Iskolai élet

A nyolcadikosok ballagása

Ragyogó napsütésben búcsúzott iskolánktól a két nyolcadikos osztályunk. A végbizonyítványt és a német nyelvvizsgadiplomákat az ünnepélyes alkalmon Ausztria helyettes nagykövetasszonyától, Mag. Ulrike Köhlertől, valamint a két osztályfőnöktől, Mag. Michaela Gigerltől és Ulrike Adamectől vehették át a végzős tanulóink. Büszkék vagyunk a végzőseinkre, akik nemcsak nagyon jó bizonyítványokkal felvértezve, hanem ifjú személyiségekké érve folytatják a tanulmányaikat. Minden jót és sok sikert kívánunk nekik az új kihívásokhoz

Fotos 8A

Fotos 8B


A Gebrüder Weiss ösztöndíjak 2021-es átadója

Csodaszép időben és a kellő távolság megtartásával adhattuk át az ösztöndíjakat a 8 díjazott hetedikes, ill. nyolcadikos tanulónknak. Dr. Alexander Grubmayr, Ausztria nagykövete, valamint Mag. Jürgen Schreder, Ausztria magyarországi kereskedelmi tanácsosa és a Gebrüder Weiss cég képviselői, Thomas Schauer és Varga Bálint nyújtották át a díjazottaknak az oklevelet. 

Ebben az ösztöndíjban az a különleges, hogy nem csak a jó jegyek számítanak az odaítéléskor, hanem a tanulóknak az iskolai közösség iránt tanúsított személyes és szociális áldozatvállalása, odaszántsága is, azaz az ún. kulcskompetenciák is fontos szempontot jelentenek (segítőkészség, bátorság kiállni a gyengébbek mellett, csapatszellem, konfliktusmegoldó készség/képesség, felelősségvállalás pl. osztályszóvivőként). 

Külön köszönet illeti Thomas Schauer urat (a délkelet-európai régió vezetője a Gebrüder Weiss cégnél), aki ennek az ösztöndíjnak a kezdeményezője volt. Az ösztöndíj tavasszal a 2021/22-es tanévre is kiírásra kerül majd (hetedikes és nyolcadikos tanulóknak).

Fotos


Reading is Fun:Felolvasóverseny – sikeres részvételünk

A Helbling International Reading Competition egy olyan felolvasóverseny, amely több országban egyidejűleg kerül megrendezésre. Ebben a tanévben a hatodikosainknak volt lehetősége részt venni benne. Ez abból állt, hogy a diákok online olvastak el egy könyvet, melyhez szövegértési feladatokat oldottak meg. Az angol nyelvű olvasás öröme mellett nagyszerű díjak is vártak a résztvevőkre.

A 6.B osztályos Füredi Anna lett az egyik boldog győztes. Szívből gratulálunk! 

 


Egy kis zsázsakert

Elisabeth Schrott tanítónő a 2a azon gyermekeivel, akik német mint anyanyelv órára hozzá járnak, egy kis zsázsakertet csinált. Íme a leírás, hogy is készül ez: Hosszában kettévágunk egy üres tejesdobozt, vattával kirakjuk, így valósítjuk meg az újrafelhasználását zsázsakertként. A vattára zsázsamagot szórunk, és minden nap megöntözzük. Néhány nap múlva már aratható volt a zsázsa.

A gyerekek jó étvággyal el is fogyasztották vajas kenyérrre szórva/púpozva a saját termesztésű zsázsát. Érdemes egyszer kipróbálni!

Fotos


Jókedv és csapatszellem 

Pedagógusaink a világjárvány ellenére is megőrzik a jókedvüket és a csapatszellemet. Iskolánk 25 éves jubileuma alkalmából készült ez a kis videójuk Florian Focke és Eva Kreinecker vezetésével (Mark Forster német dalszerző egyik műve felhasználásával).


Virtuális nyílt nap leendő elsősök számára

Az 1b osztály gyermekei bepillantást engednek a saját elsős hétköznapjaikba. A filmet forgatta és vágta az osztályfőnökük, Elisabeth Schrott, MA.

 


  

Biztonságosan mozogni az interneten

Az 5-7. évfolyamaink tanulói lelkesen vettek részt a Safer Internet témában rendezett online-workshopon. 2-2 tanórában Christian Lechner-Barboric Safer Internet-profitól azokról az alapelvekről hallottak, amelyekre figyelniük kell ahhoz, hogy veszélyek nélkül, biztonságosan mozoghassanak a szociális hálózatokon. Az I-padjén minden tanuló saját maga elvégezhetett néhány gyakorlatot, leadhatta személyes véleményét vagy kérdéseket tehetett fel. Nem csak fontos információkat és tippeket kaptak, hanem a tanulók aktivizálhatták magukat és maguk tájékozódhattak az olyan témákról, mint a Cyber-Mobbing vagy a digitális játékok stb.

Hálás köszönetünk az osztrák oktatási minisztériumnak e továbbképzés nagylelkű támogatásáért! Ráadásul a pedagógusaink is újra topon lehetnek e témában, mert az előadó nekik is tartott továbbképzést.

A https://www.saferinternet.at/ címen mások is találhatnak értékes ötleteket, pl. a szociális hálózatokon a biztonsági beállításokról a privátszféra védelmében.

 

Fotos


Európaiskola-sálak

Az Európaiskola 25. jubileuma alkalmából sok ünnepséget terveztünk, amelyek sajnos a világjárvány miatt elmaradtak.

Hogy a tanulóinknak mégis legyen egy maradandó emlékük iskolájuk születésnapjáról, az igazgatónő személyesen adta át nekik a karácsonyi szünet előtt (először a nyolcadikosoknak) a modern csősálakat, melyeket Széll Panna 7A osztályos tanulónk motívuma díszít.

Panna még az előző tanévben alkotta ezt a művét, és ez került az európaiskolás füzetek fedőlapjára is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Digitális felolvasónap a felső tagozaton

Ahogy mondani szokták: „A bajban találékonnyá válik az ember“. Így volt ez a nyelvtanárainkkal is. Mivel a világjárvány alatt nem rendezhetjük meg az Európaiskola hagyományos kulturális rendezvényeit, ezért kitaláltak egy új formát: a digitális felolvasónapot.

2020.12.17-én minden felsős osztály tanulói a saját osztályukban olvastak fel: német, magyar és angol verseket, történeteket, regényrészleteket, ill. saját szerzeményeiket. Újdonság az volt ebben, hogy minden osztály meghívott ehhez videochat és projektor segítségével egy másik osztályt, amelynek tagjai így élőben követhették a felolvasást. Tehát az élménycsere egy új, az osztályhatárokon átívelő formája jött létre.

A tanulásnak ez az új formája mindenkinek nagyon tetszett, és biztosan lesz folytatása is!

Fotos


A jövő iskolája

2020.12.16-án a 6A-ban projektnap volt, melynek témája „A jövő iskolája“ volt. A „2040 - Wir retten die Welt“ film részleteiből kiindulva az volt a tanulók feladata, hogy a következő kérdésekre próbáljanak válaszokat keresni: -)

Milyen tantárgyakat fognak a jövő iskoláiban tanítani? -) Hány gyerek lesz egy osztályban? -) Milyen lesz egy osztályközösség? Hogy támogatják egymást a gyerekek? -) Hogy bánnak majd egymással az emberek a jövőben? -) Miben segítenek egymásnak? -) Milyen szakmák lesznek?

Ezt követően partnermunkában városrészeket terveztek és barkácsoltak. A végén ezekből a részekből összeállították a jövő nagyvárosát. A nap azzal záródott, hogy minden szöveg felolvasásra, majd egy visszajelző kör során megbeszélésre került. A diákok az elkészült szövegekben megfogalmazták, milyen váradalmaik vannak a jövő osztályközösségével kapcsolatban, s teljesen egyetértettek abban, hogy az osztály tagjai mindnyájan legyenek lojálisak egymás iránt és támogassák egymást.

Minden tanulónak nagyon tetszett a nap, csak a barkácsolásra szánt idő lehetett volna hosszabb is ☺!

Fotos


Karácsonyi cipősdoboz akció 2020

Mivel az Európaiskolában immár hagyomány, hogy szerényebb sorsú gyermekeknek örömet szerzünk, ez évben is elindítottunk egy kezdeményezést.

Olasz Márta, Natasha Skinner tanárnők és Vaskó Mária nővér tájékoztatta erről a gyermekeinket és a kedves szülőket, és kértek támogatást egy ózdi iskola gyermekei számára. Nagy örömünkre ennek az akciónak a keretében az iskolaközösség 280 karácsonyi csomagot állított össze.

Olasz Márta és fia, Olasz Péter személyesen szállították el a csomagokat az ózdi II. János Pál Katolikus Iskolába. Az igazgatónő hálás szívvel, örömmel vette át az adományt, és hangsúlyozta, hogy az ott tanuló gyermekek biztosan nagyon fognak örülni az ajándékoknak. Sajnos a COVID-előírások miatt nem volt lehetőségünk a gyerekeknek személyesen átadni a csomagokat, de azokat a héten minden gyermek meg fogja kapni.

Hálás köszönet mindenkinek, akik ezt a nagy sikerű akciót támogatták!

Fotos


Loki kutya látogatása az 1a és 1b osztályokban

Ezen a héten látogatót kapott az 1a és az 1b: Loki, a képzett terápiás kutya, kereste fel a gyerekeket gazdája, Elisabeth Schrott kíséretében. Mivel a gyerekek éppen az állatokkal kapcsolatos szavakat tanulják, most nemcsak a „Hund” szót tanulhatták meg, hanem egy igazi kutyát is megismerhettek.

Mind az 1a, mind az 1b osztály tanulói megismerhették a látogató által a kutya részeit is, megtanulhatták azokat németül, és analizálhatták a kutya testbeszédét (fáradt, szomorú, boldog…), sőt természetesen meg is simogathatták.

Nagy volt az öröm.

Fotos


Új dizájnú füzetek a 25 éves jubileumunk kapcsán 

Rögtön a tanév elején volt egy meglepetés a tanulóink számára: megérkeztek a jubileumi füzetek!

Iskolánkban a távoktatásos időszak alatt volt egy rajzverseny, amelyen a felső tagozat és a 4. osztályok csaknem valamennyi tagja részt vett. Nagyon sok szép és kreatív rajz született!

A beküldött pályázatok közül Széll Panna (7A) különleges terve került kiválasztásra, amely nagyon tetszik minden diákunknak.

Szívből gratulálunk Pannának a jól sikerült füzetdizájnért és az Európaiskolának a 25 éves jubileum alkalmából!

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nyolcadikosok ballagása és bizonyítványosztása

A koronavírus okozta járvány következtében sajnos elmaradt a szokásos ballagás, de ha szűkebb keretek között is, mégis ünnepélyesen elbúcsúztathattuk először a 8A, majd a 8B osztályunk végzőseit. 

Ausztria nagykövetasszonya, Mag. Elisabeth Ellison-Kramer ragaszkodott hozzá, hogy mindkét osztály tagjainak személyesen gratulálhasson és az osztályfőnökökkel együtt átadhassa nekik a nyolcadikos bizonyítványukat. Mag. Erika Lehoczky, a Budapesti Osztrák Intézet vezetője pedig a német nyelvvizsgabizonyítványokat nyújtotta át a büszke tanulóknak.die sich freute, die Österreichischen Sprachdiplome Deutsch an die stolzen Schülerinnen und Schüler persönlich überreichen zu können.

Fotos 8A

Fotos 8B


A Gebrüder Weiss-ösztöndíjak első átadó ünnepsége az Osztrák-Magyar Európaiskolában

 

 

 

 

 

 

 

Amikor 2020. júniusában kissé enyhültek a járványügyi megkötések, lehetővé vált, hogy az Európaiskolában megszervezzük a Gebrüder Weiss-ösztöndíjak első átadó ünnepségét. 

Az ösztöndíj-okleveleket Ausztria magyarországi nagykövete, Mag. Ellison-Kramer asszony, valamint Thomas Schauer úr, a Gebrüder Weiss Süd-Ost regionális vezetője, továbbá Varga Bálint úr, a Gebrüder Weiss Magyarország ügyvezető igazgatója nyújtotta át a kiválasztott tanulóknak. 

Az előzmény: kb. egy évvel korábban javasolta Schauer úr a Gebrüder Weiss cég részéről Evelin Stanzer igazgatónőnek az ösztöndíjalapítást. Miután a kritériumok megszabásra kerültek, kiírták a pályázatot a hetedikes és nyolcadikos diákoknak. Több mint 30 pályázat érkezett, úgyhogy egyáltalán nem volt könnyű a 8 nyertes kiválasztása. 

A Gebr. Weiss-ösztöndíjak nem pusztán teljesítményt díjazó ösztöndíjak, hanem olyan tanulók nyerhetik el, akik nemcsak különösen jó jegyeket tudnak felmutatni, hanem szociális kompetenciájuk is megmutatkozott, valamint az iskola életében is aktívan részt vettek (pl. iskolai rendezvényeken). 

A díjátadó ünnepségnek csodálatos zenei keretet adott 2 tanulónk: Kozlova Polína énekelt és Christian Piskernig gitározott az egybegyűltek előtt.

Fotos


Az életre készülve tanulunk

A hetedik évfolyam tanulói számára lehetőség nyílt arra, hogy megismerkedjenek a „Cash Flow Magnet” nevű társasjátékkal. E játék célja a fiatalok pénzügyi felelősségérzetének felébresztése.

A résztvevők különféle gazdasági szereplők bőrébe bújnak, és több területen tűznek ki célt maguk elé (család, munka, bevételek, lakás...) A játék során – a valós élethelyzetekhez hasonlóan – döntéseket kell hozniuk, olyanokat, amelyek következményei aztán az ő, de akár az egész családjuk pénzügyi helyzetére pozitív vagy negatív irányban kihathatnak.

A végén a résztvevők arra a felismerésre jutottak, hogy a konstruktív együttműködés hasznosabb, mint a rövidlátó, önző cselekvés. A gyerekek láthatóan élvezték és a visszajelzések alapján nagyon izgalmasnak, valamint hasznosnak találták a játékot.

Fotos


A fizika menő!☺

A hatodikos tanulók mostanában fizikából az „ERŐ“ témakörével foglalkoznak. Ebben az a különleges, hogy egy COOL-terv segítségével mélyülnek el önállóan Newton tudományában, valamint többek között az erő fajtáinak megismerésében.

Páros-illetve csoportmunka keretében végeznek kísérleteket, oldanak meg rejtvényeket, kutatnak az internet segítségével, és böngésznek tudományos szakirodalmat. A munkát a csoportok prezentációkkal zárják, így adják tovább a tudást, hogy mindannyian szakértőkké válhassanak.... hát nem MENŐ??

Fotos


String-Art-Workshop

Kézzel és nagy szeretettel készített karácsonyi ajándékok megalkotása volt a célja az 5c osztálynak, amikor egy pesti, újonnan alakult rendez-vényhelyszínre, a DOKK 19 „String-Art“ workshopjára látogatott. A tanulók láthatóan jól érezték magukat a barátságos légkörben és nagy odaadással dolgoztak műveiken, amelyek képzőművészeti értékkel bírnak.

Fotos


Időmegosztás

Az Európaiskola immár hagyományosan évente meghívást küld családi istentiszteletre. Mind a gyermekek, mind a szülők lehetőséget kapnak ezáltal arra, hogy ebben a hektikus világban összetartsanak és Istennek illetve önmaguknak némi időt ajándékozzanak.

Ebben az évben a témánk az Időmegosztás volt. Hittanáraink (Dokáné Róth Márta, Vaskó Mária, Szűcs Ottó) egy levélben adtak ötleteket a szülőknek és a gyermekeknek arra, hogyan lehet és érdemes minőségi időt egymással megosztani. Ezt a levelet minden istentiszteletre látogató megkapta az esemény végén ajándékba.

A Kiss Ulrich tiszteletes által vezetett misén sokan vettek részt. Az esemény bensőséges hangulatát emelte a 3b, 4b és 5ABC osztályok nagyszerű zenei köz-reműködése.

Fotos


Zaklatás elleni hét

A november 11-15. közötti hét iskolánkban is a nemzetközi Zaklatás elleni hét jegyében telt. A gyerekek különböző programok és tevékenységek segítségével szereztek e témában bővebb ismereteket, és kaptak jó ötleteket ahhoz, hogyan kerülhetik el és védhetik ki a mobbingot.

Néhány hetedikes tanulónk „zaklatás elleni követként“ osztályról osztályra járva hívta fel az iskolatársak figyelmét erre a témára, így motiválva őket további akciókon való részvételre.

E program keretében került sor – az angol iskolák hagyománya szerint - a Csúnya Zoknik Napja megrendezésére. Több gyerek és tanár vett fel ezen a napon tarka és rendhagyó zoknit, jelezvén, hogy elhatárolódnak mindenféle mobbingtól, zaklatástól.

Az iskolaépület harmadik emeletén elkészült egy különleges fali dekoráció. Az idei hét jelmondata így szól: „A változás velünk kezdődik“. A tanulók végiggondolták, hogy véleményük szerint miben lehet változni, változtatni, majd egy rendkívül látványos fali összeállítást készítettek a gondolataikból. Ezek fontos üzenete az, hogy minden egyes ember feladata harcolni a zaklatás, a mobbing ellen.

Fotos


Az iskolai diákcsereprogram a Martin Luther Gymnasiummal

Immáron 15. alkalommal hirdettük meg nyolcadikos diákjaink számára is iskolai diákcsereprogramot, amelyet partneriskolánkkal, a németországi Rimbachban található Martin Luther Gymnasiummal közösen szerveztünk. Mindenki lelkesen készülődött, már az utazás előtt is születtek barátságok. Az Európaiskola diákjai betekintést nyertek egy németországi iskola életébe, de számos kiránduláson is részt vehettek, pl. Mannheimben vagy a speyeri Technikmuseumban. A búcsúzás igen nehéz volt, ezért a magyar diákok és családjaik már nagyon várják a csereprogram következő budapesti fordulóját 2020 júniusában.

Fotos


 

Egy rendhagyó tanóra

A 7. b osztály tanulói a “Nyelv-zene- színek- érzelmek” területén szereztek egy kísérlet alkalmából a szinesztéziaórán különleges tapasztalatokat.

Az óra első részében a megnyugtató zene az ellazulást segítette elő. Majd a gyerekek különböző stílusú zenék által keltett érzéseik lerajzolásával elmerültek a saját képi világukban és képessé váltak egyre inkább kizárni a külvilágot. Kellett egy kis idő, amíg megértették, hogy az esztétikai minőség nem szempont ennél a feladatnál, inkább az, hogy a zene által kiváltott érzelmeket nyugodtan megjeleníthessék színekbe és formákba öntve. Ez nagyon jól sikerült.

Ezután mindenki kapott egy lapot, amelyre felrajzolt egy önmaga által kitalált jelet. Majd újra megszólalt a zene, amely alatt mindenki a saját érzése szerint rajzolt. A lap 45másodpercenként, jeladásra vándorolt tovább a szomszéd asztalra, ahol a kapott rajzot az ott ülő tanuló kiegészítette a saját ízlése és az új dallam által keltett hangulata szerint. Ez a folyamat így folytatódott addig, amíg a lapok vissza nem kerültek az eredeti tulajdonosukhoz. Így alakult ki az osztály közös és megismételhetetlen alkotása.

Az órát lezáró visszajelző beszélgetésben a tanulók elmesélték tapasztalataikat ezzel az egészen különleges foglalkozással kapcsolatban, amely az összetartozás érzését is megerősítette bennük.

Fotos


Hurrá, iskolás vagyok!

Az első osztályosok vidám perceiről tanúskodik képes összefoglalónk. A gyerekek nagy izgalommal vágtak neki az első betűnapnak, melyen az m/M betűvel ismerkedtek meg. Ezeken az alkalmakon mindig az új betű kerül középpontba. A betűtanítás minél több érzékszerv bevonásával történik. A változatos feladatok elősegítik az élményszerű tapasztalatszerzést, ezáltal válik szórakoztatóvá a betűtanulás.

A testnevelés óra keretein belül felállított kalandpark szórakoztató módon nyújtott lehetőséget az alapkészségek és a szociális képességek fejlesztésére.

Fotos


„Hogy tanulunk helyesen?"

A tanulás tanulása témakörben legutóbb az 5.a és 5.b tanulói mélyedtek el egy projektnap alkalmából. Több állomáson dolgoztunk, a tevékenységeket  tanáraink irányították. Ezeken többek között megismerhettük, milyen tanulási típusba tartozunk; kipróbálhattunk többféle tanulási technikát a hatékonyabb tanulás érdekében.

Az egyik állomáson osztálytanács keretében beszéltük meg aktuális dolgaikat, és gyűjtöttünk ötleteket a karácsonyi műsorral kapcsolatban. Egy következő állomáson a stresszel és annak kezelésével kapcsolatban jutottunk érdekes és hasznos információkhozA projektnap mindannyiunknak nagyon tetszett.

Muszka Zita, 5B

Fotos


SZEMREVALÓ 2019

Az Osztrák Kultúrfórum, a Svájci Nagykövetség és a Goethe Intézet együttes szervezésében megrendezésre kerülő „SZEMREVALÓ“ német nyelvű filmfesztiválnak a budapesti Művész Mozi adott - immár nyolcadik alkalommal - otthont.

A filmfesztivál meghívására iskolánk 5. 6. és 7. osztályos tanulóinak nyílt lehetősége a sokszoros díjjal (pl. Legjobb német gyermekfilm rendezése, 2018) elismert mozifilm, a “Niendorf királynője“ megtekintésére. A gyermekek örültek a lehetőségnek és remélik, hogy a következő tanévben is részesei lehetnek hasonló eseménynek.

 


A 8.A látogatása a World Press Photo kiállításon

A Nemzeti Múzeumban tett látogatás alkalmával a nemzetközileg ismert fotókiállítás keletkezésének történetéről Révész Tamás kurátor látta el háttérinformációkkal az érdeklődő tanulókat. A fiatalokat egyrészt lenyűgözte a képek szépsége, másrészt mélyen megérintették őket a történetek, amelyeket azok bemutattak.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tanévkezdés – ezúttal másként

A 6.b osztály változatos programmal kezdte az új tanévet. Különböző workshopok, egy mászóparki látogatás és egy különleges kihívás biztosította a változatosságot.

A „Figyelj oda“ című workshop alatt a gyerekek megtanulták, hogyan tudnak hatékonyabban egymásra figyelni. Kis jelenetekben rögtön el is játszották a szituációkat. A mászóparkban a csapatépítő képességüket próbálták ki a fiúk és a lányok. Fő jelszavuk volt: Együtt minden sikerül! Az első iskolahét végén az egész osztály mérnöki és építőmesteri szerepben találta magát. A kihívás célja az volt, hogy újságpapírból alkossanak meg egy olyan tornyot, amelyen legalább 20 másodpercig megáll egy kosárlabda.

Minden csapat eredményesen vette a kihívás akadályait, és nagyszerű sikerélménnyel kezdhette a hatodik osztályt.

Fotos


 

Az Osztrák Nyelvi Kompetenciaközpont kitüntetése

A 2018/19-es tanévben a nyolcadik osztályos tanulók tantárgyakon átívelő intenzív munkát végeztek egy fenntarthatósági projekt keretében. Velük együtt dolgozott az isztambuli német nyelvű ALEV Iskola is.

Mindegyik iskolában három nyelven folyt a projektmunka (német,angol, és a helyi anyanyelv), ezáltal mind a diákok, mind a pedagógusok többnyelvűsége rendkívüli módon fejlődött, mindenekelőtt a sokoldalú tanítási és tanulási módszerek tekintetében.  (Oklevél)

Ezen felül az Osztrák-Magyar Európaiskola bekerült a SPIN Hálózatba is. Legutóbb 2012-ben tüntették ki iskolánkat az Európai Nyelvi Díjjal az innovatív nyelvi oktatásáért.

 


 

 

Közös tanévkezdés 2019/20

Igazi nyári melegben találkoztak szülők, tanulók és tanárok az iskola teraszán abból az alkalomból, hogy elkezdődött a 2019/20-as tanév. Az igazgatónő köszöntője után Vaskó Mária nővér és Szücs Ottó hittantanár vezetésével rövid áhítaton vettünk részt. Az áhítat után meghallgattuk a „One La Salle“-dalt, amely immár világszerte több mint 1100 lazalliánus képzési intézmény hivatalos himnuszaként csendül fel.

A 2019-es évet Jean-Baptiste de La Salle halálának 300. évfordulójának szenteljük.

Fotos


Az OME hagyományos játékünnepsége

Idén június 20-án rendeztük meg az iskola hagyományos játékünnepét. Minden tanárunk előkészített egy-egy nagyszerű állomást. Az iskola összes diákjának három óra állt rendelkezésére, hogy lehetőleg minél több neki tetsző állomást meglátogasson.

A választék meglehetősen széles volt: táblajátékok, társasjátékok, kártyajátékok. Természetesen nem hiányozhattak a sportot célzó állomások sem: volt slackline, kerékpáros akadálypálya, boccia gumikkal, bowling, zsákban futás, akadályfutás, tollaslabda, asztalitenisz-bajnokság és még sok más. Kimondottan ötletesek voltak azok az állomások, ahol a diákok fejtörőket, gyufás és trükkös számtani feladatokat oldhattak meg. A sakk vagy esetleg a különféle hangok felismerése során jónéhány gyermek feje főtt, míg rájöttek a megoldásra.

Végül voltak olyan állomások is, amelyek a gyerekek kreativitására építettek. Festhettek kavicsokat, szőhettek kézzel, készíthettek gyöngyből fűzött karkötőket, illetve indián nyakláncokat is. A sikeres nap végén minden gyereket és tanárt jégkrémmel jutalmaztunk.

Fotos


A német nyelvi diplomák ünnepélyes átadása

Az iskolánk szép hagyománya, hogy a B2-es és a C1-es német nyelvvizsga-bizonyítványokat ünnepélyes keretek közt adjuk át nyolcadik osztályos diákjainknak a szülők és meghívott vendégek jelentélében.

Különösen nagy megtiszteltetés, hogy az Osztrák Köztársaság nagykövete, Kramer-Ellison asszony, illetve az Osztrák Intézet igazgatója, Lehoczky asszony is jelen volt a diplomák átadásánál. Rövid beszédében Lehoczky asszony az ÖSD jelentőségét hangsúlyozta, és annak elismertségét világszerte. Kiemelte továbbá, hogy milyen magas szintű felkészültség jellemzi az Európaiskola diákjait különösen, mivel még igencsak fiatalok.

Az iskola vezetője, Stanzer asszony szívből gratulált a tanulóknak, és köszönetét fejezte ki a némettanároknak, akik a vizsgára való felkészítést a szívükön viselték.

Itt érhetik el a fotókat.


 

A 3. a osztály projekthete

Május 6-a és 9-e között Burgenlandba utaztunk. Elsőként Sopronban és Fertőrákoson álltunk meg, ahol megnéztünk egy kőfejtőt. Ezt követően Rustba utaztunk, ahol elfoglaltuk a szállásunkat.

Másnap reggel elmentünk a Fertő tóhoz, megismerkedtünk Andival és Igorral, majd velük együtt térképeztük fel a nemzeti parkot. A következő napon Eisenstadtba utaztunk, ahol először megnéztük az Esterházy kastélyt, azután pedig piknikeztünk, majd megtekintettük a Haydn-házat. Ezt követően Kornéllal és Dáviddal a tartományi galériába mentünk. A harmadik napot safety-tourral töltöttük.

Ugyan nem nyertünk, de ez nem volt baj, hiszen mindenki nagyon jól szórakozott. Később a lockenhausi várba mentünk, ahol lovagi vacsora várt minket. A végén még egy rémisztő kísértet is érkezett. Mindenki nagyon félt, és megkönnyebbülve szálltunk be a buszba, ami ez után a szép, de kimerítő hét után visszavitt bennünket Budapestre.

Manuel Schade, 3a készítette

Fotos


Az összes érzékünkkel

A 2. a osztály tanulói gyakorlati órán megismerkedtek az öt érzékszervvel.

A hetedik és nyolcadik osztályos Bogi, Lili és Alexa segítségével öt állomáson ismerhették meg, hogyan érzékeli a testünk a különféle ingereket. A látás esetében minden az optikai csalódásokról szólt, a hallást a hallás utáni emlékezet próbájával tanultuk meg. Annál az állomásnál, ahol a tapintással ismerkedhettek meg a gyerekek, a kezük segítségével ismerhették fel a tárgyakat, míg a szaglás érzékelést kávé, rozmaring, fahéj, szegfűszeg és kardamon felismerésével tettük próbára. A nap fő attrakciója azonban kétségtelenül az volt, amikor csukott szemmel kóstolhattak meg különféle ételeket, melyeket aztán a négy fő íz, az édes, a savanyú, a sós és a keserű kategóriáiba soroltak be.

Micsoda élvezet!

Fotos


1,2 oder 3! Te döntesz!

A 4. osztály három tanulója számára május közepén végre eljött a nagy nap! Daniel, Julia, Lara a tanárnőjükkel Evával együtt indultak útnak a Budapestről, a Liszt Ferenc repülőtérről, hogy részt vegyenek a népszerű kvízműsor, az 1, 2 oder 3 felvételén Münchenben.

Már maga a repülőút is óriási élmény volt a hófödte Alpok fölött a tiszta időben. A repülőtérről transzfer vitte a csapatot a szállodához, ahol Lara, Julia és Daniel megismerkedhettek a grúz és német gyerekekkel. Mindenki magától értetődő természetességgel németül kommunikált egymással. Másnap reggel a német televízió Bavaria Filmstúdiójába vitte a csapatot a transzfer. Az előkészületek nagyon izgalmasak voltak: a smink (legyen hajzselé…? vagy inkább mégsem…?), új pólók és rengeteg szórakozás, miközben beavattak bennünket a show készítésébe…

Persze nagyon érdekes volt bepillantani a stúdió „kulisszái mögé”. A témánkat, amiről a gyerekek csak közvetlenül a forgatás előtt értesültek, a felnőtt nézők is érdeklődéssel fogadták. Utazás, illetve vándorlás. Mintegy fél órányi fejtörés és tippelés után három ezüstéremmel és némi osztálypénzzel gazdagodtunk.

A gyerekek utólagos reakciója: „Nagyon szuper volt!” A felvételt követően VIP vendégekként részt vehettünk egy vezetésen a teljes stúdióvároson át, és egy 4D filmet is megnéztünk. Akinek mindez felkeltette az érdeklődését, mindenképp nézze meg az 1, 2 oder 3 szeptember 7-i adását a ZDF-en és a KIKA-n.

Fotos


Céglátogatás az ALDI-nál

A fenntarthatósági projekt keretében az osztályunk, a 8. c ellátogatott az ALDI biatorbágyi logisztikai központjába. Amikor megérkeztünk, Tóth Gergely barátságosan üdvözölt bennünket, majd mesélt nekünk a cég történetéről. A bevezetőt követően tartottunk egy rövid szünetet, közben pedig megvendégeltek bennünket egy finom reggelivel.

Miután jóllaktunk, körbevezettek bennünket a logisztikai raktáron. Megnézhettük a hűtött részleget is, sőt vethettünk egy pillantást a mélyfagyasztott áruk részlegére is. Kevek Barbara és Johannes Ulmann bemutatott egy magyar, illetve egy német nyelvű prezentációt a fenntarthatóságról, majd ezt követően kérdéseket tehettünk fel az izgalmas témák kapcsán, így pl. megbeszélhettük a csomagolás, a hulladékcsökkentés kérdését is.

Rengeteg információval gazdagodtunk a nap során, és mindeközben igazán jól szórakoztunk.

Kiss András, osztályszóvivő 8. c

Fotos


"Friday for Future" az Európaiskolában

A tavaszi szünetet megelőző utolsó pénteken az iskolánk diákjai igazán hatásosan adtak hangot véleményüknek arról, hogy mit is gondolnak a klímaváltozásról. Tanáraikkal együtt vonultak körbe az iskola épületét övező utcákban. Akciójukkal, valamint az alkalomra készített, igényes transzparensekkel sikerült is felkelteniük az autósok és a járókelők figyelmét. Egyik-másik gyalogosnak személyesen is elmondták, mit tartanak különösen ártalmasnak.

Gratulálunk a diákjainknak a lelkesedésükért, illetve az elhivatottságukért, és reménykedünk egy zöldebb jövőben.

Fotos


 

2019 évi Osztrák ifjúsági szónoki verseny

Még soha nem vett részt annyi nyolcadik osztályos diákunk az Osztrák ifjúsági versenyen a klasszikus beszéd kategóriában, mint ebben az évben. A témaválasztás igen sokrétű volt, a futballőrülettől a környezetvédelmen és a méhek pusztulásán keresztül egészen az olyan filozófiai kérdésekig, mint hogy mit is jelent a bátorság, de szó volt az au-pairkedésről, illetve a kulturális sokk leküzdéséről is.

Egy klasszikus beszédnek 6-8 perc hosszúságúnak kell lennie, és szabadon kell előadni. Ez meglehetősen komoly kihívást jelent, különösen, ha belegondolunk, hogy a diákjaink többsége ezt idegen nyelven teszi. Az Európaiskolát iskolánk győztese, Rác Levente a 8. c-ből, képviselte a St. Pöltenben megrendezett országos versenyen.

Olyan eredményesen szerepelt, hogy a Bécsben megrendezésre kerülő országos döntőre is meghívást kapott, ahol igen nagy számú hallgatóság előtt fog előadni. Előadásának témája: A környezetvédelem: A 21. század kihívása!.

Iskolánk hat döntőse (Kutos Alexa, Li Fei, Anna Grassl, Csúcs-Kovács Dorka, Ritter Gergely, Boyd-Gibbins Soma és Rác Levente) a Budapesti Osztrák Kulturális Fórum meghívására május 21-én 18:00 órakor ismét előadja beszédét. 

A fényképen a versenyen részt vevő diákok láthatók az oklevelek átadásakor felkészítő tanáraikkal (Sieglinde Jug, Johannes Neuschmid, Maria Neuschmid), akik odaadóan támogatták a fiatal tehetségeket beszédük megírásában és begyakorlásában.


 


 

A 8. osztályosok fenntarthatóság projektje

A 8. osztályos diákok több tantárgy keretében egész évben készítettek különféle munkákat a fenntarthatóság témakörében. A projekt kiindulópontja az ALEV, egy török magániskola meghívása volt.

Ez késztetett bennünket arra, hogy alaposabban foglalkozzunk ezzel a témával, a tanév végén pedig tartsunk egy közös prezentációt.

A diákok elsősorban a következő témákkal foglalkoztak: Az ENSZ 17 fenntarthatósági célkitűzésének megalkotása, fenntartható energiaforrások, innovatív csomagolások, élelmiszerpazarlás, a turizmus káros hatásai kiválasztott városok példáján, tisztességtelen textilipari cégek kizsákmányoló gyakorlata a szegényebb országokban. Hasonlóan hetekig meghatározó témája volt a földrajzóráknak a klímaváltozás és a klímavédelem. Néhány tanuló, főként németórákon, tudományos szövegeket írt a fenntarthatóságról, és készítettek egy igazán jól sikerült kabarét is.

Arra, hogy a fenntarthatóság nem csak egy iskolai téma, de a gazdasági szereplőket is erőteljesen foglalkoztatja, remek példaként szolgáltak az olyan vállalatoknál tett látogatásaink, mint a Porsche Hungária, a Szamos vagy az Aldi.

A diákok végül igényesen előkészített Power Point prezentációk, prezik, filmek és szövegek formájában mutatták be frissen megszerzett ismereteiket szüleiknek, tanáraiknak és a török ALEV iskola egy diákcsoportjának, akik kifejezetten erre az alkalomra utaztak hozzánk Isztambulból. 

Budapester Zeitung újságcikkek


Harry Potter Projekt

Mivel a 3.b-ben nagyon sokan óriási Harry Potter rajongók, és magam is úgy gondolom, hogy a regények, illetve a filmek nagyszerűek, közösen úgy határoztunk, hogy egy egész hónapot szentelünk a témának. Mivel a projektet szerettük volna március elején a farsanggal lezárni, a februárt jelöltük ki Harry Potter hónapnak. Annak érdekében, hogy a gyerekek nap mint nap beléphessenek a varázsvilágba, az osztályunk ajtaját 9 és ¾-ik vágánnyá változtattuk.

Az első februári iskolai napon kisorsoltuk, hogy ki melyik házba kerüljön. Természetesen óriási izgalommal várták, hogy kinek melyik is lesz a csapata. Bár a legjobb barátokat nem mindig ugyanabba a házba sorsoltuk, a gyerekek mégis jól dolgoztak együtt, és rengeteg pontot gyűjtöttek. Magától értetődően itt is járt ugyanis a hónap végén a győztesnek a ház serlege (nálunk a Harry Potter demó), akárcsak a könyvben. Az osztályközösséget tekintve a projekt teljes siker volt, mivel olyan gyerekek is együtt dolgoztak, akik amúgy talán nem tették volna. Nem utolsó sorban a tantárgyakat is remekül át lehetett itatni a Harry Potter történettel. Ennek megfelelően matematikából Harry Potter és barátai körül forogtak a példáink, a technika órán varázspálcát készítettünk, rajz órán pedig megismerkedtek az anyagnyomás technikájával.

Ezzel a technikával készítettek aztán sárkányt a gyerekek a Harry Potter és a tűz serlege kötetre támaszkodva. A gyerekek reakcióján pontosan lemérhető volt, hogy, akárcsak nekem, nekik is remek szórakozás volt, hogy egy hosszabb időszakon keresztül a különböző tárgyak egyazon téma köré épültek fel.

Stephanie Löckher

Fotos


Kvíz show 1,2 vagy 3

2019 februárjának közepén, egy hétfői napon repültünk Münchenbe Stefannal az 1,2 vagy 3 című kvíz show-ba. Egy nagyon szép ifjúsági szállóban laktunk. Este a másik három csapattal – Görögország, Belgium, Németország – együtt vacsorázni mentünk az Alter Wirt nevű vendéglőbe. Már ott kaptunk néhány jó tippet a belga kvíz csapattól, amik másnap a show-ban hasznunkra lehetnek.

Kedden délelőtt egy kedves sofőrlány elvitt bennünket az 1,2,3 stúdiójába, ahol a nemzetközi csapatszobában megkaptuk a pólóinkat. Ezt követően egy asszisztensnő elkísért bennünket a sminkszobába. Hamarosan elkezdődött a játék. A téma a kőkorszak volt. Minden kérdésre tudtuk a választ, csak a villámkérdéseknél voltak egy kicsit gyorsabbak az osztrákok. A mindent eldöntő fő kérdésnél azonban sikerült megelőznünk az addig vezető csapatot, és ezzel mi lettünk a nap győztesei. Az adás május 11-én látható a ZDF-en, május 12-én pedig a KIKA-n.

És akkor most egy kis számtanfeladat mindenkinek: 16 pontot sikerült szereznünk, és minden egyes pontért 20 € járt. Hány €-val tudtuk gyarapítani az osztály pénztárát? Jó szórakozást a számoláshoz!

Üdvözlettel a győztes csapatotok

Zita, Sámuel és Christian

Fotos


Felolvasás Carolina Schutti írónővel

A félévi szünet előtt meglátogatott bennünket Carolina Schutti írónő Innsbruckból, és felolvasott új, Einmal muss ich über weiches Gras gelaufen sein című könyvéből.

A könyvben elbeszélt történet saját gyerekkori élményeit idézi fel. A történet főhőse, Maja külföldi gyökerekkel rendelkezik, a fehérorosz származású kislány Ausztriában nő fel a nagynénjénél, miután elveszíti édesanyját. Kénytelen megtanulni németül és megtagadni saját anyanyelvét. Ugyanezt élte át az írónő is, akinek a lengyel származású szülei Innsbruckban járta egyetemre. Ötévesen megtiltották neki, hogy a jövőben anyanyelvét, a lengyelt használja. Maja rengeteg időt tölt ábrándozással, és a könyve második fejezetében Schutti leírja gyermekkori álmait.

Igazán jól sikerült órát tölthettünk az írónővel, aki civilben németet tanít. Köszönjük az Osztrák Kulturális Fórumnak, hogy lehetővé tette számunkra ezt az író-olvasó találkozót.

Anna Grassl, Vica Mádi-Szabó (8A)

Fotos


A Nagy Ho-ho-ho-horgász télen-nyáron

Az első félév kemény munkáját megkoronázva, iskolánk kisdiákjai egy februári szerda délelőtt megtöltötték az Újszínház nézőterét. Egy vidám színdarabot tekinthettünk meg együtt. Csukás István Nagy Ho-ho-horgászának kedves, jóindulatú figurája, a Főkukaccal való barátsága, valamint a zenés, tréfás, jelenetek önfeledt mosolyt csalogattak gyermekek és felnőttek arcára egyaránt.

A közös kulturális élménnyel feltöltődve tértünk vissza iskolánkba! Reméljük több hasonló rendezvényen is részt vehetünk még!

Fotos


Reggeli az 5A osztályban

Pár nappal a félévi szünidő előtt igazán különleges angolórán vettek részt az 5A tanulói, ami remélhetőleg nem feküdte meg a gyomrukat: egy angol reggelin.

Az osztály tagjai különböző élelmiszereket hoztak magukkal, hogy azokból aztán egy hagyományos angol reggelit készítsenek. Az 5. osztályosoknak a 8A-s Anna Grassl , Szirtes Flóra, Mádi-Szabó Vica és Kelemen Zsófi is sokat segítettek, ők mutatták meg, hogyan is készül a tökéletes „Scrambled Eggs“, „Fried Bacon“ és „Baked Beans“.

A reggeli csúcspontja minden bizonnyal az az 50 darab tejszínes, nutellás palacsinta volt, amit Borzók Andrisnak köszönhetünk, és ami pillanatok alatt elfogyott. A diákok nagyon élvezték a programot, különösen, mivel így minden érzékszervükkel megtapasztalhatták az angolórát, és már alig várják a következő reggelit. Bon appétit!

Fotos


Diákképviselő 2018/19

Gratulálunk Kiss Andrisnak (8c) és Székely Kristófnak (8a) a diákképviselő választáson aratott győzelmükhöz!

Külön köszönet illeti Natasha Skinnert, aki rendszeres találkozókat szervez az 5-8. osztályok képviselőinek, hogy közösen megbeszélhessék a különböző felmerülő témákat. Mindez nagyban hozzájárul a diákok jó közérzetéhez, javítja a közösségi életet, és segíti a demokratikus gondolkodást az Európaiskolában.

 


A 7A a jégen

A 7A tanulói egy kis kirándulást szerveztek a Városligeti Műjégpályára. A gyerekek ragyogó napsütésben siklottak a jégen, sőt néhányan a jégtánccal is megpróbálkoztak. Mindannyian élvezték a friss levegőn eltöltött kellemes időt, és alig várják, hogy hamarosan újra kirándulni mehessenek.

Fotos


Sí élmények Stájerországban

 

A 6A és a 6B osztályok egy csodálatos hetet töltöttek síeléssel a Schladming mellett fekvő Rohrmoosban. Mivel a kirándulást megelőző napokban erőteljesen havazott, a diákokat tökéletes körülmények fogadták: remekül előkészített sípályák, méter magas frissen hullott hó és kék ég napsütéssel.

Véletlenül úgy alakult, hogy ezen a héten rendezték meg Schladmingban a híres „Nightrace”-nek nevezett versenyt, ahol a világ legjobb műlesiklói versenyeznek elképesztően lenyűgöző díszletek közt. Nem mulasztottuk el a lehetőséget, elvegyültünk a 45.000 néző között, hogy mi is közvetlen közelből élhessük át ennek a különleges sporteseménynek a szenzációs hangulatát.

A diákokat leginkább az alacsony- és magas-tauerni táj természeti szépsége nyűgözte le, amely most valóban varázslatos arcát mutatta, így amikor péntek reggel hazaindultunk, mindannyian egyetértettek abban, hogy: „Legszívesebben maradnánk még egy hétig.” 

Fotos


Jó szórakozást az OME Magazin 15. számának olvasásához!

 

 

 

 

 

 


Tom Turbo a 4c-ben

Az osztrák Thomas Brezina, számos gyerek- és ifjúsági könyv szerzője Tom Turboval együtt ünnepli annak 25. születésnapját. Ehhez kapcsolódóan az osztály a tanórákon elolvasta és megoldotta a nekik küldött bűnügyi történetet. Az eset megoldását, illetve a fényképeket a rajzokkal együtt e-mailben küldtük be. November 14-én végre eljött a nagy nap. A 4c osztály a nagyszünetben az osztályban maradt, mivel pontosan 10 órakor kezdődött az élő internetes közvetítés Thomas Brezinával.
 
Természetesen óriási volt az ujjongás, amikor megpillantottuk a képet, amit készítettünk. Óriási izgalommal néztük az „adást”. És mivel nem ausztriai iskola vagyunk, kaptunk is egy különdíjat, amit most minden gyerek izgatottan vár.

 

Fotos

Online újságcikkek

A nagy Tom Turbo detektívjáték a YouTube-on

 


Lámpások, lámpások…

Csodálatosan enyhe időjárás kísérte az óvodások és az első osztályosok Márton-napi ünnepségét, amit az Osztrák-Magyar Óvoda és az Európaiskola szervezett. A hittant oktató Szűcs Ottó öltötte magára Szent Márton szerepét, és történeteket mesélt a szombathelyi születésű szent életéből. A gyerekek dalokat énekeltek, és örültek a gyönyörű lámpásaiknak 

 


Egy hét az iskolai zaklatás ellen

A nyolcadik osztályos tanulók angolóráikon az elmúlt hetekben nagyon sokat foglalkoztak az iskolai illetve az internetes zaklatás témájával. A legfontosabb célkitűzés az volt, hogy a diákok figyelmét felhívjuk erre a problémára, és egyúttal hasznos tippekkel lássuk el őket arra az esetre, ha ők kerülnének ilyen helyzetbe.

Hamarosan megszületett az ötlet, hogy erről a fontos témáról minden felső tagozatos diák értesüljön, és meghívjuk őket a nemzetközi zaklatás elleni hét – az idén november 12-16 között rendezték meg – különböző programjaira. 

Sok angolszász iskolához hasonlóan nálunk is számos gyerek és tanár vett részt az Odd-Sock-Day elnevezésű rendezvényen, amikor mindenki színes és feltűnő zoknit húz, hogy ezzel is közösen tiltakozzanak a zaklatás és a kirekesztés ellen.

Az iskola harmadik emeletén kiállítást rendeztünk a zaklatás ellenes plakátokból, amiket a tanórákon csoportmunka keretében készítettek a diákok, így most bárki megtekintheti őket.

Az esemény csúcspontja azonban minden bizonnyal az a „post-it-akció” volt, amiben minden alsós és felsős tanuló részt vehetett: a diákok kedves üzeneteket írtak egymásnak egy post-it lapra. A kis papírlapokat összegyűjtöttük, majd a falon óriási békejelet formáztunk belőlük.

„We did all this to make our school a happier place to study and learn.”              (Miklós Vera és Mihalics Lili, 8B)

Fotos

 

Fellépés a Budapesti Osztrák Nagykövetségen

Az osztrák nagykövet asszonynak, Mag. Elisabeth Ellison-Kramernek az a nagyszerű ötlete támat, hogy meghívja az iskolánk tanulóit, hogy idén ők énekeljék el a nemzeti ünnepnap alkalmából rendezett fogadáson az osztrák és a magyar himnuszt.

Zenetanárunk, Hajós András vezényletével harminchárom 1-8. osztályos diákunk tanulta meg a két himnuszt. A sok próba eredményesnek bizonyult, a fellépés nagyon jól sikerült, és a sok vendég nagy tapssal és dicsérettel jutalmazta az ifjú énekeseinket.

Fotos

 


Fantasztikus napok az iskolában

Ilyen is lehet a tanulás! A két De La Salle napon a diákoknak lehetőségük nyílt, hogy maguk válasszák ki az állomásokat, ami nagyban motiválta őket. 

Mind az alsós, mind a felsős diákok élvezték a De La Salle napot. Jean Baptiste De La Salle az alapítója annak a rendnek, amelyhez iskolánk is tartozik. A világ 80 országában több mint egymillió iskolás és egyetemista tanul lasalliánus oktatási intézményekben. 2019-ben világszerte ünneplik De La Salle 300. évfordulóját. Jean Baptiste De La Salle mottója az volt, hogy a tanárnak a gyerekek szívéhez kell eljutnia. Ez – ahogy az a videóból is egyértelműen kitűnik – ezen a két napon kiválóan sikerült.

Ezt a 4a diákjainak kijelentései is alátámasztják, miszerint:

Nagyon tetszett nekem a De La Salle nap, mert sok állomás volt.

Az egész nap nagyon tetszett, mert szórakoztatóak voltak az állomások.

Tetszett a nap, mert jó állomásokat választottam.

A De La Salle nap szuper volt. Bejárhattam az iskolát. Nagyon menő volt az egész.

Borzasztóan tetszett a nap, mert jó állomásokat választottam, és együtt voltam a barátnőmmel.

Nekem nagyon tetszett a nap. A legjobb a kókuszgolyó készítés volt.

Nagyon tetszett a nap, mert mi magunk választhattuk ki az állomásokat.

 

 


„Reggeli nagyoknak és kicsiknek“

Már szinte hagyomány az Európaiskolában, hogy a felsőbb osztályok meghívják az iskola új tanulóit egy közös reggelire.  

9.27-én a 7B látta vendégül az 1B-t.A diákok közös reggeli mellett beszélgettek egymással, sok kérdést tettek fel, az 1B tanulói pedig nagyon büszkék voltak, amiért ők álltak az érdeklődés középpontjában. Az ez évi reggeli vegán volt, lencséből és sárgarépából készült szendvicskrémek, saját készítésű müzliszeletek és egyéb egészséges finomságok.

A reggelihez használt papírtányérok és papírpoharak kukoricakeményítőből készültek, ezzel is törekedtek a tanárok a fenntarthatóságra. A közös reggelit mindenki élvezte!

Fotos


„A helyes tanulás megtanulása“

09. 21-én, illetve 09. 26-án a két ötödikes osztály diákjai számára az oktatás jobbára a tanulás tanulásajegyében telt. A tanulók hat különböző állomáson különféle módszerekkel és technikákkal ismerkedhettek meg, amik motiválhatják őket a tanulásban, és megkönnyíthetik számukra az új ismeretek elsajátítását.

Többek közt tesztet töltöttek ki, amelyből kiderül, hogy milyen tanulási típusba tartoznak, elsajátították a kooperatív tanulás technikáit, megvitatták, milyen is az ideális környezet a tanuláshoz, valamint olyan módszereket ismerhettek meg, amik segítik őket az ismeretek helyes memorizálásában. Az iskola köszöni a résztvevő tanárok munkáját és az 5A és az 5B diákjainak aktív részvételét. 

Fotos


Erwin Wurm: Egyperces munkák. A szobrászat mint program.

A kortárs osztrák művész, Erwin Wurm óriási nemzetközi sikert aratott Egyperces munkák című alkotásaival. A budapesti Ludwig Múzeum most először mutatott be átfogó válogatást a világhírű művész alkotásaiból.

Ezt a kivételes lehetőséget az Európaiskola sem akarta elszalasztani, így több osztály is megtekintette a kiállítást. Wurm alkotásaiban az a különleges, hogy a néző, miközben követi a rajzok és feliratok utasításait, maga is a mű részévé válik.

A diákokat két lelkes és tehetséges múzeumpedagógus kalauzolta végig a kiállításon, akik nemcsak a szobrászat történeti fejlődésével ismertették meg a gyerekeket, de Wurm munkáinak mélyebb értelmezési lehetőségei is megnyitották előttük. A tanulók játékos keretek között próbálhatták ki az Egyperces munkákat, végül pedig azt a feladatot kapták, hogy maguk is készítsenek szobrokat. 

A 8B és a 7A néhány diákja azzal az ötlettel állt elő, hogy a saját alkotásaikat az Európaiskolában állítják ki. Már izgatottan várjuk, hogy testközelből is megismerhessük a nézőt az alkotás folyamatába bevonó műveket.

Fotos


„A nyelvi diplomák ünnepélyes átadása“

A hivatalos ballagás előtt egy nappal 52 nyolcadik osztályos tanuló vehette át ünnepélyes keretek között ÖSD diplomáját.

 

A nyelvvizsga bizonyítványokat az Osztrák Köztársaság nagykövete, Mag. Ellison-Kramer asszony, az Osztrák Intézet igazgatója, Mag. Lehoczky Erika és az iskola igazgatója, Evelin Stanzer nyújtotta át. Az elhangzott beszédek kiemelték a diákok és az őket felkészítő némettanárok komoly teljesítményét. Szívből gratulálunk mindannyiuknak!

Fotos


Magas szintű látogatás Rómából

Májusban fogadtuk a Lasalliánus Társaság legmagasabb szintű képviselőit. A rendfőnök, Robert Schieler testvér az új tartományfőnök, Vicentiu testvér, valamint a rend más magas rangú képviselőinek kíséretében érkezett. Schieler testvér az iskola épületében tett körsétája közben elbeszélgetett a diákokkal, dicsérte a remek angoltudásukat és modern De La Salle portrékat, amiket a De La Salle projektnap keretében készítettek a tanulók. A vendégek különösen örültek a harmadik osztályosok zenés üdvözlő előadásának. A delegáció délután a tanárokkal találkozott. A rendfőnök mindenkit elbűvölt jó humorával. Elköszönő beszédében komoly dicsérettel illette az iskolát kiemelve a kellemes légkört, a képzett és okos diákokat, illetve a csodaszép iskolai környezetet.

Fotos


Profi ECDL vizsgázóink

Számos 7. és 8. osztályos tanulónk tett sikeres ECDL – vizsgát, veheti át örömmel bizonyítványát. Szabó Alíz és Burai Ádám 8. osztályos diákjainkra különösen büszkék vagyunk, mert ők az összes ECDL modulból levizsgáztak. Szívből gratulálunk Hajós András informatikatanárunknak is, aki a diákokat nagyon jól felkészítette.
 

 


„Egyszerűen túl fáradt voltam, hogy számoljak"

Az idézet Konrad Zuse feltalálótól származik és egyben a Budapesti Goethe Intézet egyik érdekes vándorkiállításának címadója is. A 7.c osztályunk (mint ahogy a 8.a is) látogatást tett a kiállításon, melyen híres emberektől származó idézetek, képek, filmek, hanganyagok és interaktív állomások vezették őket végig hét témakörön, mint az informatika, az energia, a mobilitás, a kommunikáció, az orvostudomány, az optika és a különböző anyagok. Ahogy a fotók is mutatják, a közös, interaktív feladatmegoldás német nyelven nagyon élvezetes volt az osztályok számára.

Fotos


Családi istentisztelet

Minden évben visszatérő alkalom november hónapban, hogy az iskola misére hívja a családokat. Ez lehetőség arra, hogy a zaklatott és rohanó hétköznap estéjén megálljunk és teret engedjünk Istennek. Az idei év témája: Otthonra lelni. Ehhez a gyerekek által írt szavakból készült szófelhőben a hittanárok (Dokáné Róth Márta, Szűcs Ottó, Vaskó Mária) összefoglalták, mit is jelent az otthon. A legtöbben a családot, biztonságot, a nyugalmat, a szerető közeget nevezték otthonnak. A misét Harai Levente atya celebrálta, és a Hajós András által vezetett gospelkórus jelentette a zenei keretét. Igen sok tanuló és szülő vett részt rajta, akik az istentisztelet végén mind kaptak ajándékba emlékeztetőül egy ilyen témájú kulcstartót.
 

Fotos


Varázslat és fantázia

A 3a osztály tanulói három héten keresztül lelkesen dolgoztak egy igazán fantasztikus projekten. Minden tantárgy hirtelen varázslatossá vált: mágikus feladatok matematika órán, fantáziadús történetek és irodalmi olvasmányok németórán, boszorkánytánc és varázsitalok, egy olvasósarok tele rejtélyes könyvekkel, mágikus trükkök és sok-sok varázslat. A harmadik hét végén már csak a szülőket kellett elvarázsolni. És ez egy csodálatos előadás során sikerült is a gyerekeknek: boszorkányok táncoltak és énekeltek, varázslók mutatták meg a trükkjeiket és cipősdobozokból fantasztikus díszletek lettek, amelyekben izgalmas történetek zajlottak.
 

Fotos


Sikeres együttműködés!

Közvetlenül az őszi szünet után a 8b osztály tanulói meglátogatták az 1a osztály gyerekeit, hogy közösen Márton-napi lámpásokat készítsenek. A szünetben együtt játszottak és ettek az iskola udvarán. A „Nagyok“ energikus támogatásának köszönhetően a délelőtt végére az első osztály gyermekei nem csak egy lámpással, hanem egy új baráttal/barátnővel is gazdagabbak lettek.
 

Fotos


Német-magyar szójegyzék-gyűjtemény matematikához és biológiához

Az iskola korábbi diákjai Badhofer tanárnővel közösen létrehoztak egy nagyon hasznos szójegyzék-gyűjteményt matematikához és biológiához. Természetesen nem teljes, minden bizonnyal még ki lehet egészíteni, de mindenképpen hasznos!
 

Itt van az OME magazin 14. száma!

 

 

 

 

 


A Titanic utasainak nyomában

A 6b osztály megnézte a TATANIC kiállítást. Nagyon érdekes volt ennyi mindent megtudni ennek a híres hajónak az elsüllyedésével kapcsolatos eseményekről. Mivel minden tanuló felvette egy Titanic utas személyazonosságát, így különösen megható volt a végén annak megállapítása, hogy az adott személy túlélte-e a katasztrófát vagy sem.

Fotos


World Press Photo kiállítás

A 8b osztály megnézte a World Press Photo kiállítást a Néprajzi Múzeumban. Hanna Lena Tikk az eseménnyel kapcsolatban a következőkről számol be: Az osztályunkban mindenki azt gondolta, hogy ez egy „normális” kiállítás lesz, mint amilyen a múzeumokban szokásos. De hamar rájöttünk, hogy itt valami komolyabbról van szó. A fotók nagyon különösek, természetesen szépek is, kegyetlenek, véresek, jelentőségteljesek és néha még viccesek is voltak. Az osztályunkat csoportokra bontottuk. Minden csoport egy kis füzetet kapott, amiben a kiállított fotókhoz kapcsolódó feladatok voltak. Néhányat ezek közül most leírok:
 
1. Menekültek kelnek át egy folyón; Vadim Ghirda, The Associated Press Mindent átvisznek a folyón, még egy pár csizmát is. Az emberek menekülnek, mielőtt a város határát lezárják. Egy nőnek segítenek, a férfiak a folyón gázolnak át.
 
2. Egy gyilkosság Törökországban; Burha Ozbilici, AP Egy férfi van a kép középpontjában. A kinyújtott kezében egy fegyvert tart. Mögötte egy férfi fekszik a földön.
 

3. Caretta Caretta (álcserepesteknős) a háló fogságában; Francis Pérez Ez a fotó nem annyira kegyetlen, mint a többi. De egy nagyon fontos témáról, a környezetszennyezésről szól. Sokkal több figyelmet kell fordítanunk a tengereinkre, mondja nekünk a tehetetlenül a háló fogságában rekedt teknősbékáról készült fotó. Ez a néhány példa csak a töredéke annak a sok fotónak, mint amit láttunk, de ugyanúgy megmutatják, hogy mi történik a világban körülöttünk, mint a többi fotó a World Press Photo kiállításon.

Hanna Lena Tikk, 8b osztály

Fotos


Márton-napi ünnepség

Gratulálunk az 1a és 1b osztály, valamint az óvoda gyerekeinek iskolai közösségünk keretein belül az első „hivatalos“ fellépésükhöz. Mint minden évben, idén novemberben is megünnepeltük a Márton-napot egy lámpás felvonulással. A gyerekek, a szülők és a tanárok egy tábortűz körül gyűltek össze az iskola udvarán. A gyerekek a saját készítésű lámpásaikkal és az énekükkel hoztak fényt a komor novemberi délutánba. Szent Márton tiszteletére a gyerekek a verseket és a dalokat német nyelven adták elő. Bravó!

 

Fotos


Sportverseny németnyelv-gyakorlással

Székely Gerda és Konrád triatlonversenyen vettek részt Burgenland-ban, ahol nagyon sikeresen szerepeltek és még a német nyelvet is gyakorolhatták. Szívből gratulálunk Nekik!

 

Fotos


Sikeres nyomkeresés

Tizennégy történelem iránt érdeklődő, 6-8. osztályos diákunk alkotta meg az Osztrák Kulturális Fórumban az „Österreichtag” („Ausztrianap”) tradicionális nyitódarabját. „Österreich-Spuren in Ungarn“ („Magyarországi osztrák vonatkozások”) – így hangzott az idei mottó. Fiatal történészeink Riesz Ábel történelemtanár koordinálásával kerestek nyomokat – és természetesen találtak is. Színes eredményeiket rövidfilm, power point – prezentáció, egy bűnügyi történet, szerepjátékok és párbeszédek segítségével tették közkincsé. Hogy a közönség mennyire figyelt oda, egy kérdőívvel ellenőrizték. Ehhez egy teljesen új módszert alkalmaztak: QR kód volt a kiosztott papírlapon lapon és 4 válaszlehetőség. Aki többet szeretne megtudni, keresse fel a www.plickers.cominternetes oldalt.

 

Fotos


Látogatás a Magyar Televízióban

3. a osztályunk bekukkanthatott egy televízióadó kulisszái mögé. Sokat nyújtott az osztálynak az MTVA modern épületébe tett tanulmányi látogatás. Kezdetnek a tévéadó saját mozitermében megnéztek egy kiválóan összeállított dokumentációt, melyben megismerhették a magyar televíziózás történetét. Ezt követte egy sportműsor studiójának megtekintése. Itt az MTVA egyik kedves munkatársa ismertette velük az összes részletet, amely egy ilyen prodkuciónál fontos. Természetesen különösen érdekesnek bizonyult a tévéadó kelléktára is. Jó tudni, hogy innen mindenféle alkalomra bérbe lehet venni a legkülönbözőbb féle kosztümöket. Rövid vezetés után a gyerekek saját híradót szerkeszthettek. A studió kameráitól a hangtechnikáig mindent ki lehetett próbálni. Emlékbe elhozhattak egy 3.a osztályos produkciós DVD-t az iskolába. A gyerekek nagyon hálásak voltak Tóthné Béres Valéria napközis nevelőjüknek azért, hogy ezt az érdekes tanulmányi kirándulást megszervezte. Az osztályfőnök Stefan Jug-Ulbing és Bencsik Kata, magyar tanító is nagyon lelkesítőnek találták a programot.
 
    
 

Óriási dicséret: példamutató részvétel a közúti közlekedésben

Kis ajándékcsomagot és dicséretet kapott a gratuláció mellé a minap iskolarendőrünktől, Nagy Jánostól diákunk Knézy Kincső példamutató magatartásáért a közúti közlekedésben. Nagy János elmondta, hogy rendőrkollégáival a tanév elején négy hétig figyelték, hogyan viselkedtek a gyerekek a közúti forgalomban, mennyire voltak óvatosak, körültekintőek és figyelmesek. Stanzer igazgatóasszony köszönetet mondott iskolarendőrünknek ezért a fontos támogatásért, Kincsőnek pedig gratulált a kitüntetéshez.
 

 

A 3.a osztály galérialátogatása

A 3.a osztályosainknak különleges művészeti élményben volt része a Deák Erika Galériában. A diákok nem csak élvezhették a galéria nyújtotta magyar kortárs művészetet, hanem ők maguk is alkothattak. Öt csoportban művész vezetésével csodálatos képeket hozhattak létre. Természetesen amikor a művek elkészültek német és magyar nyelven bemutatták azokat. A gyerekek és a tanárok nagyon élvezték ezt az alkotódélelőttöt és sok ötletet hozhattak haza belőle.

Ünnepélyes ÖSD - bizonyítványátadás

A nehéz nyelvvizsgán 43 nyolcadik osztályos tanulónk ment át bravúrosan: 32 diák B2-es szintet és 11 diáknak sikerült még a C1-es is. Külön köszönet illeti a két némettanárt, Johannes Neuschmid és Christoph Zehetner tanárurakat a tökéletes vizsgaelőkészítésért. Az ÖSD német nyelvvizsga-bizonyítványokat kis ünnepség keretében nyújtotta át az Osztrák Köztársaság Nagykövete Mag. Elisabeth Ellison-Kramer és a Osztrák Intézet Budapest vezetője, Mag. Lehoczkyné Gál Erika.

„Szemrevaló“ című filmfesztivál

Idén szeptemberben hatodik alkalommal került megrendezésre a Művész moziban a „Sehenswert” (Szemrevaló) németnyelvű filmfesztivál a Budapesti Osztrák Kulturális Fórum, a Goethe Intézet és a Svájci Nagykövetség szervezésében. A Goethe Intézet nagy segítségének köszönhetően idén is lehetett iskolai előadás. A diákok megnézhették az „Auf Augenhöhe“ című filmpremiert (2017-ben Legjobb Gyerekfilm díjas film). Minden résztvevő felső tagozatosunknak tettszett és már most várják a következő tanévi „szemrevaló” filmet.

ECDL – bizonyíványok átadása

Büszkén vehette át az Osztrák-Magyar Európaiskola sok tanulója az ECDL bizonyítványt. (The European Computer Driving Licence). Hajós András számítástechnikatanár és Stanzer igazgatóasszony szívből gratulál minden résztvevő diáknak.

 

Osztálykirándulás 4 a és 4b
 
A két negyedik osztályunk 2017. szeptember 18-21. között csodálatos osztálykiránduláson vett részt a felsőausztriai Hinterstoder-ban. Az esős időjárás ellenére a gyerekek és a tanárok nagyon élvezték a változatos és érdekes programot. Álljon itt csak néhány példa a számos különös pillanatból: kirándulás a szép természetben vízeséssel és szalamandrával, kincskeresés és a színes, vidám esti program.

Fotos


Mozgásban lévő iskola

Már június 23-án a "Spielefest"-en megnyílt a szép új játszótér, aminek a mottója a "20 év budapesti Európaiskola" volt. De úgy igazán szeptembertől vették birtokba a gyerekek. Mindegyik évfolyam tanulója nagyon örül a minőségi játékszereknek és élvezik a változatos mozgást!

FotosNagy siker az osztrák retorikaversenyen

Iskolánk győztese Ilka Verbay "Idegen nyelvek" című beszédével St. Pölten zsűrijét is elvarászolta. Az alsó-ausztriai regionális fellépése április 13-án mindenki tetszését elnyerte, így Ilka Verbay május végén a megyei döntőben képviseli majd iskolánkat Graz-ban. Nagyon büszkék vagyunk a tehetséges szónokunkra és drukkolunk neki!
 

 

 Izgalmas könyvajándékok

Hálásan köszönjük a budapesti Osztrák Kulturális Fórum könyvajándékait, melyeket iskolánk könyvtárának ajánlott fel. Leginkább a legfiatalabb diákjaink örülnek a gyönyörű képeskönyveknek. A fotókért köszönet a könyvtárosunknak, Frau Mag. Sieglinde Jug-nak.

FotosSzámítógépzsenik

Büszkén mutatják a 8. osztályok tanulói az ECDL (European Computer Driving Licence) diplomájukat. Szívből gratulálunk nekik és felkészítő informatikatanáruknak, Hajós Andrásnak.

FotosEgy napig lovagként élni!

A 6A osztály Ábel Riesz történelemtanár és Mag. Edith Reichl osztályfőnök segítségével megszervezett egy projektnapot a lovagi rend témája köré. A diákok sokat tanultak a lovagok életéről és feladatairól és tudásukat online-feladatok által tesztelhették. Emellett a középkori lovagi dalokkal is foglalkoztak, csoportokba szerzveződve szerelmes költeményeket írtak. A címerek története sem hiányozhatott, minden tanuló elkészítette saját címerét. Végezetül egy lovagi lakomán vettek részt változatos ételekkel, amit mindannyian nagyon élveztek. A fotókat Mar. Edith Reichl-nek köszönjük.

FotosMegfogható fizikaóra!

A cselekvésközpontú tanulás élvezetes és életközeli! Így a fizika izgalmassá válik, a megtanultak nem elméleti síkon, hanem megértés és átélés által hosszútávon élnek tovább. Az ÖMV Magyarország nagyvonalú adománya által az iskola 22 kísérleti dobozt tudott venni a különböző tematikájú tanórákhoz (mechanika, mágnesség, hőtan, akusztika, elektromosság). A diákok csapatokban sajátítják el az alapvetéseket azáltal, hogy maguk kísérleteznek, megfigyelnek és dokumentálnak. Ezen új taneszközöknek Frau Petra Mayr tanárnő is nagyon örül. A kísérleti dobozok átadására ellátogatott hozzánk Mag. Wilfried Gepp, az ÖMV Magyarország vezetője, aminek a diákok is nagyon örültek, hiszen így személyesen köszönhették meg a támogatást. Az átadáson részt vett Herr Mag. Jürgen Schreder, az új magyarországi osztrák üzleti biztos is.

Egy ilyen fizikaóra még a lányokat is érdekli, ahogy a fotókon is látszik.

(Fotók by Bernhard Mayr).Szédületes magasságban

A gondnokaink Zbarcea György és Kacsirek Ottó által készített fotókból Kopek Donát vágott össze egy rövidfilmet, mely betekintést enged a padlástér és az új sportpálya nyári munkálataiba.OME Magazine 9 online

Az "iskolai és a városi élet" témájától kezdve utazási leírásokon és vicceken keresztül egészen a sportig terjed az új Ome magazin tartalma. Külön öröm, hogy ez alkalommal a lichtensteini osztrák iskola is hozzájárult a kiadványhoz egy írással. Gratulálunk a Bernhard Mayr által vezetett szerkesztőcsapatnak ehhez a nagyszerű kiadáshoz.Ifjúsági Retorikai Verseny Ausztriában

Diákjaink,  Iványi Dorottya és Gruber Lilien (mindketten 8.C osztályosok) az iskolai fordulón 14 versenyző közül - akik szintén nagyon jók voltak -  jutottak át a válogatáson. Ők képviselték a Tartományi Ifjúsági Retorikai Versenyen 2015. április 13-án az Osztrák-Magyar Európaiskolát St. Pöltenben, Alsó ausztriában. Mindkét versenyző kitűnően szerepelt és nagy elismerést aratott. Mag. Jug, némettanárnő kísérte a diákokat a nagy fellépésükre az alsó ausztriai Landhaus- ba. A fénykép a két lányt ábrázolja az Alsó ausztriai Tartományi referenssel.Részvételünk a 2015-ös osztrák Ifjúsági Retorikai Versenyen


Március 20-án került megrendezésre a 2015-ös Ifjúsági Retorikai Verseny elődöntője. 16 nyolcadik osztályos diákunk állt a zsűri elé, melynek tagjai voltak többek között Dr. Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója és Alfred Brychta igazgató úr is.

A szónokok kimagaslóan teljesítettek, pedig 6-8 percig kellett szabadon, csak egy vázlat segítségével a témáról beszélniük és végül a zsűri kérdéseire válaszolniuk. A résztvevők listáját itt tekinthetik meg.

Különösen örömteli, hogy két nyertest választottak: a 8. C osztályos Lilien Grubert és Iványi Dorottyát. Mindketten képviselhetik Iskolánkat 2015. április 13-án a St. Pölteni Landhaus-ban egy nagy rendezvényen és megtarthatják beszédüket nagy nézőközönség előtt. Külön köszönet illeti a nyolcadikos némettanár-team-et a 16 résztvevő támogatásáért.Kórusunk szenzációs fellépése

Az alábbi 2015 júniusi felvételen, mely most vált elérhetővé számunkra, kórusunk jótékonysági fellépését tekinthetik meg a Magyarok Házában, Hajós András vezényel. Engedjék, hogy a jókedv és a ritmus Önöket is megfertőzze.Gospelkórusunk nyitotta meg a 2015-ös Burns Vacsorát a Corinthia Hotelben

A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány egy jótékonysági szervezet, amely nagyvonalú szponzorok segítségével elsősorban bajban lévő gyermekekkel foglalkozik. Az alapítvány névadója Robert Burns Skócia számára hasonlóan fontos nemzeti költő, mint Petőfi Magyarország számára. 2014-ben a budapesti Tűzoltó utcai klinika támogatása kiemelt projekt volt (a 8.-os osztályok sikeres gyűjtési akciót szerveztek iskolánkban Karácsony előtt, amikor közösségünk nagyvonalúsága ismét megmutatkozott). Az összegyűjtütt plüssállatokat és játékokat diákjaink egy csoportja adta át súlyosan beteg gyermekeknek a Tüzoltó utcai klinikán.

A költőre emlékezve minden évben a budapesti Corinthia Hotelben rendezik meg a hagyományos Burns Vacsorát. Ezen a jótékonysági rendezvényen találkoznak a legjelentősebb szponzorok, gazdasági és közéleti szereplők. Gospelkórusunkat érte a megtiszteltetés, hogy az idei vacsorát megnyissa. A mobiltelefonos felvételt Frau Királynak köszönjük.Látogatás Skóciából

Az 5.-8. évfolyam diákjai csodálkozva hallgatták, amikor igazi, hagyományörző skót dudások játszottak nekik. A budapesti Robert Burns Alapítvány ebben a formában köszönte meg iskolánk támogatását, mellyel egy budapesti gyermekkórház számára szervezett gyűjtésben segédkezett. Az összefogás keretében a nyolcadik osztályosok Karácsony előtt az iskola közösségében játékokat, plüssállatokat, könyveket és társasjátékokat gyűjtöttek a súlyos betegségben szenvedő gyermekeknek.Tanuljunk demokráciát – dolgozzunk, formáljuk együtt!

Az osztrák Bildungsministerium  nagylelkű támogatásának köszönhetően osztálytitkáraink érdekes napokat tölthettek Bécsben.
A szép Palais Eppstein megtekintése mellett egy demokrácia-workshop volt programon ugyanott Franz Ertl és Christian Zaic kísérőtanárokkal.

A demokrácia-workshop eredményeként szerkesztett újságot itt megtekinthetik.Megjelent az új OME MAGAZINE!

A vadonatúj "őszi kiadás" csak arra vár, hogy elolvassák!

Itt lehet a 8. OME MAGAZINE-t lapozgatni.Jutta TREIBER író vendégségben az Európaiskolában

Köszönet illeti az Osztrák Kulturális Fórumot, mivel lehetővé tette, hogy egy délelőttöt eltölthessünk az ismert írónővel, Jutta TREIBERREl.

Jutta Treiber először is felolvasott a negyedikeseknek a „Fridolin wird unsichtbar“, „Der König tanzt“ című könyveiből és a „Die Wörter fliegen davon“ című képeskönyvéből, amely csak 2015 januárjában jelenik meg.

A diákok elvarázsolva hallgatták és rengeteg kérdés tettek fel a szerzőnek,  aki mindegyikre válaszolt is. Különösen meghatotta Jutta Treibert, hogy a gyerekeknek a „Die Wörter fliegen davon“ című könyv nagyon tetszett.  Ez a mű egy unokáról és egy nagymamáról szól, aki demenciával küzd. Itt találhatóak további fotók.Elsőseink látogatóban Dr. Wolfgang Waldner nagykövet úrnál

Gesztenyeéréskor immáron hagyománnyá vált, hogy az első osztályainkat az Osztrák Nagykövet Úr meghívja a követségi rezidenciára gesztenyét szedni. Dr. Wolfgang Waldner úr szívélyesen üdvözölte a gyerekeket és a tanítókat. A gyerekeket megvendégelték különböző finomságokkal, sőt még a vendégkönyvbe is beleírhatták magukat. Amint azt a fényképeken (Violetta Györi) is láthatjuk, a gyerekek szorgalmasan gyüjtöttek és vitték a "termést" az iskolába. A csillogó barna termésekkel számolni, barkácsolni és tanulni fognak. További fotókért kérjük, klikkeljen ide!Filmérett osztálykirándulás

Kísérjék el az 5B osztályt (most már 6B!) az osztálykirándulásukon Ausztriában. A filmet az osztályfőnök Bernhard Mayr forgatta és a diákok kommentálják.Különleges reggeli

A 7.A osztály és az Gabriele Enzinger tanárnő meghívta az 1.b osztályt reggelire az iskolakertben. Az elsősök és a „nagyok” egy csapásra megértették egymást és a finom ételek, melyekről a 7.A osztályos szülők gondoskodtak, természetesen mindenkinek ízlettek. Az 1.b-s osztályfőnök, Violetta Györi képeinek köszönhetően a sikeres akcióra még sokáig emlékezhetünk. További fotók nézhetők meg itt.Profi könyvszakértők

Tanulóink Király Csenge, Miklós Hajni és Miklós Lili cikket írtak a „Százhold“ irodalmi újságban.

A könyvkritikákat megtekintheti itt. Egészségeset gyermeknapra!

Gyermeknap alkalmából a P. Dussmann szolgáltató cég meghívta napköziseinket egy egészséges étel kostolóra. Voltak különböző pástétomok, teljeskiőrlésű gabonából készült kekszek, különböző gyümölcssaláták és frissen facsart gyümölcslevek. Különösen tetszettek mindenkinek a művészeti alkotások, melyeket a konyafőnök készített különböző gyümölcs- és zöldségfélékből. További képeket találhat  itt."Az akart Duna"

A dunamenti emberek együvétartozását bemutatandó indították el az ulmi "Danube-Networkers" 2013  novemberében az ulmi térségben a "Az akart Duna" elnevezésű projektet. Ez a projekt a Duna mentén elterülő országok polgárait köti össze. Minket a németországi Johannes-von-La Salle-Realschule in Illertissen hívott meg, hogy vegyünk részt benne. Napköziseink teljes mellbedobással vettek részt a kezdeményezésen. Céljuk, hogy július 13-án a nemzetközi Duna-ünnep zárásakor az ulmi Münsterplatz-on  egy fonállal átszőtt "Duna - folyó-szőnyeget" terítsenek ki (a különböző országok alakjával), melyen a Duna formája lesz látható. Itt  olvashat a projektről többet és láthat további képeket.1.b - 6.B - találkozó

Az 1.b és a 6. B tanulói jobban megismerhették egymást. A nagyoknak tetszettek az elsősök és nagyon komolyan vették a feladatukat. Minden gyereknek tetszett ez a program! Még több fényképet nézegethet itt."Outdoor"- hét

Szabadban alvás, önellátás, üldögélés a tábortűznél, sziklamászás és kirándulás - ilyen különleges kalandokat élt át a 7.B osztály Steiermarkban. A fényképeket Ertl osztályfőnök úr készítette, aki az osztálykirándulást kísérte testnevelés tanárnőnkkel, Sapszonné Borbás Edinával. Itt tekinthet meg további képeket.Elkészült az új OME MAGAZINE!

Egy szuper "tavaszi kiadás" vár az olvasókra.  A németnyelvű mellékletben ezúttal egy izgalmas fotó-regény található.

Itt tekintheti meg az új OME MAGAZINE -t.Kreációk à la Hundertwasser

2013 novembere óta foglalkozott a 6.B osztály Friedensreich Hundertwasserrel, az osztrák művésszel (Maria Neuschmid vezetésével). Az Osztrák Oktatási Minisztérium jóvoltából Bécsbe utazhatott az osztály, és megtekinthette Hundertwasser és Klimt műveit a Schloss Belvedere-ben. A diákok első önálló műveit - főként a divat terén, melyeket Hundertwasser ihletett, a lelkes közönség is megtekinthette egy prezentáció keretében. Neuschmid tanárúr fényképeit megtekinthetik itt.A hetedikesek nagyszerű Kafka-projektje

Az Osztrák Kulturális Fórum Budapest támogatásával vágtak bele hetedik osztályos tanulóink egy projektbe, melynek témája Franz Kafka író volt.  "Metamorphosen -  Kafka für junge Leser " munkacímmel több projektnapot szenteltek arra, hogy közelebbről megismerjék a szerzőt és életművét. Mag. Sieglinde Jug koordinálásával lehetőségük volt írói műhelybe, színi előadásra, u.n.  "Jeux Dramatiques" -ra Helga Rauter karintiai drámapedagógussal, festő- vagy fényképész csoportba jelentkezni. Az egyes csoportokat Mag. Edith Reichl, Kakuk Tímea, Katona Eszter és Christoph Zehetner kísérték. Az intenzív munka után megkapó szövegek, jelenetek, képek és fotók születtek, melyeket egy szép számban megjelent közönségnek, köztük az Osztrák Kulturális Fórum igazgatójának Dr. Susanne Bachfischer asszonynak mutattak be.Neuschmid tanárúr fényképeit megtekinthetik itt.Történelmi idők tanúja, Karl E. Pfeifer meglátogatja a nyolcadikosokat

A „Holocaust-Projekt“ előkészítéseként nyolcadikosainknak sikerült meghívni az iskolába az osztrák Karl E. Pfeifert (85 éves), történelmi idők tanújaként, az ausztriai Oktatási Minisztérium "Történelmi idők tanúi - program" keretében. Pfeifer úr mesélt érdekes élettörténetéből és szívesen válaszolt a diákok kérdéseire. Tízévesen 1938-ban családjával Ausztriából először Magyarországra menekül. Négy évvel később eléri Palesztinát az egyik utolsó gyermekszállítmánnyal. Kibucban él, később részt vesz az izraeli függetlenségi háborúban és az 50es évek elején visszatér ausztriába. Az érdeklődő fiatalokra nagy hatással volt Pfeifer úr sorsa és újfent beigazolódott, milyen fontos, hogy a tanórára meghívjunk történelmi idők tanúit. Pfeifer úr megdícsérte a tanulókat és szemmel láthatóan jól érezte magát - ahogy ezt a képek is bizonyítják.Föld Napja 2014

Április 22-ét világszerte a Föld Napjaként ünneplik. A budapesti Európaiskolában a napközis diákokra április 28-án egy érdekes és tanulságos program várt. A szép időben különböző csapatok igyekeztek állomásról állomásra. Mindenki lelkesen vett részt a programon, mint az a fotókból is kiderül.Az Európaiskola irodalmi termése 2014

Immáron tradícióvá vált az "Európaiskola irodalmi termése" - rendezvényünk, amelyet most 8. alkalommal rendeztünk meg. A 4. - 8.  osztályos diákjaink bemutatták a legjobb, saját maguk által szerzett szövegeiket magyar, német vagy angol nyelven. A népes és érdeklődő közönség nagyon lelkes volt! Dr. Barbara Pfeifer asszony a Budapesti Osztrák Kultúrális Fórum képviseletében elmondta, hogy az évente megjelenő brossúrát ismét támogatni fogják, amit szívből köszönünk. Köszönet illeti Neuschmid tanárurat is a fényképekért.A 7. A osztály látogatása a Bajor Gizi Színészmúzeumban

7. A osztályosaink kulisszák mögé tekinthettek abból az alkalomból, hogy látogatást tettek a Bajor Gizi Színészmúzeumba. Magukra ölthettek különböző kosztűmöket és kipróbálhatták színészi tehetségüket. Kakuk Tímea magyartanárnő és Mag. Sieglinde Jug osztályfőnök kísérte el őket, akinek a képeket is köszönhetjük. További képeket találhat itt.Farsang a jégen
      
A 6.A osztály vidám húshagyókeddi korcsolyázáson vett részt. Sapszonné-Borbás Edina és Gabi Enzinger osztályfőnök kísérte őket. Ezen a napon mindent rózsaszínben láttak. Itt lehet megtekinteni a többi képet!
A 3.a és 4.b olvasóműhelyei

A 3.a és 4.b osztályok vegyes csoportokban látogathattak meg érdekes témájú olvasóműhelyeket. Az osztályfőnökök Stefan Jug-Ulbing (3.a) és Violetta Györi (4.b) sokat dolgoztak a jólsikerült délutánok előkészítésén. A műhelyeket szinekkel jelölték meg és mindegyikhez tartozott egy színben passzoló minibüfé.

A piros műhelyben a „Boszorkányok és varázslók“ témában lehetett olvasni, közben eperlevet és piros paprikát fogyasztani. A narancssárga műhelyben mindenfajta „Mesefiguráról“ lehetett olvasni hozzá sütőtök és baracklé járt. A sárga műhelyben megtudhattunk mindent az  „Állatok - kicsik és nagyok“ témában. Itt sárgarépa és ananászlé volt a büfében.  A fehér műhely kínálata a „Kalandok és minden a világról" téma volt és a legnagyobb kulináris kihívás: tejberízs és karalábé.

A műhelyeket csak belépőjeggyel lehetet látogatni. Mintegy két órán keresztül élvezhette a vendég az olvasás örömét.

Az olvasó műhelyek napja egy vidám együttléttel zárult a 3. a osztályban. Mindenkinek tetszett ez a délelőtt! Violetta Györi szép fényképeket készített. Megtekintheti idekattintva!Korizás a Városligetben

Ez is az iskolai mindennapok része: együtt kirándulunk! A 7.A osztály szemmel láthatóan élvezte a városligeti korcsolyázást. A fényképek Mag. Sieglinde Jug osztáylfőnöktől származnak. Itt találja a fotókat!
Sikeres sakkcsapat

Linkowski Júlia (2.a), Gabora Alexandra (3.c), Balásy Borbála (4.a) és Szirtes Ráhel (4.a) megnyerték a kerületi bajnokságot és 8. helyezettek lettek a Budapesti Bajnokásgon. Szívből gratulálunk! Az oklevelet itt tekintheti meg.
 A 6. osztályosaink sítanfolyamon Kitzbühelben

2014. január 12-17-ig hatodikosaink a tiroli Kitzbühel körüli hegyekben voltak. Ahogyan a fotókon is látszik, időjárás, hóhelyzet, ellátás és a hangulat is kiváló volt.

Johannes Neuschmid (a sítanfolyam vezetője), Frau Maria Neuschmid, Frau Edina Sapszonné, Frau Anke Wolf, Herrn Stefan Ulbing kísérték a gyerekeket. Szívből köszönjük a tanároknak a tökéletes szervezést és kivitelezést!

További képekért kattintcson ide!Ők a 2013-2014-es tanév iskolatitkárai!

Rózsahegyi Regina (8.A), iskolatitkár-helyettes (baloldalon) és Rácz Karina (7.B), iskolatitkár kijelentették, mindent megtesznek azért, hogy az Európaiskola diákjai szeressenek iskolába járni. Segítségükre vannak az 5-8. osztályok osztálytitkárai és Franz Ertl tanár úr, aki az osztálytitkárok konferenciáját kíséri.

 A 8.a osztály adománygyűjtése egy hűvösvölgyi gyermekotthon javára

A 8.a osztály adománygyűjtést szervezett a 2013-as Ádventi Ünnepség keretében egy hűvösvölgyi gyermekotthon lakói javára. Az ötlet Sophia Hansontól, az egyik 8.a osztályos diákunktól származott. Az összegyűlt pénzösszegből ajándékokat vásároltunk a gyermekotthon fiataljai és gyermekei részére. Az iskolavezetés is támogatta ezt a kezdeményezést és tárgyi adományokat gyűjtött ezeknek a gyermekeknek és fiataloknak. Olyan sok adomány érkezett, hogy több autót is igénybe kellett vennünk a szállításhoz. Hogy a diákok mit szóltak ehhez az akcióhoz, elolvashatja itt!

Az ajándékokat 2013. december 19-én a 8.a osztályosok és osztályfőnökük Mag. Edith Reichl adták át a gyermekotthon vezetőjének.           
A gyermekotthonban óriási volt az öröm. A 8.a osztály hálásan köszöni mindenkinek a támogatást! A képeket az akcióról megtekintheti itt!Mártonnapi lámpásfelvonulás 2013

2013. november 12-én  elsőseink és az óvodások közösen tartották Szent Márton ünnepét. A gyerekek csodaszép lámásokat készítettek és dalokat tanultak meg. Sok szülő kísérte a lámpásfelvonulást az iskolakerten keresztül és összegyűltek a gyerekekkel a tűz körül. Szűcs Ottó hittantanár újra felöltötte magára Szent Márton ruháját és elmesélte a szent élettörténetét. Köszönet illeti Nagy Petra Helgát a szép fotókért.Egy egész hét csak angolul a hetedikeseknél

Itt olvashatja a diákok beszámolóit az angolprojekt-hétről. Minden tanuló motiváltan és örömmel tanult angolul. Köszönetet nyilvánítottak tanáruknak, Franz Ertlnek, aki szervezte a Projekthetet. További fotókat láthat itt!Nyílt Nap 2013

Múlt szombaton, 2013.11.16-án a Nyílt Napon annyi érdeklődő látogatót tudtunk üdvözölni iskolánkban, mint még soha! Néhány pillanatfelvételt láthat (Siegfried Deschka fotói) itt.Az osztálytitkárok demokrácia-műhelye

A BMUKK (Bundesministerium für Unterricht, Kunst und Kultur) nagylelkű támogatása révén lehetővé vált osztálytitkáraink számára, hogy 2 napot Bécsben tölthessenek. Ott résztvehettek egy demokrácia-műhelyben és meglátogathatták az osztrák Parlamentet. A 8. B osztály két képviselőjének beszámolója itt olvasható. Fotók pedig itt!Megjelent az OME Magazine 6!

Sok örömet kíván az olvasáshoz a Herrn Mayr und Frau Reichl köré rendeződő kiadó-team.Gesztenyeszedés 2013

Az első osztályok idén is meghívást kaptak gesztenyeszedésre az Osztrák Köztársaság Nagyköveti Rezidenciájába. Érdekes újságcikket itt talál róla! Itt található még több fotó!Hoffmann Rózsaállamtitkár asszony látogatása

2013. április 24-én Hoffmann Rózsa államtitkár asszony látogatást tett a Budapesti Osztrák Képzési Központban.das Österreichische Bildungszentrum. Dr. Michael Zimmermann, az Osztrák Köztársaság magyarországi Nagykövete hívta meg őt a két oktatási intézménybe. Hoffmann Rózsa a látogatást az Európaiskolával kezdte, ahol a Gospelkórus énekkel köszöntötte. Ezt követően nagy érdeklődéssel tekintette meg az osztályok munkáját.

Vendégkönyvünkbe ezeket a szavakat írta:

Szeretettel köszöntöm az iskolakomplexum minden növendékét és barátságos, mosolygós tanárait. Szívből gratulálok az elért szép eredményekhez, különösen a gyerekek fegyelmezettségéhez, kedvességéhez, tudásához! További sikereket, sok örömöt kívánok!
Hoffmann Rózsa, 2013.04.24."

További fotókért klikkeljen ide!Fantázia-állatok a 3.b-ben

Karton, csiriz, festék és sok képzelőerő segítségével fantázia-állatokat alkottak a 3.b osztályosok. Az érdeklődőknek, akik a kiállítást megnézték, az osztály tökéletes, német nyelvű tárlatvezetést tartott. A videofilmet Violetta Győri, osztályfőnök készítette.Álvaro Rodríguez Echeverría generális iskolánkba látogatott

2013. április 9-én magas rangú látogatónk volt. Johann Gassner provinciálissal együtt érkeztek Bécsből Álvaro Rodríguez Echeverría római generális és Jacques d`Huiteau rendi tanácsos.

Keresztény Iskolatestvérek rendjének (a világ 80 országában több mint 1000 képzési intézményük van) legfőbb képviselője először járt Budapesten. Nagyon örült, hogy megismerhette az iskolát. A vendégeket az "Európaiskola Gospelkórusa" köszöntötte Hajós András vezetésével. Álvaró testvér dicsérő szavak kíséretében köszönetet mondott (sajnos a köszöntő hangminősége nem lett a legjobb). Az osztályokban tett látogatás után a Generális találkozott a tanári karral. Mély benyomást tett rá diákjaink soknyelvűsége, iskolánk magas színvonala és csodálatos atmoszférája. Összefoglalóját értékelhetjük  pedagógiai munkánk különleges kitüntetéseként:  "Igazi de la Salle Iskola vagytok, mégpedig úgy lettetek azzá, hogy a Keresztény Iskolatestvérek nincsenek nap mint nap jelen nálatok."
 OME Magazine 5

Megjelent az OME Magazine 5!Első ECDL - bizonyítványaink

Szemmel láthatóan nagy volt az öröm, amikor az Osztrák-Magyar Európaiskola négy diákja elsőként vehette kezébe az ECDL - vizsgabizonyítványát (The European Computer Driving Licence). Hajós András számítástechnika-tanár őszintén gratulált Molnár Dánielnek, Csernitzky Szabolcsnak (mindketten a 8.B-ből), Borbély Bencének und Mező Dorottyának (8.A osztályosok).

 

 

Itt van az OME magazin 13. száma!

13.szám


Itt van az OME magazin 12. száma!

12. szám


Tánc és digitális színház felsőfokon

Sok szerencsés véletlennek köszönhetjük azt a tánc és digitális színházi produkciót, melynek premierjét június 20-án tartott iskolánk.

A fiatal osztrák táncos és koreográfus Evamaria Mayer felvetette, hogy összeállítana egy zenés-táncos előadást Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg címe művének különböző jeleneteiből az Európaiskola érdeklődő diákjainak közreműködésével. Az Osztrák Kulturális Fórum Budapest támogatásával megvalósulhatott az elképzelés.

Ezzel párhuzamosan az Osztrák Oktatási Minisztérium támogatott egy “digitális színház” projektet. Ennek vezetését egykori diákunkra, a fiatal filmes Kopek Donátra bíztuk. Kézenfekvőnek tűnt a két projektet összekapcsolni. Így több mint 40 diák a másodiktól a hatodik évfolyamig dolgozhatott és alkothatott együtt. A digitális színház projektet Gruber Anna és Kakuk Tímea tanáraink segítették.

Evamaria Mayer megmutatta, hogy kötélből vannak az idegei, nem volt mindig egyszerű ennyi gyereknek közös próbaidőpontot találni. Ezen felül még ő készítette az összes gyönyörű jelmezt is! A végén nagy volt az egyetértés: minden befektetett energia megtérült, az előadás kiemelkedően sikerült!Az ÖSD diplomák ünnepélyes átadása

Június 16-án került sor az ÖSD diplomák (német nyelvvizsga) ünnepélyes átadására az Osztrák Köztársaság helyettes magyarországi nagykövete, Mag. Johannes Leibetseder, valamint az Osztrák Intézet vezetője, Mag. Nora Peer által. 53 diák a 8. osztályokból állta meg bravúrosan a helyét a nehéz nyelvvizsgán, 35 B2 szintű és 18 C1 szintű diplomát eredményezve. Az Európaiskola 20 éves történetében még soha ilyen sok diák nem nyelvvizsgázott adott évben. A nagyszerű felkészítést Mag. Edith Reichl és Maria Neuschmid némettanároknak külön köszönjük.

Fotos:20 év Európaiskola

A jubileum megünnepléséhez a diákok számára egy játéknapot szerveztünk 20 állomással, melyek a tanárok ötletei és gondozása által valósultak meg. Kettő közülük az új játszótéren. Ahogy a fotók (Petra Mayr) mutatják, a gyerekek nagyon jól szórakoztak és vélhetően sokáig emlékezni fognak iskolájuk 20. születésnapjára.

Fotos:Itt van az OME magazin 11. száma!


11. szám!


 


 Hogyan kukorékol a kakas olaszul?

Ilyen és ehhez hasonlóan izgalmas kérdések megválaszolását tűzte ki célul a 8A osztály egy nyelvi projekt keretében, melyet Mag. Edith Reichl némettanárnő vezetett. A projektnapot - melyről a fotók is származnak - az osztályfőnök Gabi Enzinger és a magyartanárnő Kakuk Timi is támogatták. Sapkin Aliz és Stumpf Tünde diákok a következőket írják: "A projekt keretében ritka írott nyelveket, különböző idegen nyelveket és állathangokat ismertünk meg. A kutatási eredményeinkből plakátokat készítettünk, többnyelvű verseket és kreatív rapet írtunk. Továbbá megszerkesztettünk egy diagramot az 5.-8. osztályokban tartott felmérésünk alapján, ami azt bizonyítja, hogy iskolánkban 20 különböző nyelvet beszélő emberek vannak jelen. A 8A minden diákja nagy lelkesedéssel és szorgalommal dolgoztak a projekten, rengeteg jókedvvel fűszerezve."

Fotos:Almásrétes házilag!

Ez is hozzátartozik a kreatív, tevékenységorientált tanuláshoz - közösen sütni, majd együtt elfogyasztani. Maria Neuschmied Tanárnő vezetésével az 5A osztály diákjai megtanultak almásrétest sütni. A fotókat Herr Neuschmied osztályfőnöknek köszönjük.

Fotos:Osztrák retorikaverseny 2016

12 diák vett részt a 8. osztályokból a 2016-os osztrák retorikaverseny iskolai fordulóján. A 6-8 perces beszédek témái változatosak és tartalmasak voltak. Itt elolvashatják az előadók névsorát és témájukat. A zsűri - tagjai között Dr. Susanne Bachfischerrel, aki a budapest Osztrák Kulturális Fórum igazgatója - Ilka Verbay-t választotta győztesnek. Az oklevelek kiosztásakor Frau Stanzer Igazgatónő hangsúlyozta, hogy a nagyszerű beszédek minden résztvevőt győztessé avatnak. Külön köszönet a némettanároknak, Frau Mag. Reichlnek és Frau Neuschmiednek a sikeres felkészülésben nyújtott munkájukért.

Fotos:Vendégeskedés Dr. Heinz Fischer szövetségi elnöknél

Izgalmas és erőteljes benyomást keltő volt! Iskolán osztályképviselő diákjait az a megtiszteltetés érte, hogy Dr. Heinz Fischer szövetségi elnök fogadásán vehettek részt a Hofburg épületében. Diákjainkat Mag. Edith Reichl, Christian Zaic és Franz Ertle tanárok kísérték. Dr Nikolaus Douda miniszteri tanácsos is jelen volt a találkozón. Ahogy a fotók is mutatják, komoly párbeszéd alakult ki Dr. Fischer szövetségi elnök és iskolánk diakjai között. A tervezett 15 perc 35 percig tartott! Végtére is a még diák Heinz Fischer 1956-ban nyíltan kiállt Magyarország mellett. Erről egy fotó is tanúskodik a budapesti osztrák követség épületében, melynek másolatát a diákak el is vitték az elnöknek. Nekünk nagyon jól esik, hogy a diákjainkat dicsérték, főleg a komoly nyelvtudásuk okán!

A fotókat Carina KARLOVITS-nak köszönjük.

Fotos:Így tényleg izgalmas a tanulás!

Saját kísérletek segítségével tanulták meg a legfontosabbakat az 5B biológiaóráján a diákok az öt érzékszervről. Biztosan sokáig emlékezni fognak a tanultakra, mert a szórakoztató órát nehezen felejtik!

A fotók Frau Badhofer biologiatanárnőtől származnak.

Fotos:Az UNHCR képviselője a 6. osztályok vendége volt

Az UNHCR (ENSZ menekültügyi szervezete) 1950 december 14-én jött létre az ENSZ New York-ban tarott ülésén, hogy a menekülteket a második világháború után segítse. Ma mintegy 60 millió ember kapcsolódik az UNHCR-hez. Január elején Frau Puskás, a magyarországi UNHCR egyik munkatársa, meglátogatta a 6. osztályosokat. Hanna Lena Tikk tanulónk a 6B-ből egy nagyon szép beszámolót állított össze arról, hogyan zajlott az óra Frau Puskással.

Fotók:Benyomások a 2015-ös adventi játékokról

Három decemberi délutánon szerveztük meg ismét az immár hagyományosssá vált adventi játékokat. A szülők, rokonok és barátok sokasága mindannyiszor megtöltötte a tornatermet. Az 1.-7. osztályok színdarabokat, dalokat, verseket, árnyjátékot és "blacklight"-előadást adtak elő, míg a 8. osztályok kiemelkedően láttak el minket finomságokkal a büféasztalnál. A végén mindenki egyetértett: ismét gyönyörű produkciókat láttunk magas minőséggel, professzionálisan kivitelezve és a tanárok által kiemelkedően támogatva. Különösen izgalmas volt az 1. osztályok első fellépése a nagy színpadon és ők is megállták a helyüket!

A fotókat Herr Neuschmied Tanár Úrnak köszönjük. Fotók:Nous sommes avec vous! Együttérzünk veletek!

A szörnyű párizsi támadások a diákokat is megérintették. Simon Ádám a 8B osztályból azt javasolta, hogy rajzok segítségével fejezzük ki együttérzésünket a francia iskola felé ezekben a nehéz időkben. A 8B osztály diákjai ezt az ötletet megosztották a többi osztállyal és néhány nap alatt elképesztő mennyiségű rajz gyűlt össze. Ezeket a 8B diákjai lefotózták és e-mailen elküldték a francia iskolának. A megható válasznak minden résztvevő nagyon örült.

Itt egy válogatást láthatnak a rajzokból, az óriási mennyiség miatt csak egy részüket sikerült digitalizálni. Fotók:Megfogható fizikaóra!

A cselekvésközpontú tanulás élvezetes és életközeli! Így a fizika izgalmassá válik, a megtanultak nem elméleti síkon, hanem megértés és átélés által hosszútávon élnek tovább. Az ÖMV Magyarország nagyvonalú adománya által az iskola 22 kísérleti dobozt tudott venni a különböző tematikájú tanórákhoz (mechanika, mágnesség, hőtan, akusztika, elektromosság). A diákok csapatokban sajátítják el az alapvetéseket azáltal, hogy maguk kísérleteznek, megfigyelnek és dokumentálnak. Ezen új taneszközöknek Frau Petra Mayr tanárnő is nagyon örül. A kísérleti dobozok átadására ellátogatott hozzánk Mag. Wilfried Gepp, az ÖMV Magyarország vezetője, aminek a diákok is nagyon örültek, hiszen így személyesen köszönhették meg a támogatást. Az átadáson részt vett Herr Mag. Jürgen Schreder, az új magyarországi osztrák üzleti biztos is.

Egy ilyen fizikaóra még a lányokat is érdekli, ahogy a fotókon is látszik.

(Fotók by Bernhard Mayr).2015/16-os Diákelnökök


Szívből gratulálunk új diákelnökeinknek: Pintér Adélnak (8A osztály) és Rózsahegyi Rudinak (8B osztály).

 

 

 

 

 "Töriklub" a Puskin moziban

Az Európaiskola töriklubjának tagjai a budapesti Osztrák Kulturális Fórum meghívására megnézték az "1. April 2000" című filmet a Puskin moziban Ábel Riesz Tanár Úr vezetésével. Ez a "sci-fi" 1952-ből származik, amikor az osztrák kormány megbízásából készítették el és egy olyan Ausztriát mutat be, amely még 2000-ben sem szabad. Még mindig megszálló csapatok vannak az országban és nincs kilátásban az államszerződés. 2000. április 1-én végül a miniszterelnök kikiáltja Ausztria függetlenségét, ami a világ többi hatalmát felháborítja. Nagyon érdekes, hogy 1952-ben hogyan képzelték a 2000-es évet.

Itt láthatnak néhány képet a moziból.Projekt Prezentáció Ich fühl', ich fühl', ich weiß nicht was?Megjelent az OME magazin 10. száma!


Egy fantasztikus jubileumi szám, amely a nyílt napon jelent meg, várja, hogy olvassák. Szívből gratulálunk az OME magazin Hr. Bernhard Mayr által vezetett csapatának ehhez a nagyszerűen sikerült 10. kiadványhoz!


 Megjelent az OME magazin 10. száma!

Egy fantasztikus jubileumi szám, amely a nyílt napon jelent meg, várja, hogy olvassák. Szívből gratulálunk az OME magazin Hr. Bernhard Mayr által vezetett csapatának ehhez a nagyszerűen sikerült 10. kiadványhoz!Mit jelent nekem a szabadság

Ezzel a témával foglalkoztak a 8. osztályos tanulóink a kijelentéseikkel, melyeket az Osztrák nap keretében az Osztrák Kulturális Fórum hallgatósága előtt fogalmaztak meg. A program, melynek címe "1955 május 15. - Ausztria szabad!", arra ösztökélte a fiatalokat, hogy Riesz Abel történelemtanár vezetésével mélyebben beleássák magukat a szabadság fogalmába és visszatekintsenek a 20. századi magyar és osztrák történelemre. A szövegeket egy powerpoint prezentáció illusztrálta.

Itt láthatnak néhány fotót.1, 2 vagy 3?

Már második alkalommal hívta meg a ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) az Osztrák-Magyar Európaiskola diákjait, hogy részt vegyenek az „1, 2 vagy 3“ című kvízműsorban. A 4a osztályunk három diákja örül az oklevélnek és a 100 eurónak, ami az osztálykasszát gyarapítja.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Grandiózus projektbemutató az 5A, 5B, 5C osztályoktól

"Érzem', érzem', nem tudom mit!" volt a címe annak a BMBF és Kulturkontakt Austria által támogatott projektnek, melyen az ötödik osztályok részt vettek. A diákok megtanulták érzéseiket különböző módokon kifejezni és a német és magyar nyelvben változatos szavakkal körülírni, megnevezni. Vendégművészek támogatták őket ebben: Jutta Treiber, Dávid Ádám és Kopek Janka és Donát. A diákok nagyszámú publikum előtt prezentálták izgalmas eredményeiket. Külön örüm volt, hogy a művészek mellett az osztrák nagykövetet, Dr. Ralph Scheide Urat is köszönthettük. Kiemelt köszönet illeti tanárainkat, akik ezt a projektet vezették: Mag. Sieglinde Jug (5C), Katalin Badhofer, Kakuk Timi (5B), Johannes P. Neuschmid (5A).

Itt megtekinthetnek néhány fotót.Jól sikerült kooperáció a 3a és a 8A között

Közös barkácsolás keretében töltöttek együtt időt a 3a és a 8A diákjai. A jókedvű munka sok örömet szerzett nekik és az elkészült karkötők is szépek lettek.

Itt láthatnak néhány fotót.Egyszerűen szuper volt!

A diákcseréről van szó az Európaiskola és a Martin Luther Gimnázium (Rimbach/Odenwald) között, amely együttműködés mostanra egy fix programmá vált a mindenkori 8. osztályosok számára. Ez az újságcikk Hessenből, amelyet a testvériskola küldött el nekünk, betekintést enged a programba.Továbbképzés Bécsben

Május 29-én tizenhárom tanárunk nagyon korán kelt, hogy Bécsben a "Kooperatív tanulás" továbbképzésen részt tudjanak venni. Sok ötlet és impulzus érte őket, melyeket igyekszenek a következő iskolaévbe beépíteni. Külön szeretnénk megköszönni Othmar Michl Vezérigazgató Úrnak (UNIQA), hogy ezt az utat nagyvonalúan támogatta.OME Magazine 9 online

Az "iskolai és a városi élet" témájától kezdve utazási leírásokon és vicceken keresztül egészen a sportig terjed az új Ome magazin tartalma. Külön öröm, hogy ez alkalommal a lichtensteini osztrák iskola is hozzájárult a kiadványhoz egy írással. Gratulálunk a Bernhard Mayr által vezetett szerkesztőcsapatnak ehhez a nagyszerű kiadáshoz.Miért örülök, hogy a 21. században élek

...ez volt a címe Kovács Bozsó beszédének a 8B osztályból. Hozzá hasonlóan további hét nyolcadikos diák volt a főszereplő az Osztrák Kulturális Fórum budapesti szalonjában május 12-én. Szülők, barátok, számos tanár és érdeklődő előtt prezentálták beszédeiket, melyeket a 63. Osztrák Retorikai Diákverseny alkalmából írtak. Az osztrák nagykövet, Dr. Ralph Scheide, is le volt nyűgözve. Dr. Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója, köszöntötte a diákokat és az iskolai kiválasztó zsűri tagjaként kiemelte a beszédek magas színvonalát.

A beszédek proramját itt találják. Külön köszönjük a Herrn Bernhard Mayr Úrnak a fotókat.Ifjúsági Retorikai Verseny Ausztriában

Diákjaink,  Iványi Dorottya és Gruber Lilien (mindketten 8.C osztályosok) az iskolai fordulón 14 versenyző közül - akik szintén nagyon jók voltak -  jutottak át a válogatáson. Ők képviselték a Tartományi Ifjúsági Retorikai Versenyen 2015. április 13-án az Osztrák-Magyar Európaiskolát St. Pöltenben, Alsó ausztriában. Mindkét versenyző kitűnően szerepelt és nagy elismerést aratott. Mag. Jug, némettanárnő kísérte a diákokat a nagy fellépésükre az alsó ausztriai Landhaus- ba. A fénykép a két lányt ábrázolja az Alsó ausztriai Tartományi referenssel.Részvételünk a 2015-ös osztrák Ifjúsági Retorikai Versenyen


Március 20-án került megrendezésre a 2015-ös Ifjúsági Retorikai Verseny elődöntője. 16 nyolcadik osztályos diákunk állt a zsűri elé, melynek tagjai voltak többek között Dr. Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója és Alfred Brychta igazgató úr is.

A szónokok kimagaslóan teljesítettek, pedig 6-8 percig kellett szabadon, csak egy vázlat segítségével a témáról beszélniük és végül a zsűri kérdéseire válaszolniuk. A résztvevők listáját itt tekinthetik meg.

Különösen örömteli, hogy két nyertest választottak: a 8. C osztályos Lilien Grubert és Iványi Dorottyát. Mindketten képviselhetik Iskolánkat 2015. április 13-án a St. Pölteni Landhaus-ban egy nagy rendezvényen és megtarthatják beszédüket nagy nézőközönség előtt. Külön köszönet illeti a nyolcadikos némettanár-team-et a 16 résztvevő támogatásáért.Kórusunk szenzációs fellépése

Az alábbi 2015 júniusi felvételen, mely most vált elérhetővé számunkra, kórusunk jótékonysági fellépését tekinthetik meg a Magyarok Házában, Hajós András vezényel. Engedjék, hogy a jókedv és a ritmus Önöket is megfertőzze.Gospelkórusunk nyitotta meg a 2015-ös Burns Vacsorát a Corinthia Hotelben

A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány egy jótékonysági szervezet, amely nagyvonalú szponzorok segítségével elsősorban bajban lévő gyermekekkel foglalkozik. Az alapítvány névadója Robert Burns Skócia számára hasonlóan fontos nemzeti költő, mint Petőfi Magyarország számára. 2014-ben a budapesti Tűzoltó utcai klinika támogatása kiemelt projekt volt (a 8.-os osztályok sikeres gyűjtési akciót szerveztek iskolánkban Karácsony előtt, amikor közösségünk nagyvonalúsága ismét megmutatkozott). Az összegyűjtütt plüssállatokat és játékokat diákjaink egy csoportja adta át súlyosan beteg gyermekeknek a Tüzoltó utcai klinikán.

A költőre emlékezve minden évben a budapesti Corinthia Hotelben rendezik meg a hagyományos Burns Vacsorát. Ezen a jótékonysági rendezvényen találkoznak a legjelentősebb szponzorok, gazdasági és közéleti szereplők. Gospelkórusunkat érte a megtiszteltetés, hogy az idei vacsorát megnyissa. A mobiltelefonos felvételt Frau Királynak köszönjük.Látogatás Skóciából

Az 5.-8. évfolyam diákjai csodálkozva hallgatták, amikor igazi, hagyományörző skót dudások játszottak nekik. A budapesti Robert Burns Alapítvány ebben a formában köszönte meg iskolánk támogatását, mellyel egy budapesti gyermekkórház számára szervezett gyűjtésben segédkezett. Az összefogás keretében a nyolcadik osztályosok Karácsony előtt az iskola közösségében játékokat, plüssállatokat, könyveket és társasjátékokat gyűjtöttek a súlyos betegségben szenvedő gyermekeknek.Tanuljunk demokráciát – dolgozzunk, formáljuk együtt!

Az osztrák Bildungsministerium  nagylelkű támogatásának köszönhetően osztálytitkáraink érdekes napokat tölthettek Bécsben.
A szép Palais Eppstein megtekintése mellett egy demokrácia-workshop volt programon ugyanott Franz Ertl és Christian Zaic kísérőtanárokkal.

A demokrácia-workshop eredményeként szerkesztett újságot itt megtekinthetik.Megjelent az új OME MAGAZINE!

A vadonatúj "őszi kiadás" csak arra vár, hogy elolvassák!

Itt lehet a 8. OME MAGAZINE-t lapozgatni.Jutta TREIBER író vendégségben az Európaiskolában

Köszönet illeti az Osztrák Kulturális Fórumot, mivel lehetővé tette, hogy egy délelőttöt eltölthessünk az ismert írónővel, Jutta TREIBERREl.

Jutta Treiber először is felolvasott a negyedikeseknek a „Fridolin wird unsichtbar“, „Der König tanzt“ című könyveiből és a „Die Wörter fliegen davon“ című képeskönyvéből, amely csak 2015 januárjában jelenik meg.

A diákok elvarázsolva hallgatták és rengeteg kérdés tettek fel a szerzőnek,  aki mindegyikre válaszolt is. Különösen meghatotta Jutta Treibert, hogy a gyerekeknek a „Die Wörter fliegen davon“ című könyv nagyon tetszett.  Ez a mű egy unokáról és egy nagymamáról szól, aki demenciával küzd. Itt találhatóak további fotók.Elsőseink látogatóban Dr. Wolfgang Waldner nagykövet úrnál

Gesztenyeéréskor immáron hagyománnyá vált, hogy az első osztályainkat az Osztrák Nagykövet Úr meghívja a követségi rezidenciára gesztenyét szedni. Dr. Wolfgang Waldner úr szívélyesen üdvözölte a gyerekeket és a tanítókat. A gyerekeket megvendégelték különböző finomságokkal, sőt még a vendégkönyvbe is beleírhatták magukat. Amint azt a fényképeken (Violetta Györi) is láthatjuk, a gyerekek szorgalmasan gyüjtöttek és vitték a "termést" az iskolába. A csillogó barna termésekkel számolni, barkácsolni és tanulni fognak. További fotókért kérjük, klikkeljen ide!Filmérett osztálykirándulás

Kísérjék el az 5B osztályt (most már 6B!) az osztálykirándulásukon Ausztriában. A filmet az osztályfőnök Bernhard Mayr forgatta és a diákok kommentálják.Különleges reggeli

A 7.A osztály és az Gabriele Enzinger tanárnő meghívta az 1.b osztályt reggelire az iskolakertben. Az elsősök és a „nagyok” egy csapásra megértették egymást és a finom ételek, melyekről a 7.A osztályos szülők gondoskodtak, természetesen mindenkinek ízlettek. Az 1.b-s osztályfőnök, Violetta Györi képeinek köszönhetően a sikeres akcióra még sokáig emlékezhetünk. További fotók nézhetők meg itt.Profi könyvszakértők

Tanulóink Király Csenge, Miklós Hajni és Miklós Lili cikket írtak a „Százhold“ irodalmi újságban.

A könyvkritikákat megtekintheti itt. Egészségeset gyermeknapra!

Gyermeknap alkalmából a P. Dussmann szolgáltató cég meghívta napköziseinket egy egészséges étel kostolóra. Voltak különböző pástétomok, teljeskiőrlésű gabonából készült kekszek, különböző gyümölcssaláták és frissen facsart gyümölcslevek. Különösen tetszettek mindenkinek a művészeti alkotások, melyeket a konyafőnök készített különböző gyümölcs- és zöldségfélékből. További képeket találhat  itt."Az akart Duna"

A dunamenti emberek együvétartozását bemutatandó indították el az ulmi "Danube-Networkers" 2013  novemberében az ulmi térségben a "Az akart Duna" elnevezésű projektet. Ez a projekt a Duna mentén elterülő országok polgárait köti össze. Minket a németországi Johannes-von-La Salle-Realschule in Illertissen hívott meg, hogy vegyünk részt benne. Napköziseink teljes mellbedobással vettek részt a kezdeményezésen. Céljuk, hogy július 13-án a nemzetközi Duna-ünnep zárásakor az ulmi Münsterplatz-on  egy fonállal átszőtt "Duna - folyó-szőnyeget" terítsenek ki (a különböző országok alakjával), melyen a Duna formája lesz látható. Itt  olvashat a projektről többet és láthat további képeket.1.b - 6.B - találkozó

Az 1.b és a 6. B tanulói jobban megismerhették egymást. A nagyoknak tetszettek az elsősök és nagyon komolyan vették a feladatukat. Minden gyereknek tetszett ez a program! Még több fényképet nézegethet itt."Outdoor"- hét

Szabadban alvás, önellátás, üldögélés a tábortűznél, sziklamászás és kirándulás - ilyen különleges kalandokat élt át a 7.B osztály Steiermarkban. A fényképeket Ertl osztályfőnök úr készítette, aki az osztálykirándulást kísérte testnevelés tanárnőnkkel, Sapszonné Borbás Edinával. Itt tekinthet meg további képeket.Elkészült az új OME MAGAZINE!

Egy szuper "tavaszi kiadás" vár az olvasókra.  A németnyelvű mellékletben ezúttal egy izgalmas fotó-regény található.

Itt tekintheti meg az új OME MAGAZINE -t.Kreációk à la Hundertwasser

2013 novembere óta foglalkozott a 6.B osztály Friedensreich Hundertwasserrel, az osztrák művésszel (Maria Neuschmid vezetésével). Az Osztrák Oktatási Minisztérium jóvoltából Bécsbe utazhatott az osztály, és megtekinthette Hundertwasser és Klimt műveit a Schloss Belvedere-ben. A diákok első önálló műveit - főként a divat terén, melyeket Hundertwasser ihletett, a lelkes közönség is megtekinthette egy prezentáció keretében. Neuschmid tanárúr fényképeit megtekinthetik itt.A hetedikesek nagyszerű Kafka-projektje

Az Osztrák Kulturális Fórum Budapest támogatásával vágtak bele hetedik osztályos tanulóink egy projektbe, melynek témája Franz Kafka író volt.  "Metamorphosen -  Kafka für junge Leser " munkacímmel több projektnapot szenteltek arra, hogy közelebbről megismerjék a szerzőt és életművét. Mag. Sieglinde Jug koordinálásával lehetőségük volt írói műhelybe, színi előadásra, u.n.  "Jeux Dramatiques" -ra Helga Rauter karintiai drámapedagógussal, festő- vagy fényképész csoportba jelentkezni. Az egyes csoportokat Mag. Edith Reichl, Kakuk Tímea, Katona Eszter és Christoph Zehetner kísérték. Az intenzív munka után megkapó szövegek, jelenetek, képek és fotók születtek, melyeket egy szép számban megjelent közönségnek, köztük az Osztrák Kulturális Fórum igazgatójának Dr. Susanne Bachfischer asszonynak mutattak be.Neuschmid tanárúr fényképeit megtekinthetik itt.Történelmi idők tanúja, Karl E. Pfeifer meglátogatja a nyolcadikosokat

A „Holocaust-Projekt“ előkészítéseként nyolcadikosainknak sikerült meghívni az iskolába az osztrák Karl E. Pfeifert (85 éves), történelmi idők tanújaként, az ausztriai Oktatási Minisztérium "Történelmi idők tanúi - program" keretében. Pfeifer úr mesélt érdekes élettörténetéből és szívesen válaszolt a diákok kérdéseire. Tízévesen 1938-ban családjával Ausztriából először Magyarországra menekül. Négy évvel később eléri Palesztinát az egyik utolsó gyermekszállítmánnyal. Kibucban él, később részt vesz az izraeli függetlenségi háborúban és az 50es évek elején visszatér ausztriába. Az érdeklődő fiatalokra nagy hatással volt Pfeifer úr sorsa és újfent beigazolódott, milyen fontos, hogy a tanórára meghívjunk történelmi idők tanúit. Pfeifer úr megdícsérte a tanulókat és szemmel láthatóan jól érezte magát - ahogy ezt a képek is bizonyítják.Föld Napja 2014

Április 22-ét világszerte a Föld Napjaként ünneplik. A budapesti Európaiskolában a napközis diákokra április 28-án egy érdekes és tanulságos program várt. A szép időben különböző csapatok igyekeztek állomásról állomásra. Mindenki lelkesen vett részt a programon, mint az a fotókból is kiderül.Az Európaiskola irodalmi termése 2014

Immáron tradícióvá vált az "Európaiskola irodalmi termése" - rendezvényünk, amelyet most 8. alkalommal rendeztünk meg. A 4. - 8.  osztályos diákjaink bemutatták a legjobb, saját maguk által szerzett szövegeiket magyar, német vagy angol nyelven. A népes és érdeklődő közönség nagyon lelkes volt! Dr. Barbara Pfeifer asszony a Budapesti Osztrák Kultúrális Fórum képviseletében elmondta, hogy az évente megjelenő brossúrát ismét támogatni fogják, amit szívből köszönünk. Köszönet illeti Neuschmid tanárurat is a fényképekért.A 7. A osztály látogatása a Bajor Gizi Színészmúzeumban

7. A osztályosaink kulisszák mögé tekinthettek abból az alkalomból, hogy látogatást tettek a Bajor Gizi Színészmúzeumba. Magukra ölthettek különböző kosztűmöket és kipróbálhatták színészi tehetségüket. Kakuk Tímea magyartanárnő és Mag. Sieglinde Jug osztályfőnök kísérte el őket, akinek a képeket is köszönhetjük. További képeket találhat itt.Farsang a jégen
      
A 6.A osztály vidám húshagyókeddi korcsolyázáson vett részt. Sapszonné-Borbás Edina és Gabi Enzinger osztályfőnök kísérte őket. Ezen a napon mindent rózsaszínben láttak. Itt lehet megtekinteni a többi képet!
A 3.a és 4.b olvasóműhelyei

A 3.a és 4.b osztályok vegyes csoportokban látogathattak meg érdekes témájú olvasóműhelyeket. Az osztályfőnökök Stefan Jug-Ulbing (3.a) és Violetta Györi (4.b) sokat dolgoztak a jólsikerült délutánok előkészítésén. A műhelyeket szinekkel jelölték meg és mindegyikhez tartozott egy színben passzoló minibüfé.

A piros műhelyben a „Boszorkányok és varázslók“ témában lehetett olvasni, közben eperlevet és piros paprikát fogyasztani. A narancssárga műhelyben mindenfajta „Mesefiguráról“ lehetett olvasni hozzá sütőtök és baracklé járt. A sárga műhelyben megtudhattunk mindent az  „Állatok - kicsik és nagyok“ témában. Itt sárgarépa és ananászlé volt a büfében.  A fehér műhely kínálata a „Kalandok és minden a világról" téma volt és a legnagyobb kulináris kihívás: tejberízs és karalábé.

A műhelyeket csak belépőjeggyel lehetet látogatni. Mintegy két órán keresztül élvezhette a vendég az olvasás örömét.

Az olvasó műhelyek napja egy vidám együttléttel zárult a 3. a osztályban. Mindenkinek tetszett ez a délelőtt! Violetta Györi szép fényképeket készített. Megtekintheti idekattintva!Korizás a Városligetben

Ez is az iskolai mindennapok része: együtt kirándulunk! A 7.A osztály szemmel láthatóan élvezte a városligeti korcsolyázást. A fényképek Mag. Sieglinde Jug osztáylfőnöktől származnak. Itt találja a fotókat!
Sikeres sakkcsapat

Linkowski Júlia (2.a), Gabora Alexandra (3.c), Balásy Borbála (4.a) és Szirtes Ráhel (4.a) megnyerték a kerületi bajnokságot és 8. helyezettek lettek a Budapesti Bajnokásgon. Szívből gratulálunk! Az oklevelet itt tekintheti meg.
 A 6. osztályosaink sítanfolyamon Kitzbühelben

2014. január 12-17-ig hatodikosaink a tiroli Kitzbühel körüli hegyekben voltak. Ahogyan a fotókon is látszik, időjárás, hóhelyzet, ellátás és a hangulat is kiváló volt.

Johannes Neuschmid (a sítanfolyam vezetője), Frau Maria Neuschmid, Frau Edina Sapszonné, Frau Anke Wolf, Herrn Stefan Ulbing kísérték a gyerekeket. Szívből köszönjük a tanároknak a tökéletes szervezést és kivitelezést!

További képekért kattintcson ide!Ők a 2013-2014-es tanév iskolatitkárai!

Rózsahegyi Regina (8.A), iskolatitkár-helyettes (baloldalon) és Rácz Karina (7.B), iskolatitkár kijelentették, mindent megtesznek azért, hogy az Európaiskola diákjai szeressenek iskolába járni. Segítségükre vannak az 5-8. osztályok osztálytitkárai és Franz Ertl tanár úr, aki az osztálytitkárok konferenciáját kíséri.

 A 8.a osztály adománygyűjtése egy hűvösvölgyi gyermekotthon javára

A 8.a osztály adománygyűjtést szervezett a 2013-as Ádventi Ünnepség keretében egy hűvösvölgyi gyermekotthon lakói javára. Az ötlet Sophia Hansontól, az egyik 8.a osztályos diákunktól származott. Az összegyűlt pénzösszegből ajándékokat vásároltunk a gyermekotthon fiataljai és gyermekei részére. Az iskolavezetés is támogatta ezt a kezdeményezést és tárgyi adományokat gyűjtött ezeknek a gyermekeknek és fiataloknak. Olyan sok adomány érkezett, hogy több autót is igénybe kellett vennünk a szállításhoz. Hogy a diákok mit szóltak ehhez az akcióhoz, elolvashatja itt!

Az ajándékokat 2013. december 19-én a 8.a osztályosok és osztályfőnökük Mag. Edith Reichl adták át a gyermekotthon vezetőjének.           
A gyermekotthonban óriási volt az öröm. A 8.a osztály hálásan köszöni mindenkinek a támogatást! A képeket az akcióról megtekintheti itt!Mártonnapi lámpásfelvonulás 2013

2013. november 12-én  elsőseink és az óvodások közösen tartották Szent Márton ünnepét. A gyerekek csodaszép lámásokat készítettek és dalokat tanultak meg. Sok szülő kísérte a lámpásfelvonulást az iskolakerten keresztül és összegyűltek a gyerekekkel a tűz körül. Szűcs Ottó hittantanár újra felöltötte magára Szent Márton ruháját és elmesélte a szent élettörténetét. Köszönet illeti Nagy Petra Helgát a szép fotókért.Egy egész hét csak angolul a hetedikeseknél

Itt olvashatja a diákok beszámolóit az angolprojekt-hétről. Minden tanuló motiváltan és örömmel tanult angolul. Köszönetet nyilvánítottak tanáruknak, Franz Ertlnek, aki szervezte a Projekthetet. További fotókat láthat itt!Nyílt Nap 2013

Múlt szombaton, 2013.11.16-án a Nyílt Napon annyi érdeklődő látogatót tudtunk üdvözölni iskolánkban, mint még soha! Néhány pillanatfelvételt láthat (Siegfried Deschka fotói) itt.Az osztálytitkárok demokrácia-műhelye

A BMUKK (Bundesministerium für Unterricht, Kunst und Kultur) nagylelkű támogatása révén lehetővé vált osztálytitkáraink számára, hogy 2 napot Bécsben tölthessenek. Ott résztvehettek egy demokrácia-műhelyben és meglátogathatták az osztrák Parlamentet. A 8. B osztály két képviselőjének beszámolója itt olvasható. Fotók pedig itt!Megjelent az OME Magazine 6!

Sok örömet kíván az olvasáshoz a Herrn Mayr und Frau Reichl köré rendeződő kiadó-team.Gesztenyeszedés 2013

Az első osztályok idén is meghívást kaptak gesztenyeszedésre az Osztrák Köztársaság Nagyköveti Rezidenciájába. Érdekes újságcikket itt talál róla! Itt található még több fotó!Hoffmann Rózsaállamtitkár asszony látogatása

2013. április 24-én Hoffmann Rózsa államtitkár asszony látogatást tett a Budapesti Osztrák Képzési Központban.das Österreichische Bildungszentrum. Dr. Michael Zimmermann, az Osztrák Köztársaság magyarországi Nagykövete hívta meg őt a két oktatási intézménybe. Hoffmann Rózsa a látogatást az Európaiskolával kezdte, ahol a Gospelkórus énekkel köszöntötte. Ezt követően nagy érdeklődéssel tekintette meg az osztályok munkáját.

Vendégkönyvünkbe ezeket a szavakat írta:

Szeretettel köszöntöm az iskolakomplexum minden növendékét és barátságos, mosolygós tanárait. Szívből gratulálok az elért szép eredményekhez, különösen a gyerekek fegyelmezettségéhez, kedvességéhez, tudásához! További sikereket, sok örömöt kívánok!
Hoffmann Rózsa, 2013.04.24."

További fotókért klikkeljen ide!Fantázia-állatok a 3.b-ben

Karton, csiriz, festék és sok képzelőerő segítségével fantázia-állatokat alkottak a 3.b osztályosok. Az érdeklődőknek, akik a kiállítást megnézték, az osztály tökéletes, német nyelvű tárlatvezetést tartott. A videofilmet Violetta Győri, osztályfőnök készítette.Álvaro Rodríguez Echeverría generális iskolánkba látogatott

2013. április 9-én magas rangú látogatónk volt. Johann Gassner provinciálissal együtt érkeztek Bécsből Álvaro Rodríguez Echeverría római generális és Jacques d`Huiteau rendi tanácsos.

Keresztény Iskolatestvérek rendjének (a világ 80 országában több mint 1000 képzési intézményük van) legfőbb képviselője először járt Budapesten. Nagyon örült, hogy megismerhette az iskolát. A vendégeket az "Európaiskola Gospelkórusa" köszöntötte Hajós András vezetésével. Álvaró testvér dicsérő szavak kíséretében köszönetet mondott (sajnos a köszöntő hangminősége nem lett a legjobb). Az osztályokban tett látogatás után a Generális találkozott a tanári karral. Mély benyomást tett rá diákjaink soknyelvűsége, iskolánk magas színvonala és csodálatos atmoszférája. Összefoglalóját értékelhetjük  pedagógiai munkánk különleges kitüntetéseként:  "Igazi de la Salle Iskola vagytok, mégpedig úgy lettetek azzá, hogy a Keresztény Iskolatestvérek nincsenek nap mint nap jelen nálatok."
 OME Magazine 5

Megjelent az OME Magazine 5!Első ECDL - bizonyítványaink

Szemmel láthatóan nagy volt az öröm, amikor az Osztrák-Magyar Európaiskola négy diákja elsőként vehette kezébe az ECDL - vizsgabizonyítványát (The European Computer Driving Licence). Hajós András számítástechnika-tanár őszintén gratulált Molnár Dánielnek, Csernitzky Szabolcsnak (mindketten a 8.B-ből), Borbély Bencének und Mező Dorottyának (8.A osztályosok).


 

Az Osztrák-Magyar Európaiskola a  „Bilder am Eis 2013“-ben

Határtalan művészet, jéghidegen tálalva
 
A karintiai „Medienzentrum für Bildung und Unterricht” 2002 óta rendezi meg az Európában egyedülálló szabadtéri galériáját a karintiai Weißensee-ben, melynek címe „Bilder am Eis.
 
Ami évekkel ezelőtt kicsiben kezdődött, időközben már rég európai dimenziókat öltött. Minden nemzet elmeséli a saját történetét – Dél-Európától Kelet-Európáig mindenhonnan láthatóak művek a kreatív kiállításon. Köszönet illeti Mag. Sieglinde Jug-ot, aki a kezdeményezéssel a kapcsolatot kialakította.
 

Az Európaiskola tábláján a „Stop Motion filmek”-et prezentáltuk (8.B osztály, Bernhard Mayr, osztályfőnök vezetésével), amelyek a Nestroy – Dickens – Vörösmarty irodalomprojekt keretében (l. projektek) készültek."Már németül álmodunk!"

Ez a címe annak az újságcikknek, amely a Nők Lapja című folyóiratban jelent meg az év elején a Budapesti Osztrák Képzési Központról.


 

A 2012-es Nestroy-év lezárása a Budapesti Osztrák Kulturális Fórum szalonjában

A  6. – 8. osztályos diákjaink röviddel karácsony előtt bemutattak még két említésre méltó projekteredményt:

1. Egy folytatásos (fejlődés)regény, melyet 20 diák közösen írt „Freundschaft mit Umwegen“ címmel. Ez a mű a német projektóra keretében az ismert osztrák/orosz szerző, Julia Rabinowich segítségével született. Ide kattintva tekinthető meg.

2. valamint a "Johann Nepomuk Eduard Ambrosius Nestroy" című, szintén tanórán létrejött film, melyet az 5. és 8. osztályosok készítettek el. Szakértőként segített az alsó-ausztriai zeneszerző, író és színész Christoph Rabl. Ide kattintva tekinthető meg.Sikeres projektprezentációnk pillanatképei


"Nestroy-Dickens-Vörösmarty" c. projektprezentációt 2012. november 6-án  rendeztük meg (fotók: J. Neuschmied). A "Projektek" menüpont alatt látható az előadások nagy része. Megéri megnézni!

A fotókat itt lehet megtekinteni.A 2.c saját könyvtárt kapott

Ahogyan a fotók is mutatják, a 2.c saját könyvtárának megnyitója nagy lelkesedést váltott ki az osztályban. Olvasás ugyanis egy olyan kaland, mely a  fejünkben játszódik! A többi kép itt található!Steiermarki osztálykirándulás

Élménydús napokat töltött az 5. B osztály (most már 6. B) Steiermarkban. Az osztályfőnök, Franz Ertl változatos programot szervezett, melynek erdőpedagógia, a csapatszellem erősítését szolgáló játékok is részét képezték (további fotók itt láthatók).A tavalyi 6. B osztálykirándulása (további fotók itt!)


Sikeres magyar nyelvvizsga

Sok szeretettel gratulálunk volt tanulónknak, Anna Zimmermann-nak sikeres magyar nyelvvizsgájához (B2-es szint)!

Hogy hogyan tette le Anna a nyelvvizsgát magyarból, itt elárulja egy interjúban a Budapester Zeitung-ban.2012. júniusi Spielefest

Tanárainknak idén is sok jó ötlet jutott az eszébe a "Spielefest"-re. A gyerekek pedig  nagyon lelkesen vettek részt rajta.  További vicces fotókat itt találhat!Az 1a osztály nagysikerű fellépése Bécsben az Oktatási Minisztériumban

2012. június 6-án, egy konferencia keretein belül , melyen a Külföldön működő Osztrák Oktatási Intézményeket (ÖAS) mutatták be, az 1a osztály tanulói előadtak két dalt Stefan Ulbing osztályfőnök vezetésével. A közönség, élén Dr. Claudia Schmied Miniszterasszonnyal nagyon lelkes volt!

A dalokat az Aktuális menüpont alatt lehet meghallgatni.

A fellépés után finom ebéd várta a fellépőket. Ellátogattak a bécsi Magyar Nagykövetségre és a Belvedere Kastélyba. Erősítésként velük utazott Győri Violetta tanárnő, Kárainé Márton Andrea napközis tanító és Patkósné Müller Margit titkárnő. Evelin Stanzer igazgatónő is természetesen ott volt Bécsben, és nagyon büszke volt a gyerekek kiemelkedő teljesítményére. Személyesen jelen lehettek még Mag. Edith Reichl és Dipl. Päd. Bernhard Mayr, aki a fényképeket készítette (ideklikkelve még több fotót találhat).A nagy "Tojásdobás" - az 5.C projektjeHatodikosaink Egerbe látogattakJutta Treiber osztrák írónő felolvasott az ötödik és hatodik osztályainknak Irodalmi délelőtt az Európaiskolában

Még több kép itt.Vera Rathenböck iskolánba látogatott (még több kép itt!)A 7. B osztály "Csendes éj, szentséges éj" - interpretációja

Az adventi ünnepség keretében a 7. B osztály a híres "Csendes éj, szentséges éj" kezdetű dalt illusztrálta az un. "fekete színház" kellékei segítségével. A zenei aláfestést is az osztály két tanulójának köszönhetjük.Berg Judit, írónő meglátogatja a negyedikeseket (még több kép itt!)Az 1.c osztály felolvas a nyolcadikosoknak (még több képp itt!)Egy iskola sikerének építőköveiAz internet veszélyei a gyermekekreBeszélgetés az Osztrák-Magyar Európaiskola igazgatójával, Evelin Stanzerrel