamaria Mayer megmutatta, hogy kötélből vannak az idegei, nem volt mindig egyszerű ennyi gyereknek közös próbaidőpontot találni. Ezen felül még ő készítette az összes gyönyörű jelmezt is! A végén nagy volt az egyetértés: minden befektetett energia megtérült, az előadás kiemelkedően sikerült!Az ÖSD diplomák ünnepélyes átadása

Június 16-án került sor az ÖSD diplomák (német nyelvvizsga) ünnepélyes átadására az Osztrák Köztársaság helyettes magyarországi nagykövete, Mag. Johannes Leibetseder, valamint az Osztrák Intézet vezetője, Mag. Nora Peer által. 53 diák a 8. osztályokból állta meg bravúrosan a helyét a nehéz nyelvvizsgán, 35 B2 szintű és 18 C1 szintű diplomát eredményezve. Az Európaiskola 20 éves történetében még soha ilyen sok diák nem nyelvvizsgázott adott évben. A nagyszerű felkészítést Mag. Edith Reichl és Maria Neuschmid némettanároknak külön köszönjük.

Fotos:20 év Európaiskola

A jubileum megünnepléséhez a diákok számára egy játéknapot szerveztünk 20 állomással, melyek a tanárok ötletei és gondozása által valósultak meg. Kettő közülük az új játszótéren. Ahogy a fotók (Petra Mayr) mutatják, a gyerekek nagyon jól szórakoztak és vélhetően sokáig emlékezni fognak iskolájuk 20. születésnapjára.

Fotos:Itt van az OME magazin 11. száma!


11. szám!


 


 Hogyan kukorékol a kakas olaszul?

Ilyen és ehhez hasonlóan izgalmas kérdések megválaszolását tűzte ki célul a 8A osztály egy nyelvi projekt keretében, melyet Mag. Edith Reichl némettanárnő vezetett. A projektnapot - melyről a fotók is származnak - az osztályfőnök Gabi Enzinger és a magyartanárnő Kakuk Timi is támogatták. Sapkin Aliz és Stumpf Tünde diákok a következőket írják: "A projekt keretében ritka írott nyelveket, különböző idegen nyelveket és állathangokat ismertünk meg. A kutatási eredményeinkből plakátokat készítettünk, többnyelvű verseket és kreatív rapet írtunk. Továbbá megszerkesztettünk egy diagramot az 5.-8. osztályokban tartott felmérésünk alapján, ami azt bizonyítja, hogy iskolánkban 20 különböző nyelvet beszélő emberek vannak jelen. A 8A minden diákja nagy lelkesedéssel és szorgalommal dolgoztak a projekten, rengeteg jókedvvel fűszerezve."

Fotos:Almásrétes házilag!

Ez is hozzátartozik a kreatív, tevékenységorientált tanuláshoz - közösen sütni, majd együtt elfogyasztani. Maria Neuschmied Tanárnő vezetésével az 5A osztály diákjai megtanultak almásrétest sütni. A fotókat Herr Neuschmied osztályfőnöknek köszönjük.

Fotos:Osztrák retorikaverseny 2016

12 diák vett részt a 8. osztályokból a 2016-os osztrák retorikaverseny iskolai fordulóján. A 6-8 perces beszédek témái változatosak és tartalmasak voltak. Itt elolvashatják az előadók névsorát és témájukat. A zsűri - tagjai között Dr. Susanne Bachfischerrel, aki a budapest Osztrák Kulturális Fórum igazgatója - Ilka Verbay-t választotta győztesnek. Az oklevelek kiosztásakor Frau Stanzer Igazgatónő hangsúlyozta, hogy a nagyszerű beszédek minden résztvevőt győztessé avatnak. Külön köszönet a némettanároknak, Frau Mag. Reichlnek és Frau Neuschmiednek a sikeres felkészülésben nyújtott munkájukért.

Fotos:Vendégeskedés Dr. Heinz Fischer szövetségi elnöknél

Izgalmas és erőteljes benyomást keltő volt! Iskolán osztályképviselő diákjait az a megtiszteltetés érte, hogy Dr. Heinz Fischer szövetségi elnök fogadásán vehettek részt a Hofburg épületében. Diákjainkat Mag. Edith Reichl, Christian Zaic és Franz Ertle tanárok kísérték. Dr Nikolaus Douda miniszteri tanácsos is jelen volt a találkozón. Ahogy a fotók is mutatják, komoly párbeszéd alakult ki Dr. Fischer szövetségi elnök és iskolánk diakjai között. A tervezett 15 perc 35 percig tartott! Végtére is a még diák Heinz Fischer 1956-ban nyíltan kiállt Magyarország mellett. Erről egy fotó is tanúskodik a budapesti osztrák követség épületében, melynek másolatát a diákak el is vitték az elnöknek. Nekünk nagyon jól esik, hogy a diákjainkat dicsérték, főleg a komoly nyelvtudásuk okán!

A fotókat Carina KARLOVITS-nak köszönjük.

Fotos:Így tényleg izgalmas a tanulás!

Saját kísérletek segítségével tanulták meg a legfontosabbakat az 5B biológiaóráján a diákok az öt érzékszervről. Biztosan sokáig emlékezni fognak a tanultakra, mert a szórakoztató órát nehezen felejtik!

A fotók Frau Badhofer biologiatanárnőtől származnak.

Fotos:Az UNHCR képviselője a 6. osztályok vendége volt

Az UNHCR (ENSZ menekültügyi szervezete) 1950 december 14-én jött létre az ENSZ New York-ban tarott ülésén, hogy a menekülteket a második világháború után segítse. Ma mintegy 60 millió ember kapcsolódik az UNHCR-hez. Január elején Frau Puskás, a magyarországi UNHCR egyik munkatársa, meglátogatta a 6. osztályosokat. Hanna Lena Tikk tanulónk a 6B-ből egy nagyon szép beszámolót állított össze arról, hogyan zajlott az óra Frau Puskással.

Fotók:Benyomások a 2015-ös adventi játékokról

Három decemberi délutánon szerveztük meg ismét az immár hagyományosssá vált adventi játékokat. A szülők, rokonok és barátok sokasága mindannyiszor megtöltötte a tornatermet. Az 1.-7. osztályok színdarabokat, dalokat, verseket, árnyjátékot és "blacklight"-előadást adtak elő, míg a 8. osztályok kiemelkedően láttak el minket finomságokkal a büféasztalnál. A végén mindenki egyetértett: ismét gyönyörű produkciókat láttunk magas minőséggel, professzionálisan kivitelezve és a tanárok által kiemelkedően támogatva. Különösen izgalmas volt az 1. osztályok első fellépése a nagy színpadon és ők is megállták a helyüket!

A fotókat Herr Neuschmied Tanár Úrnak köszönjük. Fotók:Nous sommes avec vous! Együttérzünk veletek!

A szörnyű párizsi támadások a diákokat is megérintették. Simon Ádám a 8B osztályból azt javasolta, hogy rajzok segítségével fejezzük ki együttérzésünket a francia iskola felé ezekben a nehéz időkben. A 8B osztály diákjai ezt az ötletet megosztották a többi osztállyal és néhány nap alatt elképesztő mennyiségű rajz gyűlt össze. Ezeket a 8B diákjai lefotózták és e-mailen elküldték a francia iskolának. A megható válasznak minden résztvevő nagyon örült.

Itt egy válogatást láthatnak a rajzokból, az óriási mennyiség miatt csak egy részüket sikerült digitalizálni. Fotók:Megfogható fizikaóra!

A cselekvésközpontú tanulás élvezetes és életközeli! Így a fizika izgalmassá válik, a megtanultak nem elméleti síkon, hanem megértés és átélés által hosszútávon élnek tovább. Az ÖMV Magyarország nagyvonalú adománya által az iskola 22 kísérleti dobozt tudott venni a különböző tematikájú tanórákhoz (mechanika, mágnesség, hőtan, akusztika, elektromosság). A diákok csapatokban sajátítják el az alapvetéseket azáltal, hogy maguk kísérleteznek, megfigyelnek és dokumentálnak. Ezen új taneszközöknek Frau Petra Mayr tanárnő is nagyon örül. A kísérleti dobozok átadására ellátogatott hozzánk Mag. Wilfried Gepp, az ÖMV Magyarország vezetője, aminek a diákok is nagyon örültek, hiszen így személyesen köszönhették meg a támogatást. Az átadáson részt vett Herr Mag. Jürgen Schreder, az új magyarországi osztrák üzleti biztos is.

Egy ilyen fizikaóra még a lányokat is érdekli, ahogy a fotókon is látszik.

(Fotók by Bernhard Mayr).2015/16-os Diákelnökök


Szívből gratulálunk új diákelnökeinknek: Pintér Adélnak (8A osztály) és Rózsahegyi Rudinak (8B osztály).

 

 

 

 

 "Töriklub" a Puskin moziban

Az Európaiskola töriklubjának tagjai a budapesti Osztrák Kulturális Fórum meghívására megnézték az "1. April 2000" című filmet a Puskin moziban Ábel Riesz Tanár Úr vezetésével. Ez a "sci-fi" 1952-ből származik, amikor az osztrák kormány megbízásából készítették el és egy olyan Ausztriát mutat be, amely még 2000-ben sem szabad. Még mindig megszálló csapatok vannak az országban és nincs kilátásban az államszerződés. 2000. április 1-én végül a miniszterelnök kikiáltja Ausztria függetlenségét, ami a világ többi hatalmát felháborítja. Nagyon érdekes, hogy 1952-ben hogyan képzelték a 2000-es évet.

Itt láthatnak néhány képet a moziból.Projekt Prezentáció Ich fühl', ich fühl', ich weiß nicht was?Megjelent az OME magazin 10. száma!


Egy fantasztikus jubileumi szám, amely a nyílt napon jelent meg, várja, hogy olvassák. Szívből gratulálunk az OME magazin Hr. Bernhard Mayr által vezetett csapatának ehhez a nagyszerűen sikerült 10. kiadványhoz!


 Megjelent az OME magazin 10. száma!

Egy fantasztikus jubileumi szám, amely a nyílt napon jelent meg, várja, hogy olvassák. Szívből gratulálunk az OME magazin Hr. Bernhard Mayr által vezetett csapatának ehhez a nagyszerűen sikerült 10. kiadványhoz!Mit jelent nekem a szabadság

Ezzel a témával foglalkoztak a 8. osztályos tanulóink a kijelentéseikkel, melyeket az Osztrák nap keretében az Osztrák Kulturális Fórum hallgatósága előtt fogalmaztak meg. A program, melynek címe "1955 május 15. - Ausztria szabad!", arra ösztökélte a fiatalokat, hogy Riesz Abel történelemtanár vezetésével mélyebben beleássák magukat a szabadság fogalmába és visszatekintsenek a 20. századi magyar és osztrák történelemre. A szövegeket egy powerpoint prezentáció illusztrálta.

Itt láthatnak néhány fotót.1, 2 vagy 3?

Már második alkalommal hívta meg a ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) az Osztrák-Magyar Európaiskola diákjait, hogy részt vegyenek az „1, 2 vagy 3“ című kvízműsorban. A 4a osztályunk három diákja örül az oklevélnek és a 100 eurónak, ami az osztálykasszát gyarapítja.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Grandiózus projektbemutató az 5A, 5B, 5C osztályoktól

"Érzem', érzem', nem tudom mit!" volt a címe annak a BMBF és Kulturkontakt Austria által támogatott projektnek, melyen az ötödik osztályok részt vettek. A diákok megtanulták érzéseiket különböző módokon kifejezni és a német és magyar nyelvben változatos szavakkal körülírni, megnevezni. Vendégművészek támogatták őket ebben: Jutta Treiber, Dávid Ádám és Kopek Janka és Donát. A diákok nagyszámú publikum előtt prezentálták izgalmas eredményeiket. Külön örüm volt, hogy a művészek mellett az osztrák nagykövetet, Dr. Ralph Scheide Urat is köszönthettük. Kiemelt köszönet illeti tanárainkat, akik ezt a projektet vezették: Mag. Sieglinde Jug (5C), Katalin Badhofer, Kakuk Timi (5B), Johannes P. Neuschmid (5A).

Itt megtekinthetnek néhány fotót.Jól sikerült kooperáció a 3a és a 8A között

Közös barkácsolás keretében töltöttek együtt időt a 3a és a 8A diákjai. A jókedvű munka sok örömet szerzett nekik és az elkészült karkötők is szépek lettek.

Itt láthatnak néhány fotót.Egyszerűen szuper volt!

A diákcseréről van szó az Európaiskola és a Martin Luther Gimnázium (Rimbach/Odenwald) között, amely együttműködés mostanra egy fix programmá vált a mindenkori 8. osztályosok számára. Ez az újságcikk Hessenből, amelyet a testvériskola küldött el nekünk, betekintést enged a programba.Továbbképzés Bécsben

Május 29-én tizenhárom tanárunk nagyon korán kelt, hogy Bécsben a "Kooperatív tanulás" továbbképzésen részt tudjanak venni. Sok ötlet és impulzus érte őket, melyeket igyekszenek a következő iskolaévbe beépíteni. Külön szeretnénk megköszönni Othmar Michl Vezérigazgató Úrnak (UNIQA), hogy ezt az utat nagyvonalúan támogatta.OME Magazine 9 online

Az "iskolai és a városi élet" témájától kezdve utazási leírásokon és vicceken keresztül egészen a sportig terjed az új Ome magazin tartalma. Külön öröm, hogy ez alkalommal a lichtensteini osztrák iskola is hozzájárult a kiadványhoz egy írással. Gratulálunk a Bernhard Mayr által vezetett szerkesztőcsapatnak ehhez a nagyszerű kiadáshoz.Miért örülök, hogy a 21. században élek

...ez volt a címe Kovács Bozsó beszédének a 8B osztályból. Hozzá hasonlóan további hét nyolcadikos diák volt a főszereplő az Osztrák Kulturális Fórum budapesti szalonjában május 12-én. Szülők, barátok, számos tanár és érdeklődő előtt prezentálták beszédeiket, melyeket a 63. Osztrák Retorikai Diákverseny alkalmából írtak. Az osztrák nagykövet, Dr. Ralph Scheide, is le volt nyűgözve. Dr. Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója, köszöntötte a diákokat és az iskolai kiválasztó zsűri tagjaként kiemelte a beszédek magas színvonalát.

A beszédek proramját itt találják. Külön köszönjük a Herrn Bernhard Mayr Úrnak a fotókat.Ifjúsági Retorikai Verseny Ausztriában

Diákjaink,  Iványi Dorottya és Gruber Lilien (mindketten 8.C osztályosok) az iskolai fordulón 14 versenyző közül - akik szintén nagyon jók voltak -  jutottak át a válogatáson. Ők képviselték a Tartományi Ifjúsági Retorikai Versenyen 2015. április 13-án az Osztrák-Magyar Európaiskolát St. Pöltenben, Alsó ausztriában. Mindkét versenyző kitűnően szerepelt és nagy elismerést aratott. Mag. Jug, némettanárnő kísérte a diákokat a nagy fellépésükre az alsó ausztriai Landhaus- ba. A fénykép a két lányt ábrázolja az Alsó ausztriai Tartományi referenssel.Részvételünk a 2015-ös osztrák Ifjúsági Retorikai Versenyen


Március 20-án került megrendezésre a 2015-ös Ifjúsági Retorikai Verseny elődöntője. 16 nyolcadik osztályos diákunk állt a zsűri elé, melynek tagjai voltak többek között Dr. Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója és Alfred Brychta igazgató úr is.

A szónokok kimagaslóan teljesítettek, pedig 6-8 percig kellett szabadon, csak egy vázlat segítségével a témáról beszélniük és végül a zsűri kérdéseire válaszolniuk. A résztvevők listáját itt tekinthetik meg.

Különösen örömteli, hogy két nyertest választottak: a 8. C osztályos Lilien Grubert és Iványi Dorottyát. Mindketten képviselhetik Iskolánkat 2015. április 13-án a St. Pölteni Landhaus-ban egy nagy rendezvényen és megtarthatják beszédüket nagy nézőközönség előtt. Külön köszönet illeti a nyolcadikos némettanár-team-et a 16 résztvevő támogatásáért.Kórusunk szenzációs fellépése

Az alábbi 2015 júniusi felvételen, mely most vált elérhetővé számunkra, kórusunk jótékonysági fellépését tekinthetik meg a Magyarok Házában, Hajós András vezényel. Engedjék, hogy a jókedv és a ritmus Önöket is megfertőzze.Gospelkórusunk nyitotta meg a 2015-ös Burns Vacsorát a Corinthia Hotelben

A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány egy jótékonysági szervezet, amely nagyvonalú szponzorok segítségével elsősorban bajban lévő gyermekekkel foglalkozik. Az alapítvány névadója Robert Burns Skócia számára hasonlóan fontos nemzeti költő, mint Petőfi Magyarország számára. 2014-ben a budapesti Tűzoltó utcai klinika támogatása kiemelt projekt volt (a 8.-os osztályok sikeres gyűjtési akciót szerveztek iskolánkban Karácsony előtt, amikor közösségünk nagyvonalúsága ismét megmutatkozott). Az összegyűjtütt plüssállatokat és játékokat diákjaink egy csoportja adta át súlyosan beteg gyermekeknek a Tüzoltó utcai klinikán.

A költőre emlékezve minden évben a budapesti Corinthia Hotelben rendezik meg a hagyományos Burns Vacsorát. Ezen a jótékonysági rendezvényen találkoznak a legjelentősebb szponzorok, gazdasági és közéleti szereplők. Gospelkórusunkat érte a megtiszteltetés, hogy az idei vacsorát megnyissa. A mobiltelefonos felvételt Frau Királynak köszönjük.Látogatás Skóciából

Az 5.-8. évfolyam diákjai csodálkozva hallgatták, amikor igazi, hagyományörző skót dudások játszottak nekik. A budapesti Robert Burns Alapítvány ebben a formában köszönte meg iskolánk támogatását, mellyel egy budapesti gyermekkórház számára szervezett gyűjtésben segédkezett. Az összefogás keretében a nyolcadik osztályosok Karácsony előtt az iskola közösségében játékokat, plüssállatokat, könyveket és társasjátékokat gyűjtöttek a súlyos betegségben szenvedő gyermekeknek.Tanuljunk demokráciát – dolgozzunk, formáljuk együtt!

Az osztrák Bildungsministerium  nagylelkű támogatásának köszönhetően osztálytitkáraink érdekes napokat tölthettek Bécsben.
A szép Palais Eppstein megtekintése mellett egy demokrácia-workshop volt programon ugyanott Franz Ertl és Christian Zaic kísérőtanárokkal.

A demokrácia-workshop eredményeként szerkesztett újságot itt megtekinthetik.Megjelent az új OME MAGAZINE!

A vadonatúj "őszi kiadás" csak arra vár, hogy elolvassák!

Itt lehet a 8. OME MAGAZINE-t lapozgatni.Jutta TREIBER író vendégségben az Európaiskolában

Köszönet illeti az Osztrák Kulturális Fórumot, mivel lehetővé tette, hogy egy délelőttöt eltölthessünk az ismert írónővel, Jutta TREIBERREl.

Jutta Treiber először is felolvasott a negyedikeseknek a „Fridolin wird unsichtbar“, „Der König tanzt“ című könyveiből és a „Die Wörter fliegen davon“ című képeskönyvéből, amely csak 2015 januárjában jelenik meg.

A diákok elvarázsolva hallgatták és rengeteg kérdés tettek fel a szerzőnek,  aki mindegyikre válaszolt is. Különösen meghatotta Jutta Treibert, hogy a gyerekeknek a „Die Wörter fliegen davon“ című könyv nagyon tetszett.  Ez a mű egy unokáról és egy nagymamáról szól, aki demenciával küzd. Itt találhatóak további fotók.Elsőseink látogatóban Dr. Wolfgang Waldner nagykövet úrnál

Gesztenyeéréskor immáron hagyománnyá vált, hogy az első osztályainkat az Osztrák Nagykövet Úr meghívja a követségi rezidenciára gesztenyét szedni. Dr. Wolfgang Waldner úr szívélyesen üdvözölte a gyerekeket és a tanítókat. A gyerekeket megvendégelték különböző finomságokkal, sőt még a vendégkönyvbe is beleírhatták magukat. Amint azt a fényképeken (Violetta Györi) is láthatjuk, a gyerekek szorgalmasan gyüjtöttek és vitték a "termést" az iskolába. A csillogó barna termésekkel számolni, barkácsolni és tanulni fognak. További fotókért kérjük, klikkeljen ide!Filmérett osztálykirándulás

Kísérjék el az 5B osztályt (most már 6B!) az osztálykirándulásukon Ausztriában. A filmet az osztályfőnök Bernhard Mayr forgatta és a diákok kommentálják.Különleges reggeli

A 7.A osztály és az Gabriele Enzinger tanárnő meghívta az 1.b osztályt reggelire az iskolakertben. Az elsősök és a „nagyok” egy csapásra megértették egymást és a finom ételek, melyekről a 7.A osztályos szülők gondoskodtak, természetesen mindenkinek ízlettek. Az 1.b-s osztályfőnök, Violetta Györi képeinek köszönhetően a sikeres akcióra még sokáig emlékezhetünk. További fotók nézhetők meg itt.Profi könyvszakértők

Tanulóink Király Csenge, Miklós Hajni és Miklós Lili cikket írtak a „Százhold“ irodalmi újságban.

A könyvkritikákat megtekintheti itt. Egészségeset gyermeknapra!

Gyermeknap alkalmából a P. Dussmann szolgáltató cég meghívta napköziseinket egy egészséges étel kostolóra. Voltak különböző pástétomok, teljeskiőrlésű gabonából készült kekszek, különböző gyümölcssaláták és frissen facsart gyümölcslevek. Különösen tetszettek mindenkinek a művészeti alkotások, melyeket a konyafőnök készített különböző gyümölcs- és zöldségfélékből. További képeket találhat  itt."Az akart Duna"

A dunamenti emberek együvétartozását bemutatandó indították el az ulmi "Danube-Networkers" 2013  novemberében az ulmi térségben a "Az akart Duna" elnevezésű projektet. Ez a projekt a Duna mentén elterülő országok polgárait köti össze. Minket a németországi Johannes-von-La Salle-Realschule in Illertissen hívott meg, hogy vegyünk részt benne. Napköziseink teljes mellbedobással vettek részt a kezdeményezésen. Céljuk, hogy július 13-án a nemzetközi Duna-ünnep zárásakor az ulmi Münsterplatz-on  egy fonállal átszőtt "Duna - folyó-szőnyeget" terítsenek ki (a különböző országok alakjával), melyen a Duna formája lesz látható. Itt  olvashat a projektről többet és láthat további képeket.1.b - 6.B - találkozó

Az 1.b és a 6. B tanulói jobban megismerhették egymást. A nagyoknak tetszettek az elsősök és nagyon komolyan vették a feladatukat. Minden gyereknek tetszett ez a program! Még több fényképet nézegethet itt."Outdoor"- hét

Szabadban alvás, önellátás, üldögélés a tábortűznél, sziklamászás és kirándulás - ilyen különleges kalandokat élt át a 7.B osztály Steiermarkban. A fényképeket Ertl osztályfőnök úr készítette, aki az osztálykirándulást kísérte testnevelés tanárnőnkkel, Sapszonné Borbás Edinával. Itt tekinthet meg további képeket.Elkészült az új OME MAGAZINE!

Egy szuper "tavaszi kiadás" vár az olvasókra.  A németnyelvű mellékletben ezúttal egy izgalmas fotó-regény található.

Itt tekintheti meg az új OME MAGAZINE -t.Kreációk à la Hundertwasser

2013 novembere óta foglalkozott a 6.B osztály Friedensreich Hundertwasserrel, az osztrák művésszel (Maria Neuschmid vezetésével). Az Osztrák Oktatási Minisztérium jóvoltából Bécsbe utazhatott az osztály, és megtekinthette Hundertwasser és Klimt műveit a Schloss Belvedere-ben. A diákok első önálló műveit - főként a divat terén, melyeket Hundertwasser ihletett, a lelkes közönség is megtekinthette egy prezentáció keretében. Neuschmid tanárúr fényképeit megtekinthetik itt.A hetedikesek nagyszerű Kafka-projektje

Az Osztrák Kulturális Fórum Budapest támogatásával vágtak bele hetedik osztályos tanulóink egy projektbe, melynek témája Franz Kafka író volt.  "Metamorphosen -  Kafka für junge Leser " munkacímmel több projektnapot szenteltek arra, hogy közelebbről megismerjék a szerzőt és életművét. Mag. Sieglinde Jug koordinálásával lehetőségük volt írói műhelybe, színi előadásra, u.n.  "Jeux Dramatiques" -ra Helga Rauter karintiai drámapedagógussal, festő- vagy fényképész csoportba jelentkezni. Az egyes csoportokat Mag. Edith Reichl, Kakuk Tímea, Katona Eszter és Christoph Zehetner kísérték. Az intenzív munka után megkapó szövegek, jelenetek, képek és fotók születtek, melyeket egy szép számban megjelent közönségnek, köztük az Osztrák Kulturális Fórum igazgatójának Dr. Susanne Bachfischer asszonynak mutattak be.Neuschmid tanárúr fényképeit megtekinthetik itt.Történelmi idők tanúja, Karl E. Pfeifer meglátogatja a nyolcadikosokat

A „Holocaust-Projekt“ előkészítéseként nyolcadikosainknak sikerült meghívni az iskolába az osztrák Karl E. Pfeifert (85 éves), történelmi idők tanújaként, az ausztriai Oktatási Minisztérium "Történelmi idők tanúi - program" keretében. Pfeifer úr mesélt érdekes élettörténetéből és szívesen válaszolt a diákok kérdéseire. Tízévesen 1938-ban családjával Ausztriából először Magyarországra menekül. Négy évvel később eléri Palesztinát az egyik utolsó gyermekszállítmánnyal. Kibucban él, később részt vesz az izraeli függetlenségi háborúban és az 50es évek elején visszatér ausztriába. Az érdeklődő fiatalokra nagy hatással volt Pfeifer úr sorsa és újfent beigazolódott, milyen fontos, hogy a tanórára meghívjunk történelmi idők tanúit. Pfeifer úr megdícsérte a tanulókat és szemmel láthatóan jól érezte magát - ahogy ezt a képek is bizonyítják.Föld Napja 2014

Április 22-ét világszerte a Föld Napjaként ünneplik. A budapesti Európaiskolában a napközis diákokra április 28-án egy érdekes és tanulságos program várt. A szép időben különböző csapatok igyekeztek állomásról állomásra. Mindenki lelkesen vett részt a programon, mint az a fotókból is kiderül.Az Európaiskola irodalmi termése 2014

Immáron tradícióvá vált az "Európaiskola irodalmi termése" - rendezvényünk, amelyet most 8. alkalommal rendeztünk meg. A 4. - 8.  osztályos diákjaink bemutatták a legjobb, saját maguk által szerzett szövegeiket magyar, német vagy angol nyelven. A népes és érdeklődő közönség nagyon lelkes volt! Dr. Barbara Pfeifer asszony a Budapesti Osztrák Kultúrális Fórum képviseletében elmondta, hogy az évente megjelenő brossúrát ismét támogatni fogják, amit szívből köszönünk. Köszönet illeti Neuschmid tanárurat is a fényképekért.A 7. A osztály látogatása a Bajor Gizi Színészmúzeumban

7. A osztályosaink kulisszák mögé tekinthettek abból az alkalomból, hogy látogatást tettek a Bajor Gizi Színészmúzeumba. Magukra ölthettek különböző kosztűmöket és kipróbálhatták színészi tehetségüket. Kakuk Tímea magyartanárnő és Mag. Sieglinde Jug osztályfőnök kísérte el őket, akinek a képeket is köszönhetjük. További képeket találhat itt.Farsang a jégen
      
A 6.A osztály vidám húshagyókeddi korcsolyázáson vett részt. Sapszonné-Borbás Edina és Gabi Enzinger osztályfőnök kísérte őket. Ezen a napon mindent rózsaszínben láttak. Itt lehet megtekinteni a többi képet!
A 3.a és 4.b olvasóműhelyei

A 3.a és 4.b osztályok vegyes csoportokban látogathattak meg érdekes témájú olvasóműhelyeket. Az osztályfőnökök Stefan Jug-Ulbing (3.a) és Violetta Györi (4.b) sokat dolgoztak a jólsikerült délutánok előkészítésén. A műhelyeket szinekkel jelölték meg és mindegyikhez tartozott egy színben passzoló minibüfé.

A piros műhelyben a „Boszorkányok és varázslók“ témában lehetett olvasni, közben eperlevet és piros paprikát fogyasztani. A narancssárga műhelyben mindenfajta „Mesefiguráról“ lehetett olvasni hozzá sütőtök és baracklé járt. A sárga műhelyben megtudhattunk mindent az  „Állatok - kicsik és nagyok“ témában. Itt sárgarépa és ananászlé volt a büfében.  A fehér műhely kínálata a „Kalandok és minden a világról" téma volt és a legnagyobb kulináris kihívás: tejberízs és karalábé.

A műhelyeket csak belépőjeggyel lehetet látogatni. Mintegy két órán keresztül élvezhette a vendég az olvasás örömét.

Az olvasó műhelyek napja egy vidám együttléttel zárult a 3. a osztályban. Mindenkinek tetszett ez a délelőtt! Violetta Györi szép fényképeket készített. Megtekintheti idekattintva!Korizás a Városligetben

Ez is az iskolai mindennapok része: együtt kirándulunk! A 7.A osztály szemmel láthatóan élvezte a városligeti korcsolyázást. A fényképek Mag. Sieglinde Jug osztáylfőnöktől származnak. Itt találja a fotókat!
Sikeres sakkcsapat

Linkowski Júlia (2.a), Gabora Alexandra (3.c), Balásy Borbála (4.a) és Szirtes Ráhel (4.a) megnyerték a kerületi bajnokságot és 8. helyezettek lettek a Budapesti Bajnokásgon. Szívből gratulálunk! Az oklevelet itt tekintheti meg.
 A 6. osztályosaink sítanfolyamon Kitzbühelben

2014. január 12-17-ig hatodikosaink a tiroli Kitzbühel körüli hegyekben voltak. Ahogyan a fotókon is látszik, időjárás, hóhelyzet, ellátás és a hangulat is kiváló volt.

Johannes Neuschmid (a sítanfolyam vezetője), Frau Maria Neuschmid, Frau Edina Sapszonné, Frau Anke Wolf, Herrn Stefan Ulbing kísérték a gyerekeket. Szívből köszönjük a tanároknak a tökéletes szervezést és kivitelezést!

További képekért kattintcson ide!Ők a 2013-2014-es tanév iskolatitkárai!

Rózsahegyi Regina (8.A), iskolatitkár-helyettes (baloldalon) és Rácz Karina (7.B), iskolatitkár kijelentették, mindent megtesznek azért, hogy az Európaiskola diákjai szeressenek iskolába járni. Segítségükre vannak az 5-8. osztályok osztálytitkárai és Franz Ertl tanár úr, aki az osztálytitkárok konferenciáját kíséri.

 A 8.a osztály adománygyűjtése egy hűvösvölgyi gyermekotthon javára

A 8.a osztály adománygyűjtést szervezett a 2013-as Ádventi Ünnepség keretében egy hűvösvölgyi gyermekotthon lakói javára. Az ötlet Sophia Hansontól, az egyik 8.a osztályos diákunktól származott. Az összegyűlt pénzösszegből ajándékokat vásároltunk a gyermekotthon fiataljai és gyermekei részére. Az iskolavezetés is támogatta ezt a kezdeményezést és tárgyi adományokat gyűjtött ezeknek a gyermekeknek és fiataloknak. Olyan sok adomány érkezett, hogy több autót is igénybe kellett vennünk a szállításhoz. Hogy a diákok mit szóltak ehhez az akcióhoz, elolvashatja itt!

Az ajándékokat 2013. december 19-én a 8.a osztályosok és osztályfőnökük Mag. Edith Reichl adták át a gyermekotthon vezetőjének.           
A gyermekotthonban óriási volt az öröm. A 8.a osztály hálásan köszöni mindenkinek a támogatást! A képeket az akcióról megtekintheti itt!Mártonnapi lámpásfelvonulás 2013

2013. november 12-én  elsőseink és az óvodások közösen tartották Szent Márton ünnepét. A gyerekek csodaszép lámásokat készítettek és dalokat tanultak meg. Sok szülő kísérte a lámpásfelvonulást az iskolakerten keresztül és összegyűltek a gyerekekkel a tűz körül. Szűcs Ottó hittantanár újra felöltötte magára Szent Márton ruháját és elmesélte a szent élettörténetét. Köszönet illeti Nagy Petra Helgát a szép fotókért.Egy egész hét csak angolul a hetedikeseknél

Itt olvashatja a diákok beszámolóit az angolprojekt-hétről. Minden tanuló motiváltan és örömmel tanult angolul. Köszönetet nyilvánítottak tanáruknak, Franz Ertlnek, aki szervezte a Projekthetet. További fotókat láthat itt!Nyílt Nap 2013

Múlt szombaton, 2013.11.16-án a Nyílt Napon annyi érdeklődő látogatót tudtunk üdvözölni iskolánkban, mint még soha! Néhány pillanatfelvételt láthat (Siegfried Deschka fotói) itt.Az osztálytitkárok demokrácia-műhelye

A BMUKK (Bundesministerium für Unterricht, Kunst und Kultur) nagylelkű támogatása révén lehetővé vált osztálytitkáraink számára, hogy 2 napot Bécsben tölthessenek. Ott résztvehettek egy demokrácia-műhelyben és meglátogathatták az osztrák Parlamentet. A 8. B osztály két képviselőjének beszámolója itt olvasható. Fotók pedig itt!Megjelent az OME Magazine 6!

Sok örömet kíván az olvasáshoz a Herrn Mayr und Frau Reichl köré rendeződő kiadó-team.Gesztenyeszedés 2013

Az első osztályok idén is meghívást kaptak gesztenyeszedésre az Osztrák Köztársaság Nagyköveti Rezidenciájába. Érdekes újságcikket itt talál róla! Itt található még több fotó!Hoffmann Rózsaállamtitkár asszony látogatása

2013. április 24-én Hoffmann Rózsa államtitkár asszony látogatást tett a Budapesti Osztrák Képzési Központban.das Österreichische Bildungszentrum. Dr. Michael Zimmermann, az Osztrák Köztársaság magyarországi Nagykövete hívta meg őt a két oktatási intézménybe. Hoffmann Rózsa a látogatást az Európaiskolával kezdte, ahol a Gospelkórus énekkel köszöntötte. Ezt követően nagy érdeklődéssel tekintette meg az osztályok munkáját.

Vendégkönyvünkbe ezeket a szavakat írta:

Szeretettel köszöntöm az iskolakomplexum minden növendékét és barátságos, mosolygós tanárait. Szívből gratulálok az elért szép eredményekhez, különösen a gyerekek fegyelmezettségéhez, kedvességéhez, tudásához! További sikereket, sok örömöt kívánok!
Hoffmann Rózsa, 2013.04.24."

További fotókért klikkeljen ide!Fantázia-állatok a 3.b-ben

Karton, csiriz, festék és sok képzelőerő segítségével fantázia-állatokat alkottak a 3.b osztályosok. Az érdeklődőknek, akik a kiállítást megnézték, az osztály tökéletes, német nyelvű tárlatvezetést tartott. A videofilmet Violetta Győri, osztályfőnök készítette.Álvaro Rodríguez Echeverría generális iskolánkba látogatott

2013. április 9-én magas rangú látogatónk volt. Johann Gassner provinciálissal együtt érkeztek Bécsből Álvaro Rodríguez Echeverría római generális és Jacques d`Huiteau rendi tanácsos.

Keresztény Iskolatestvérek rendjének (a világ 80 országában több mint 1000 képzési intézményük van) legfőbb képviselője először járt Budapesten. Nagyon örült, hogy megismerhette az iskolát. A vendégeket az "Európaiskola Gospelkórusa" köszöntötte Hajós András vezetésével. Álvaró testvér dicsérő szavak kíséretében köszönetet mondott (sajnos a köszöntő hangminősége nem lett a legjobb). Az osztályokban tett látogatás után a Generális találkozott a tanári karral. Mély benyomást tett rá diákjaink soknyelvűsége, iskolánk magas színvonala és csodálatos atmoszférája. Összefoglalóját értékelhetjük  pedagógiai munkánk különleges kitüntetéseként:  "Igazi de la Salle Iskola vagytok, mégpedig úgy lettetek azzá, hogy a Keresztény Iskolatestvérek nincsenek nap mint nap jelen nálatok."
 OME Magazine 5

Megjelent az OME Magazine 5!Első ECDL - bizonyítványaink

Szemmel láthatóan nagy volt az öröm, amikor az Osztrák-Magyar Európaiskola négy diákja elsőként vehette kezébe az ECDL - vizsgabizonyítványát (The European Computer Driving Licence). Hajós András számítástechnika-tanár őszintén gratulált Molnár Dánielnek, Csernitzky Szabolcsnak (mindketten a 8.B-ből), Borbély Bencének und Mező Dorottyának (8.A osztályosok).


 

Az Osztrák-Magyar Európaiskola a  „Bilder am Eis 2013“-ben

Határtalan művészet, jéghidegen tálalva
 
A karintiai „Medienzentrum für Bildung und Unterricht” 2002 óta rendezi meg az Európában egyedülálló szabadtéri galériáját a karintiai Weißensee-ben, melynek címe „Bilder am Eis.
 
Ami évekkel ezelőtt kicsiben kezdődött, időközben már rég európai dimenziókat öltött. Minden nemzet elmeséli a saját történetét – Dél-Európától Kelet-Európáig mindenhonnan láthatóak művek a kreatív kiállításon. Köszönet illeti Mag. Sieglinde Jug-ot, aki a kezdeményezéssel a kapcsolatot kialakította.
 

Az Európaiskola tábláján a „Stop Motion filmek”-et prezentáltuk (8.B osztály, Bernhard Mayr, osztályfőnök vezetésével), amelyek a Nestroy – Dickens – Vörösmarty irodalomprojekt keretében (l. projektek) készültek."Már németül álmodunk!"

Ez a címe annak az újságcikknek, amely a Nők Lapja című folyóiratban jelent meg az év elején a Budapesti Osztrák Képzési Központról.


 

A 2012-es Nestroy-év lezárása a Budapesti Osztrák Kulturális Fórum szalonjában

A  6. – 8. osztályos diákjaink röviddel karácsony előtt bemutattak még két említésre méltó projekteredményt:

1. Egy folytatásos (fejlődés)regény, melyet 20 diák közösen írt „Freundschaft mit Umwegen“ címmel. Ez a mű a német projektóra keretében az ismert osztrák/orosz szerző, Julia Rabinowich segítségével született. Ide kattintva tekinthető meg.

2. valamint a "Johann Nepomuk Eduard Ambrosius Nestroy" című, szintén tanórán létrejött film, melyet az 5. és 8. osztályosok készítettek el. Szakértőként segített az alsó-ausztriai zeneszerző, író és színész Christoph Rabl. Ide kattintva tekinthető meg.Sikeres projektprezentációnk pillanatképei


"Nestroy-Dickens-Vörösmarty" c. projektprezentációt 2012. november 6-án  rendeztük meg (fotók: J. Neuschmied). A "Projektek" menüpont alatt látható az előadások nagy része. Megéri megnézni!

A fotókat itt lehet megtekinteni.A 2.c saját könyvtárt kapott

Ahogyan a fotók is mutatják, a 2.c saját könyvtárának megnyitója nagy lelkesedést váltott ki az osztályban. Olvasás ugyanis egy olyan kaland, mely a  fejünkben játszódik! A többi kép itt található!Steiermarki osztálykirándulás

Élménydús napokat töltött az 5. B osztály (most már 6. B) Steiermarkban. Az osztályfőnök, Franz Ertl változatos programot szervezett, melynek erdőpedagógia, a csapatszellem erősítését szolgáló játékok is részét képezték (további fotók itt láthatók).A tavalyi 6. B osztálykirándulása (további fotók itt!)


Sikeres magyar nyelvvizsga

Sok szeretettel gratulálunk volt tanulónknak, Anna Zimmermann-nak sikeres magyar nyelvvizsgájához (B2-es szint)!

Hogy hogyan tette le Anna a nyelvvizsgát magyarból, itt elárulja egy interjúban a Budapester Zeitung-ban.2012. júniusi Spielefest

Tanárainknak idén is sok jó ötlet jutott az eszébe a "Spielefest"-re. A gyerekek pedig  nagyon lelkesen vettek részt rajta.  További vicces fotókat itt találhat!Az 1a osztály nagysikerű fellépése Bécsben az Oktatási Minisztériumban

2012. június 6-án, egy konferencia keretein belül , melyen a Külföldön működő Osztrák Oktatási Intézményeket (ÖAS) mutatták be, az 1a osztály tanulói előadtak két dalt Stefan Ulbing osztályfőnök vezetésével. A közönség, élén Dr. Claudia Schmied Miniszterasszonnyal nagyon lelkes volt!

A dalokat az Aktuális menüpont alatt lehet meghallgatni.

A fellépés után finom ebéd várta a fellépőket. Ellátogattak a bécsi Magyar Nagykövetségre és a Belvedere Kastélyba. Erősítésként velük utazott Győri Violetta tanárnő, Kárainé Márton Andrea napközis tanító és Patkósné Müller Margit titkárnő. Evelin Stanzer igazgatónő is természetesen ott volt Bécsben, és nagyon büszke volt a gyerekek kiemelkedő teljesítményére. Személyesen jelen lehettek még Mag. Edith Reichl és Dipl. Päd. Bernhard Mayr, aki a fényképeket készítette (ideklikkelve még több fotót találhat).A nagy "Tojásdobás" - az 5.C projektjeHatodikosaink Egerbe látogattakJutta Treiber osztrák írónő felolvasott az ötödik és hatodik osztályainknak Irodalmi délelőtt az Európaiskolában

Még több kép itt.Vera Rathenböck iskolánba látogatott (még több kép itt!)A 7. B osztály "Csendes éj, szentséges éj" - interpretációja

Az adventi ünnepség keretében a 7. B osztály a híres "Csendes éj, szentséges éj" kezdetű dalt illusztrálta az un. "fekete színház" kellékei segítségével. A zenei aláfestést is az osztály két tanulójának köszönhetjük.Berg Judit, írónő meglátogatja a negyedikeseket (még több kép itt!)Az 1.c osztály felolvas a nyolcadikosoknak (még több képp itt!)Egy iskola sikerének építőköveiAz internet veszélyei a gyermekekreBeszélgetés az Osztrák-Magyar Európaiskola igazgatójával, Evelin Stanzerrel