Aktuális

 

Reading is Fun:Felolvasóverseny – sikeres részvételünk

A Helbling International Reading Competition egy olyan felolvasóverseny, amely több országban egyidejűleg kerül megrendezésre. Ebben a tanévben a hatodikosainknak volt lehetősége részt venni benne. Ez abból állt, hogy a diákok online olvastak el egy könyvet, melyhez szövegértési feladatokat oldottak meg. Az angol nyelvű olvasás öröme mellett nagyszerű díjak is vártak a résztvevőkre.

A 6.B osztályos Füredi Anna lett az egyik boldog győztes. Szívből gratulálunk!

 

 


Egy kis zsázsakert

Elisabeth Schrott tanítónő a 2a azon gyermekeivel, akik német mint anyanyelv órára hozzá járnak, egy kis zsázsakertet csinált. Íme a leírás, hogy is készül ez: Hosszában kettévágunk egy üres tejesdobozt, vattával kirakjuk, így valósítjuk meg az újrafelhasználását zsázsakertként. A vattára zsázsamagot szórunk, és minden nap megöntözzük. Néhány nap múlva már aratható volt a zsázsa.

A gyerekek jó étvággyal el is fogyasztották vajas kenyérrre szórva/púpozva a saját termesztésű zsázsát. Érdemes egyszer kipróbálni!

Fotos


Jókedv és csapatszellem 

Pedagógusaink a világjárvány ellenére is megőrzik a jókedvüket és a csapatszellemet. Iskolánk 25 éves jubileuma alkalmából készült ez a kis videójuk Florian Focke és Eva Kreinecker vezetésével (Mark Forster német dalszerző egyik műve felhasználásával).


Virtuális nyílt nap leendő elsősök számára

Az 1b osztály gyermekei bepillantást engednek a saját elsős hétköznapjaikba. A filmet forgatta és vágta az osztályfőnökük, Elisabeth Schrott, MA.

 


  

Biztonságosan mozogni az interneten

Az 5-7. évfolyamaink tanulói lelkesen vettek részt a Safer Internet témában rendezett online-workshopon. 2-2 tanórában Christian Lechner-Barboric Safer Internet-profitól azokról az alapelvekről hallottak, amelyekre figyelniük kell ahhoz, hogy veszélyek nélkül, biztonságosan mozoghassanak a szociális hálózatokon. Az I-padjén minden tanuló saját maga elvégezhetett néhány gyakorlatot, leadhatta személyes véleményét vagy kérdéseket tehetett fel. Nem csak fontos információkat és tippeket kaptak, hanem a tanulók aktivizálhatták magukat és maguk tájékozódhattak az olyan témákról, mint a Cyber-Mobbing vagy a digitális játékok stb.

Hálás köszönetünk az osztrák oktatási minisztériumnak e továbbképzés nagylelkű támogatásáért! Ráadásul a pedagógusaink is újra topon lehetnek e témában, mert az előadó nekik is tartott továbbképzést.

A https://www.saferinternet.at/ címen mások is találhatnak értékes ötleteket, pl. a szociális hálózatokon a biztonsági beállításokról a privátszféra védelmében.

 

Fotos


Európaiskola-sálak

Az Európaiskola 25. jubileuma alkalmából sok ünnepséget terveztünk, amelyek sajnos a világjárvány miatt elmaradtak.

Hogy a tanulóinknak mégis legyen egy maradandó emlékük iskolájuk születésnapjáról, az igazgatónő személyesen adta át nekik a karácsonyi szünet előtt (először a nyolcadikosoknak) a modern csősálakat, melyeket Széll Panna 7A osztályos tanulónk motívuma díszít.

Panna még az előző tanévben alkotta ezt a művét, és ez került az európaiskolás füzetek fedőlapjára is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Digitális felolvasónap a felső tagozaton

Ahogy mondani szokták: „A bajban találékonnyá válik az ember“. Így volt ez a nyelvtanárainkkal is. Mivel a világjárvány alatt nem rendezhetjük meg az Európaiskola hagyományos kulturális rendezvényeit, ezért kitaláltak egy új formát: a digitális felolvasónapot.

2020.12.17-én minden felsős osztály tanulói a saját osztályukban olvastak fel: német, magyar és angol verseket, történeteket, regényrészleteket, ill. saját szerzeményeiket. Újdonság az volt ebben, hogy minden osztály meghívott ehhez videochat és projektor segítségével egy másik osztályt, amelynek tagjai így élőben követhették a felolvasást. Tehát az élménycsere egy új, az osztályhatárokon átívelő formája jött létre.

A tanulásnak ez az új formája mindenkinek nagyon tetszett, és biztosan lesz folytatása is!

Fotos


A jövő iskolája

2020.12.16-án a 6A-ban projektnap volt, melynek témája „A jövő iskolája“ volt. A „2040 - Wir retten die Welt“ film részleteiből kiindulva az volt a tanulók feladata, hogy a következő kérdésekre próbáljanak válaszokat keresni: -)

Milyen tantárgyakat fognak a jövő iskoláiban tanítani? -) Hány gyerek lesz egy osztályban? -) Milyen lesz egy osztályközösség? Hogy támogatják egymást a gyerekek? -) Hogy bánnak majd egymással az emberek a jövőben? -) Miben segítenek egymásnak? -) Milyen szakmák lesznek?

Ezt követően partnermunkában városrészeket terveztek és barkácsoltak. A végén ezekből a részekből összeállították a jövő nagyvárosát. A nap azzal záródott, hogy minden szöveg felolvasásra, majd egy visszajelző kör során megbeszélésre került. A diákok az elkészült szövegekben megfogalmazták, milyen váradalmaik vannak a jövő osztályközösségével kapcsolatban, s teljesen egyetértettek abban, hogy az osztály tagjai mindnyájan legyenek lojálisak egymás iránt és támogassák egymást.

Minden tanulónak nagyon tetszett a nap, csak a barkácsolásra szánt idő lehetett volna hosszabb is ☺!

Fotos


Karácsonyi cipősdoboz akció 2020

Mivel az Európaiskolában immár hagyomány, hogy szerényebb sorsú gyermekeknek örömet szerzünk, ez évben is elindítottunk egy kezdeményezést.

Olasz Márta, Natasha Skinner tanárnők és Vaskó Mária nővér tájékoztatta erről a gyermekeinket és a kedves szülőket, és kértek támogatást egy ózdi iskola gyermekei számára. Nagy örömünkre ennek az akciónak a keretében az iskolaközösség 280 karácsonyi csomagot állított össze.

Olasz Márta és fia, Olasz Péter személyesen szállították el a csomagokat az ózdi II. János Pál Katolikus Iskolába. Az igazgatónő hálás szívvel, örömmel vette át az adományt, és hangsúlyozta, hogy az ott tanuló gyermekek biztosan nagyon fognak örülni az ajándékoknak. Sajnos a COVID-előírások miatt nem volt lehetőségünk a gyerekeknek személyesen átadni a csomagokat, de azokat a héten minden gyermek meg fogja kapni.

Hálás köszönet mindenkinek, akik ezt a nagy sikerű akciót támogatták!

Fotos


Loki kutya látogatása az 1a és 1b osztályokban

Ezen a héten látogatót kapott az 1a és az 1b: Loki, a képzett terápiás kutya, kereste fel a gyerekeket gazdája, Elisabeth Schrott kíséretében. Mivel a gyerekek éppen az állatokkal kapcsolatos szavakat tanulják, most nemcsak a „Hund” szót tanulhatták meg, hanem egy igazi kutyát is megismerhettek.

Mind az 1a, mind az 1b osztály tanulói megismerhették a látogató által a kutya részeit is, megtanulhatták azokat németül, és analizálhatták a kutya testbeszédét (fáradt, szomorú, boldog…), sőt természetesen meg is simogathatták.

Nagy volt az öröm.

Fotos


Új dizájnú füzetek a 25 éves jubileumunk kapcsán 

Rögtön a tanév elején volt egy meglepetés a tanulóink számára: megérkeztek a jubileumi füzetek!

Iskolánkban a távoktatásos időszak alatt volt egy rajzverseny, amelyen a felső tagozat és a 4. osztályok csaknem valamennyi tagja részt vett. Nagyon sok szép és kreatív rajz született!

A beküldött pályázatok közül Széll Panna (7A) különleges terve került kiválasztásra, amely nagyon tetszik minden diákunknak.

Szívből gratulálunk Pannának a jól sikerült füzetdizájnért és az Európaiskolának a 25 éves jubileum alkalmából!

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A nyolcadikosok ballagása és bizonyítványosztása

A koronavírus okozta járvány következtében sajnos elmaradt a szokásos ballagás, de ha szűkebb keretek között is, mégis ünnepélyesen elbúcsúztathattuk először a 8A, majd a 8B osztályunk végzőseit.

Ausztria nagykövetasszonya, Mag. Elisabeth Ellison-Kramer ragaszkodott hozzá, hogy mindkét osztály tagjainak személyesen gratulálhasson és az osztályfőnökökkel együtt átadhassa nekik a nyolcadikos bizonyítványukat. Mag. Erika Lehoczky, a Budapesti Osztrák Intézet vezetője pedig a német nyelvvizsgabizonyítványokat nyújtotta át a büszke tanulóknak.die sich freute, die Österreichischen Sprachdiplome Deutsch an die stolzen Schülerinnen und Schüler persönlich überreichen zu können.

Fotos 8A

Fotos 8B


A Gebrüder Weiss-ösztöndíjak első átadó ünnepsége az Osztrák-Magyar Európaiskolában

 

 

 

 

 

 

 

Amikor 2020. júniusában kissé enyhültek a járványügyi megkötések, lehetővé vált, hogy az Európaiskolában megszervezzük a Gebrüder Weiss-ösztöndíjak első átadó ünnepségét.

Az ösztöndíj-okleveleket Ausztria magyarországi nagykövete, Mag. Ellison-Kramer asszony, valamint Thomas Schauer úr, a Gebrüder Weiss Süd-Ost regionális vezetője, továbbá Varga Bálint úr, a Gebrüder Weiss Magyarország ügyvezető igazgatója nyújtotta át a kiválasztott tanulóknak.

Az előzmény: kb. egy évvel korábban javasolta Schauer úr a Gebrüder Weiss cég részéről Evelin Stanzer igazgatónőnek az ösztöndíjalapítást. Miután a kritériumok megszabásra kerültek, kiírták a pályázatot a hetedikes és nyolcadikos diákoknak. Több mint 30 pályázat érkezett, úgyhogy egyáltalán nem volt könnyű a 8 nyertes kiválasztása.

A Gebr. Weiss-ösztöndíjak nem pusztán teljesítményt díjazó ösztöndíjak, hanem olyan tanulók nyerhetik el, akik nemcsak különösen jó jegyeket tudnak felmutatni, hanem szociális kompetenciájuk is megmutatkozott, valamint az iskola életében is aktívan részt vettek (pl. iskolai rendezvényeken).

A díjátadó ünnepségnek csodálatos zenei keretet adott 2 tanulónk: Kozlova Polína énekelt és Christian Piskernig gitározott az egybegyűltek előtt.

Fotos